Hyppää pääsisältöön

Tosi tarina: Juoksuhaudan seurakunta

Tosi tarina: Juoksuhaudan seurakunta, yle tv1
Jatkosodan sotilaspastorit rentoutuivat rintamantakaisella souturetkellä. Soutamassa on Holger Andersson, joka esiintyy myös dokumentissa. Tosi tarina: Juoksuhaudan seurakunta, yle tv1 tosi tarina: juoksuhaudan seurakunta

TV1 perjantaina 3.4.2015 klo 20.00 - 20.30
Yle Areenassa vain suorana, ei jälkikatselua.

Sota-ajan seurakunta rintamalla koostui nuorista miehistä. Pastorit olivat joskus sotilaita nuorempia, lukion juuri päättäneitä tai kahden viikon raamattukoulun käyneitä, jotka heitettiin kesken opintojensa julmuuden ja epäuskon keskelle.

Talvi- ja jatkosodassa palveli noin 900 sotilaspastoria. Kuusi heistä, Kaarlo Mäkinen, Erkki Kuparinen, Pentti Tapio, Taisto Saarinen, Holger Andersson ja Viljo Porkola kertoo omista kokemuksistaan suomalaissotilaiden uskon lujittajina.

Dokumentissa sotilaspapit muistelevat työtään nuorina miehinä keskellä sotien julmuutta. Heidän tehtävänään oli tukea sotilaita rintamalla ja muistaa kaatuneiden omaisia surun aikana.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Raimo Salo ja Esa Sironen. Tuotanto: VL-Musiikki Oy, 2008. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2012.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.