Hyppää pääsisältöön

Onko sinulla ohjelmaidea?

Hullu hullumpi yläaste
Hullu - hullumpi - yläaste on alunperin freelancer-tekijän itse ideoima ja tuottama. Hullu hullumpi yläaste Kuva: Yle Kuvapalvelu hullu hullumpi yläaste

Tahdomme tarjota suomalaisille parasta mahdollista sisältöä ja myös kehittää suomalaista audiovisuaalista osaamista yhä paremmaksi. Siksi ostamme suomalaisilta tekijöiltä radio- ja televisio-ohjelmaa sekä monimediaisia toteutuksia.

Oletko freelancer tai muu yksityishenkilö?

Yle toteuttaa yhdessä freelancereiden kanssa ohjelmasisältöjä eri välineisiin.

Esimerkiksi Summeri-sisältökokonaisuuteen on yhdessä nuorten kanssa ideoitu ja toteutettu juttusisältöjä. Animaatiosarja Hullu - hullumpi - yläaste on alunperin freelancer-tekijän itse ideoima ja tuottama. Yle Radio Suomessa Bluesministeri Esa Kuloniemi sekä Kantritohtori Teppo Nättilä ovat freelancereiden omia ohjelmia, samoin kuin Yle Radio 1:n Klassikkoparatiisi ja Välilevyjä.

Jos haluat tarjota ideaa tai valmista ohjelmaa, lue ohjeitamme tältä sivulta ja ota meihin yhteyttä.

Tuletko tuotantoyhtiöstä tai haluat tarjota valmista ohjelmaa?

Ole yhteydessä kotimaisen hankinnan tilaajiin ja ohjeisiimme tuotantoyhtiöille.

Yleläisten sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@yle.fi.

Tutustu periaatteisiimme

Tärkein kriteeri hankinnoille on Ylen katselijoiden ja kuuntelijoiden mahdollisimman hyvä palvelu julkisen palvelun arvojen ja tehtävien mukaisesti. Tutustu siis tärkeisiin periaatteisiimme ja ohjelmatuotantoa ohjaaviin lakeihin:

Journalistiseen työsuhteiseen freelancertyöhön Ylessä sovelletaan Yhtyneet-sopimusta.

Kulttuuri- ja asiasisällöt

Olen Johanna Aho, Ylen kulttuurisisältöjen ja Pasilassa tuotettavien asiasisältöjen päällikkö. Vastaan Ylessä tehtävistä kulttuuri-, musiikki-, tiede-, ympäristö-, elämäntapa- ja oppimisen sisällöistä sekä osallistavat ja vuorovaikutteisista sisältöhankkeista. Julkaisemme sisältöjä verkossa, radiossa ja televisiossa.

Osastollani tehdään Ylen tuotantoja, mutta usein toteutamme niitä freelancereiden kanssa. Voit siis tarjota meille ideaa tai konseptia, jonka haluaisit toteuttaa kanssamme.

Olemme erityisen kiinnostuneita uusista ideoista, tarkoista havainnoista ja herkullisista oivalluksista sekä monimediaisista konsepteista. Hyvä konsepti on konkreettinen, selkeä ja huolella mietitty tietylle kohderyhmälle.

Esittele ohjelmaideasi napakasti:

 • mistä on kyse, lyhyt kuvaus sisällöstä ja muodosta (esim. sarja, dokumentti, tapahtuma, verkkosisältö)
 • mille kohderyhmälle (alle 30-vuotiaat, 30−45-vuotiaat, yli 45-vuotiaat, yli 65-vuotiaat) se on suunnattu
 • miksi tämä sisältö tai ohjelma pitäisi tehdä
 • miten verkkoa ja sosiaalista mediaa hyödynnetään
 • kustannusarvio
 • yhteystietosi.

Nuorten sisällöt ja viihde

Olen Minna Peltomäki, Ylen nuorten sisältöjen ja viihteen päällikkö. Vastaan nuorille ja nuorille aikuisille tehtävistä sisällöistä sekä viihteen osalta Ylen omasta tuotannosta.

Ylen vahvoihin nuorten ja nuorten aikuisten brändeihin kuuluvat muun muassa Abitreenit, Docstop, Summeri, Yle Kioski, ja YleX. Monipuoliset sisällöt kattavat nuorten draaman, dokumentit, pelisisällöt sekä asia- ja musiikkisisällöt. Viihteessä sisältöjämme ovat Uuden Musiikin Kilpailu ja Euroviisut sekä Noin viikon studio.

Etsimme erilaisia tapoja tehdä merkityksellisiä, mieleenpainuvia ja elämyksellisiä sisältöjä. Voit tarjota meille uusia ideoita, tuoreella otteella tehtyjä konsepteja tai vaikkapa sosiaalisen median formaatteja. Teemme sisältöjä myös yhteistyössä freelancereiden kanssa.

Yhteyshenkilömme ovat Nora Kajantie (Yle Kioski), Hanne Kautto (YleX), Markku Mastomäki (Summeri, Abitreenit, Docstop, pelisisällöt, nuorten draama) ja Elsa Tolonen (viihde).

Kerro ehdotuksessasi:

 • mistä sisällössä on kyse ja kuvaa aihepiiri, muoto ja julkaisutapa
 • kenelle sisältö on ensisijaisesti suunnattu ja mikä tekee sisällöstä kiinnostavan juuri tälle kohderyhmälle
 • kokonaisuuden laajuus, esimerkiksi kesto tai jaksojen määrä
 • kustannusarvio
 • yhteystietosi.

Lapset

Olen Teija Rantala, Ylen lasten- ja Tampereen Mediapoliksessa tuotettavien asiasisältöjen päällikkö. Vastaan Ylen lastensisältöjen omasta tuotannosta sekä lastenohjelmien kotimaisista ja ulkomaisista hankinnoista.

Lastensisältöjämme ovat mm. Pikku Kakkonen (3-7-vuotiaille) ja koululaisten Galaxi (8-13-vuotiaille). Tuotamme kuunneltavia ja katseltavia ohjelmia Yle TV2 -kanavalle ja Yle Areenaan. Osa ohjelmista on kansainvälisiä yhteistuotantoja. Tuotamme tiimissämme myös sovelluksia.

Voit ehdottaa lastenohjelmaideoita niiden tilaajalle Jarmo Oksalle (jarmo.oksa@yle.fi).

Kerro viestissäsi:

 • mistä ohjelmaideassa on kyse ja miksi se pitäisi mielestäsi tehdä
 • mille kohderyhmälle olet ohjelmaa tai konseptia ajatellut
 • kokonaisuuden laajuus, esimerkiksi kesto tai jaksojen määrä
 • kustannusarvio
 • yhteystietosi.

Draama

Olen Jarmo Lampela, Ylen draamasisältöjen päällikkönä. Vastaan Ylen kotimaisesta draamatuotannoista sekä draaman kehittämisestä. Vastuullani on Ylen itse tuottama draama radiossa ja televisiossa, tuotantoyhtiöiltä tilatut suomenkieliset teokset ja sarjat sekä elokuvat, joiden rahoittamiseen Yle osallistuu televisointioikeuksien ennakko-ostoilla.

Haluamme nähdä Ylen kanavilla draamaa, joka tarttuu tunteisiin. Ylen draaman rikkaus on aina ollut moniulotteisuus, emme siis etsi tiettyä genreä vaan haasteellista sisältöä. Haluamme nostaa esiin uusia tekijöitä ja edistää erityisesti kansainvälisiä yhteistuotantoja.

Ylen elokuvatiimi vastaa teatteri- ja lyhytelokuvien sekä minisarjojen tilaamisesta ja timinvetäjä Erkki Astalan johdolla.

Lähetä ehdotuksi meille osoitteeseen draama@yle.fi ja kerro:

 • mistä siinä on kyse ja miksi se pitäisi mielestäsi tehdä
 • mille kohderyhmälle olet ohjelmaa tai konseptia ajatellut
 • hahmottelemasi ohjelmien määrä ja kesto, konseptin laajuus
 • kustannusarvio pidemmällä olevista hankkeista
 • yhteystietosi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua