Hyppää pääsisältöön

MOT:lle vapauttava päätös JSN:ltä

Tuulimyllyjä Honkajoen tuulipuistossa.
Tuulimyllyjä Honkajoen tuulipuistossa. Kuva: Yle, MOT hakkuut

Yleisradio on saanut JSN:ltä vapauttavan päätöksen, joka koski kantelua MOT:n Maajussille ilmasta rahaa -ohjelman otsikosta.

Ohjelmasta tehdyn kantelun mukaan otsikko on harhaanjohtava, koska se ei kuvaa ohjelman sisältöä. Kantelijan mielestä ohjelmasta ei käynyt ilmi, mitkä tahot ovat vuokranneet tuulivoimayhtiöille maita: siitä huolimatta ohjelman otsikossa nostetaan esiin määrätty ammattiryhmä, jota se kantelun mukaan loukkaa.

Julkisen sanan neuvosto toteaa päätöksessään, että otsikko voi olla kiteytys tai kärjistys ohjelmasta eikä sen tarvitse tarkasti kertoa sisältöä kokonaisuudessaan.

”Tässä tapauksessa sekä ohjelmasta että sen verkossa julkaistusta käsikirjoituksesta selviää, mitä otsikko tarkoitti ja mistä itse ohjelmassa oli kyse. Otsikointi sallii myös sanoilla leikittelyn hyvän journalistisen tavan puitteissa”, JSN arvioi.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan ”maajussi” on leikillinen ilmaisu, mutta voi olla halventavakin. JSN:n mukaan ilmaisu ei tässä yhteydessä ole ammattiryhmää halventava tai asiaankuulumaton.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Yleisradio ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Päätös JSN:n sivustolla

MOT: Maajussille ilmasta rahaa (24.11.2014)