Hyppää pääsisältöön

Sokeri on totta vie hyvää ja hyvän makuistakin

Suomen Sokeri Oy:n tilaama lyhytelokuva esittelee tämän makean ravintoaineen tien juurikaspellolta kahvipöytiin. Lisäksi tarkastellaan suomalaista sokerituotantoa ja tietenkin puhutaan sokerin hyvistä ominaisuuksista. Lyhytelokuvan on toteuttanut Fennada-filmi junior. Vuonna 1985 Suomen Sokeri jäi Lääkintöhallituksen hampaisiin epäeettiseksi syytetyn mainoskampanjansa takia.

Vauvalle syötetään paksua sokerivelliä.
Vauvalle syötetään muun muassa sokeria. Vauvalle syötetään paksua sokerivelliä. Kuva: Yle kuvanauha, Fennada-filmi junior kolme palaa sokeria

Sokeria syntyy kaikissa vihreissä kasveissa. Ehkäpä kuitenkin eniten sokeriruo’ossa ja sokerijuurikkaassa, joista jälkimmäistä myös Suomessa viljellään. Tarvitaan kuitenkin monen monta työvaihetta, ennen kuin tuo samainen sokeri saadaan pellolta kahvipöytään.

Työ alkaa tietysti jo pellolla, josta juurikkaat nostetaan. Juurikkaista valmistetaan kide- sekä raakasokeria, joka jalostetaan erityisissä puhdistamoissa puhtaaksi sokeriksi. Ruskea raakasokeri varastoidaan ennen puhdistamista valtaviin sokerisiiloihin. Kustakin sokerierästä otetaan näytteitä tutkittavaksi tehtaan laboratorioihin.

Kasvien auringonvalon avulla valmistama sokeri on muuttunut makeaksi ja energiaa sisältäväksi ravintoaineeksi, sokeriksi, joka todellakin on yhtä hyvää kuin hyvän makuista.

Sokerin puhdistaminen on monivaiheinen prosessi ja työhön on valjastettu laite poikineen. Aluksi raakasokeri liuotetaan nesteeksi, joka puhdistetaan mekaanisesti sekä kemiallisesti ja vielä suodatetaan. Tämän jälkeen alkaa nesteen uudelleenkiteytys tyhjäkeittimessä.

Lopulta sokeri jalostetaan vielä eri taloussokerilaaduiksi. Tämän jälkeen voi makeutusaineen matka alkaa paloina, kiteinä tai vaikkapa siirappina herkuttelijoiden pöytiin. Suomen puhdistamoissa jalostettiin vuonna 1963 lähes 150 miljoonaa kiloa sokeria.

Sokerimainonta jäi Lääkintöhallituksen hampaisiin 20 vuotta myöhemmin

Sokeri ei ole pääsyy hampaiden reikiintymiseen. Pääsyy on ravitsemus yleensä. -- Jos asia käydään oikein tarkasti lävitse, niin paras tapa välttää reikiintymistä on olla syömättä laisinkaan.― Taisto Hautakangas, Suomen Sokeri Oy

Vuonna 1985 oli toinen ääni kellossa, kun A-studiossa käsiteltiin Suomen Sokerin tuolla vuosikymmenellä harjoittamaa mainontaa. Kampanjassa muun muassa kerrottiin laveasti, miten sokeri on koko perheen ystävä ja miten se on myös terveellistä sekä aito luonnontuote. Suomen Lääkintöhallitus otti voimakkaasti kantaa yhtiön mainontaan.

Erityisesti huomioitiin yhtiön kampanjan tapa kiistää sokerin aiheuttamat hammashaitat. A-studion raportissa omia kantojaan esittelivät Suomen Sokerin Taisto Hautakangas sekä Lääkintöhallituksen Helmer Nordling.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto