Hyppää pääsisältöön

Päivän asu - torstai

Susanna Laineen torstain asu
Susanna Laineen torstain asu Kuva: Yle/Ilmari Fabritius puoli seitseman

Toimittaja-bloggaaja Noora Shingler valitsi Susanna Laineelle eettisesti tuotetun asun Tyyliviikon torstain lähetykseen.

Noora Shingler:

Paita on kevyttä, läpikuultavaa viskoosia, ja siinä on paljon yksityiskohtia. Merkki on Alchemist by Caroline Mewe. Tutustuin brändiin sen nettisivuilla, mutta luotan myös ostopaikan myyjien arvioon sen eettisyydestä.
Housut on tehty kierrätysnahasta ja bambusta. Ne on suunnittellut Sanna Hopiavuori, ja tietääkseni housut on valmistettu Suomessa.
Turbaani on oma suosikkini, käytän sellaista lähes päivittäin. Merkki on Nurmi Clothing.
Kengät on tehty käsin, merkki on ruotsalainen Maguba.

Anniina Nurmi:

Paita on valmistettu Portugalissa. Alchemist-merkin nettisivuilla eettisyyteen viitatessa kerrotaan Euroopassa olevan hyvät ja eettiset työolosuhteet jo lakien puitteissa. Voidaan tehdä toki karkea yleistys, että Euroopassa on paremmat työolosuhteet kuin vaikkapa Aasiassa ylipäätään, mutta toistaiseksi tuotanto Euroopassa ei riitä takeeksi eettisyydestä. Varmuutta kyseisen merkin eettisyydelle antaa se, että Alchemist on Fair Wear Foundation -organisaation jäsen, joka auttaa yrityksiä ja tehtaita parantamaan tekstiiliteollisuuden työoloja.
Paidan materiaalina on viskoosi, jonka tuotantoprosessi vie paljon energiaa, vettä ja kemikaaleja. Näin ollen ei voida sanoa, että materiaali itsessään on ekologinen.

Housut on valmistettu Suomessa pientuontona, joten valmistus on eettinen. Materiaaleista kierrätysnahka on myös ekologinen valinta, koska siinä hyödynnetään jo olemassa olevaa materiaalia ja annetaan sille uusi elämä näiden housujen muodossa.
Housujen toisena materiaalina on bambu, joka mielletään usein ekologiseksi materiaaliksi, mutta harmi kyllä se ei sitä ole. Bambu itsessään kasvina on ekologinen, koska se kasvaa nopeasti ja sitä saadaan tuotettua paljon maapinta-alaan nähden, mutta prosessointi kankaaksi on kaikkea muuta kuin ekologinen: se vie paljon energiaa, vettä ja kemikaaleja. Bambu prosessoidaan kankaaksi tavallisen viskoosin tapaan, eli kankaasta pitäisikin puhua bambuviskoosina tai pelkkänä viskoosina.

Kengät on valmistettu pientuotantona Ruotsissa, joten valmistusvaihe on mitä luultavimmin eettinen. Materiaaleina on nahka ja puu. Tarkempaa tietoa materiaaleista tai niiden alkuperästä ei löydy merkin nettisivuilta, joten niiden ekologisuutta ja eettisyyttä ei pysty arvioimaan.

Turbaanin tuotantoprosessista tiedän enemmän, koska se on pyörittämäni Nurmi-merkin tuote. Kultaisen turbaanin materiaali on tekstiiliteollisuuden ylijäämäkangas. Olen löytänyt tämän materiaalin toimintaansa lopettavan lahtelaisen vaatemerkin varastoista. Materiaalia ei ollut paljon, joten siitä saatiin valmistettua vain viisi kappaletta näitä kultaisia versioita. Turbaani on leikattu ja ommeltu Lahdessa eettisissä työolosuhteissa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän