Hyppää pääsisältöön

Pellon tarina – Suotaalan kylän historiaa

Pellon tarina -ohjelmassa kerrotaan Tyrvännön pitäjän maatilojen elämästä aikana ennen niittokoneita ja leikkuupuimureita. Yksi Tyrvännön vanhimpia kyliä on Suotaala ja sen vanhimpia tiloja Mattilan tila. Isäntä Aatto Mattila tietää tilusten historiasta monta tarinaa.

Tyrvännössä viljeltiin maata jo 1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ohjelma alkaa rautakauden aikaiselta hautapaikalta ja toimittaja kertoo, kuinka alueella muinoin metsästettiin, kalastettiin sekä viljelltiin vaatimattomia ohrapeltoja.

Ensimmäiset viljelykset perustuivat kaskenpolttoon. Metsäisellä seudulla puut poltettiin ja tuhkasta saatiin hyvää lannoitetta puiden ravinteiden ansiosta.

Tyrvännön vanhimpia viljelyspaikkoja löytyy Suotaalan kylästä. Nimensä kylä sai suon ja sen äärelle rakennetun talaksen mukaan. Talas oli katos, jossa pidettiin veneitä ja verkkoja.

Suotaalan kylästä löytyy vanha Mattilan tila. Se on yksi niistä kymmenestä tilasta, joita kylässä oli jo 1500-luvun puolivälissä. Myöhemmin tilaluku vakiintui kahdeksaan useamman vuosisadan ajaksi.

Niiltä ajoilta on jäänyt elämään vanha sananlasku, jossa mainitaan kaikkien tilojen nimet:

"Mitä illaksi syödään sanoi Innaa, hapanta kaalia sano Hannukka, jos annetaan sano Anttila, maitoo kans sano Mattila, siat sitä syököön sano Siukoo, lattialle kaadoin sanoi Laurila, helmaani kokoon sanoi Heikkilä, loput minä syön sanoi Loppi."

Tyrväntöläinen entinen opettaja Kustaa Ervanne muistelee 1900-luvun alun aikaa Tyrvännön entisen lainajyvämakasiinin, nykyisen kotiseutumuseon, edustalla. Aamulla viideltä lähdettiin peltotöihin. Työtä tehtiin hartiavoimin, koneita ei juurikaan ollut. Ohjelmassa nähdään vanhoja pellonmuokkaukseen käytettyjä välineitä, kuten kolmioäes ja koukkari.

Tehokkaampia viljelystapoja opittiin "herraskartanoista", eli kuninkaankartanoista. Ne olivat kruunun omistuksessa olevia suuria maatiloja, joista talonpojat saivat oppia ja niitä kutsuttiinkin myös mallikartanoiksi. Uusia oppeja saatiin myös maatalousnäyttelyistä. Siellä moni tyrväntöläinen talonpoika näki ensimmäisen kerran niittokoneen.

Tietolaatikko

Tyrväntö on Kanta-Hämeessä sijainnut entinen Suomen kunta. Vuonna 1971 Tyrväntö liitettiin Hattulaan.

Suotaala on Tyrvännön vanhimpia kyliä. Rautakauden Suotaalasta muistuttavat vanhat peltomaisemat, Katinkivenpellon ja Antialan hautakummut sekä Anttilan mailla oleva miekanhiontakivi.

Näytä kartalla (Google)