Hyppää pääsisältöön

Susanna Laine: Tämän opin tyyliviikolla

Susanna Laine ja Puoli seitsemän -ohjelman tyyliviikko
Susanna Laine ja Puoli seitsemän -ohjelman tyyliviikko ps tyyliviikko

Puoli seitsemän Tyyliviikolla pohdimme tänä vuonna vastuullista muotia. Mitä jäi käteen?

 1. Käyn vaatteeni huolellisesti läpi. Omasta kaapista voi tehdä löytöjä!
 2. Alan pitää vaatteistani parempaa huolta! Siisti kaappi säilyttää vaatteet paremmassa kunnossa. Pesen harvoin, tuuletan usein. Jos tuulettaminen on vaikeaa, vaatteita voi pitää välillä pakastimessa.
 3. Kodinhoidon luotetut ammattilaiset Martat antavat sivuillaan vinkkejä, miten vaatteita kannattaa hoitaa.

 4. Jos vetoketju on rikki, väri haalistunut tai helma liian lyhyt, mutta vaate on muuten kiva, sen voi korjata tai korjauttaa ompelijalla.
 5. Vetoketjun korjausohje Kuningaskuluttajan sivuilla ja Areenassa.

 6. Lempivaatteesta ei tarvitse erota lopullisesti, vaikka se olisi ihan räjähtänyt. Ompelija voi tehdä vanhan vaatteen pohjalta kaavat, ja ommella uuden samanlaisen laadukkaammasta materiaalista.
 7. Laitan tarpeettomat vaatteet kiertoon. Mietin samalla miksi vaate jäi käyttämättä, etten toistaisi samaa virhettä uudelleen.
 8. Pyrin ostamaan uutta vain tarpeeseen.
 9. Kannattaa tsekata säännöllisesti lähiseudun kirpputorit ja second hand -liikkeet, ja suosia 1900-luvulla valmistettuja vaatteita. Ne ovat laadukkaampia kuin uudet. Voi myös järjestää vaatteenvaihtobileitä ystävien kanssa.
 10. Kun olen hankkimassa uutta, kysyn myyjältä vaatteen alkuperästä ja tuotanto-olosuhteista. Liian halpa vaate on todennäköisesti tuotettu ikävissä olosuhteissa. Hyvä idea on myös katsoa vaatemerkin nettisivuilta, kerrotaanko siellä valmistuksesta tarkemmin.
 11. Opettelen tunnistamaan materiaaleja ja pyrin valitsemaan laatua. Vaikka ei ostaisi vastuullisesti tuotettua vaatetta, laadukas hankinta säästää silti luontoa, sillä ne kestävät käytössä pidempään ja silloin välttyy hankkimasta jatkuvasti uutta hajonneiden tilalle.
 12. Materiaaleista kirjoittaa esimerkiksi Anniina Nurmi Vihreät vaatteet -blogin näissä artikkeleissa, samoin bloggaaja Lili's selvittää asiaa tässä postauksessaan.

 13. Asusteet! Kun peruspuvusto on kunnossa, vaihtelunhalua saa tyydytettyä huiveilla, koruilla ja päähineillä.

Kiitos neuvoista Anniina Nurmi, Anna Vanhanen, Outi Pyy ja Noora Shingler!

Terkuin,
Susanna

P.S. Lukulistalle voisin ottaa Rinna Saramäen kirjan Hyvän mielen vaatekaappi, josta taitaa saada hyviä vinkkejä eteenpäin. Onko teillä muuten mielessä vinkkejä esimerkiksi hyvistä opuksista tai nettisivuista?

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän