Hyppää pääsisältöön

Miksi Mansikki ähkyy?

Miksi Mansikki ähkyy? Ja rehukaan ei enää maistu. Jotakin on pahasti vialla! Paikalle tarvitaan eläinlääkäri.

Ja sieltähän se syy selviää, vaikka Mansikki ei osaa vaivojansa valittaa. Lehmälle annetaan rauhoittavia lääkkeitä ja tehdään leikkaus suoraa kyljen kautta. Lehmän verkkomahasta löytyy terävä naula, joka on Mansikki-paran vaivojen syy.

Vuonna 1961 kuvatussa filmissä kerrotaan eläinlääkärin työstä ja koulutuksesta. Professori Ralf Mobergin johdolla vieraillaan myös Mäntsälän eläinlääkintäklinikalla.

Eläinlääkärin työ on monipuolista. Maaseudulla toimivan eläinlääkärin hoidettavana on isoja elämiä: lehmiä, hevosia, sikoja ja lampaita. Pieneläinklinikoilla hoidetaan koiria, kissoja, marsuja ja muita lemmikkejä.

Tutkimus, eläinsuojelu, tarttuvien tautien ennaltaehkäisy, teollisuus sekä elintarvikevalvonta ja -hygienia työllistävät myös eläinlääkärin koulutuksen saaneita.

Eläinlääkäriksi valmistutaan keskimäärin kuudessa vuodessa. Opiskeluun kuuluu teoreettisia opintoja ja harjoittelujaksoja kenttätyössä.

Eläinlääkärin ammatin harjoittamiseen vaaditaan nykyisin eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinto. Se on ylempi korkeakoulututkinto, jonka voi suorittaa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

Vielä 1960-luvulla, jolta ajalta oheinen filmi on, jatko-opintoihin piti hakeutua ulkomaille, mm. Norjaan.

Eläinlääkärillä
Eläinlääkärin työ on monipuolista Eläinlääkärillä Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto
Eläimen leikkaus
Joskus on käärittävä hihat. Eläimen leikkaus Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto
Naula
Mansikin mahasta löytyi naula Naula Kuva: Yle kuvanauha kuvakaapaus
Kommentit