Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Eläinlääkärien hinnoissa isoja eroja

Koiran tassut.
Koiran tassut. Kuva: Kelly Boesch Stockxchng koira,eläinlääkärit

Kuningaskuluttaja vertaili noin 50 eläinlääkärin toimenpiteiden hintoja ympäri maata. Tarkasteluun otettiin tavallisimpia lemmikeille tehtäviä toimenpiteitä: kissan kolmoisrokotus + rabies, koiran nelosrokotus + rabies, kissan ja koiran kastraatio ja sterilisaatio sekä hammaskiven poisto. Keräsimme verkossa olevien hinnastojen alimpia hintoja, sillä useinkaan ei kerrottu, kuinka korkeaksi summat voivat nousta.

Suurimmiksi eläinlääkärien hintaerot kasvoivat hammaskiven poistossa, koiran kastraatiossa sekä koiran sterilisaatiossa.

Keskiarvoltaan edullisimpia hintoja pyydetään pienemmissä kaupungeissa, kalleimmat toimenpiteet vaihtelivat Helsingin, Turun ja Tampereen välillä. Suurimmissa kaupungeissa hintahaitari oli suuri, eli asiakkaan on mahdollista vertailemalla löytää monen hintaista hoitoa.

Lue myös: Onko lemmikin hyvä hoito ylellisyyttä? .

Alla olevan kartan avulla voi tutkia joidenkin suurempien kaupunkien elänlääkäreiden hintatasoja. Toimenpiteiden hinnat erosivat eri eläinlääkäreillä saman kaupungin sisällä jopa sadoilla euroilla.

Info: Tässä on ollut ulkoinen upotus, joka nyt ei enää toimi, ja siksi on poistettu.

Muutama huomio tiedoista: Hinnat kerättiin pääosin verkkosivuilta, osa tiedoista kysyttiin puhelimitse. Hinnat ovat alkaen hintoja eli halvimpia ilmoitettuja hintoja. Hinnat on pyöristetty tasalukuihin ja niihin on lisätty ilmoitetut toimistomaksut.
Rokotuksien kohdalla hintojen puuttumiset selittyvät pääsääntöisesti sillä, että sivustoilla on ilmoitettu pelkän "rokotuksen" hinta, ilman yksilöintiä, mitä rokotusta tarkoitetaan.

Yksityisiltä edullista perushoitoa

Yksityiset eläinlääkärit pystyvät määräämään omista hinnoistaan, minkä vuoksi yksityisten eläinlääkärien joukossa on niin edullisia kuin kalliimman hintaluokan vaihtoehtoja. Pienimmillä asemilla ei välttämättä ole välineitä vaativimpiin toimenpiteisiin, mutta perushoitoa niistä voi saada edullisesti.

Halvin koiran kastraatio: Tampereen kunnaneläinlääkäri 120 €. Kallein: Univet Mankkaa 435€

Monilla paikkakunnilla toimii nykyään eläinlääkäriketjuja: Tuhatjalka, Animagi, Univet sekä Veteira.

Halvimmat hinnat löytyvät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta yksityisiltä eläinlääkäriasemilta, mutta ketjuista Veteira sijoittui yleensä keskiarvon alapuolelle. Tuhatjalan hinnat olivat lähellä paikkakuntien keskihintoja. Animagi ja Univet sijoittuivat hinnoiltaan keskiarvojen yläpuolelle.

Eläinlääkäriketjut tarjoavat hoitoa myös osamaksulla maksutapalisää vastaan, näin lemmikki voi saada tarvittavaa hoitoa vaikka omistajalla ei juuri sillä hetkellä olisi tarvittavaa rahasummaa säästössä. Useimmilla yksityisillä eläinlääkäriasemilla voi maksaa vain käteisellä tai kortilla.

Kuntien eläinlääkärien hinnat keskitasoa

Yksityisten eläinlääkärien lisäksi myös monet kunnat tarjoavat eläinlääkäripalveluja. Kunnalla on velvollisuus järjestää alueellaan peruseläinlääkäripalvelut, jos näitä palveluita ei ole muutoin saatavilla. Monissa kunnissa kunnallinen toimii myös yksityisten rinnalla.

Kun vertailet hintoja, ota huomioon:

 • Soita ja kysy, mikä hinta on juuri sinun lemmikillesi.
 • Onko toimistomaksu lisätty hintaan?
 • Mitä hinnat sisältävät ja mitä eivät (esim. lääkkeet yms.)?
 • Selvitä onko hoitotoimenpiteissä vaihtoehtoja?

Kuntien eläinlääkäreiden hintojen yläkatot on määritelty kunnallisessa eläinlääkäritaksassa, ja usein palvelua saa alle määriteltyjen ylähintojen. Sen lisäksi kunnilla on oikeus periä klinikkamaksu.

Kunnaneläinlääkärien hinnat sijoittuivat useimmissa toimenpiteissä hieman keskiarvohintojen alapuolelle ja muutamassa tapauksessa hieman yläpuolelle. Läheskään kaikkien kuntien sivuilla ei ollut kuitenkaan valmista hinnastoa.

Eläinlääkärien verkkosivuilta täytyisi löytyä hinnasto, josta selviää yleisimpien toimenpiteiden hinnat. Hintojen esittämiselle ei kuitenkaan ole yhtenäistä käytäntöä, joten ilmoitettujen hintojen suora vertailu on usein mahdotonta.

Halvin kissan sterilisaatio: Tampereen kunnaneläinlääkri 105€. Kallein: Kalliolan eläinklinikka 220€

Joillakin sivuilla hinta-arvion tekemistä helpottaa hintahaarukka, jossa leikkaushinnat ollaan jaoteltu eläimen painon mukaan. Monet hinnastot kertovat vain ns. alkaen hinnat. Aina hinnastoa ei edes löydy.

Lisäksi monet eläinlääkäriasemat painottavat, että lopullista hintaa ei aina voi arvioida näkemättä itse potilasta. Hintoja vertailemalla lemmikin omistajan on kuitenkin mahdollista säästää jopa satoja euroja. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Toimittaja: Emilia Korpela

Korjaus 28.3.2015: Korjattu kissan sterilisaation kallein ja halvin hinta ja lisätty linkki.
Muokattu 19.8.2016: Lisätty tarkennus, että osa hintatiedoista on kysytty puhelimitse, valtaosa kerätty verkkosivuilta.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.