Hyppää pääsisältöön

Kun kokit ovat jumalia

Samae Koskinen ottaa tomaatteja jääkaapista
Muusikko Samae Koskinen Samae Koskinen ottaa tomaatteja jääkaapista Kuva: Yle ruoka-suomi

Suuren suomalaisen päivälehden satunnaisesti valitun maanantain televisiosivujen ohjelmatiedoista pystyy laskemaan 29 ruoka-aiheista televisio-ohjelmaa. Siis yhtenä päivänä.

Ruoasta ei kenties koskaan ole puhuttu niin paljon kuin nyt. Painettujen lehtien ahdingosta huolimatta ruokalehdillä menee hyvin. Keittokirjojen kustannusrytmi on kiihkeä; astianpesukoneessa kypsytettyjen ruokien opaskin lienee jo jossain harkinnassa. Ruoka-bloggaajat ovat netin sankareita, ja yksi vaikutusvaltainen avocado-pitoinen verkkoresepti saattaa tyhjentää koko Suomen avocado-hyllyt useiksi päiviksi.

Kokkiohjelmissa tehdään makumatkoja sinne ja tänne. Vihaiset kokit vierailevat tuolla, iloiset kokit piipahtavat täällä. Julkisuuden henkilöt kokkaavat televisioidusti vuoron perään toisilleen milloin kenenkin keittiössä. Keittiöt ovat kilparatoja ja sotanäyttämöitä, joissa top chefit, master chefit ja top master super chefien chefit mittelevät taidoistaan ovaalihiotut kromi-molybdeeni-vanadiini-wolframseosteisesta hiiliteräksestä tehdyt veitset tanassa toisiaan jakso jaksolta ulos sohien.

Samurait taistelevat
Samurait taistelevat Kuva: Epa / LUKASZ OGRODOWCZYK samurai

Kuuluisimmat tv-kokit ovatkin kuin rock-tähtiä, ja vähintään jumalista seuraavia. Jos he sanovat että pulled pork on jo niin yesterday, tai että sokereista muscovado on out, demerara in, niin sitten asia on niin, seurakunta olkoon mukisematta.

Eikä siinä mitään. Hyvin käydyn kokkisodan katsominen viihdyttää ja rentouttaa, vaikka kokkien virtuoosimaiset suoritukset eivät aina kotikeittiötoiminnaksi asti taivukaan.

Eivät kokkiohjelmat tietenkään vain meidän aikojemme ilmiö ole. Käpylehmien ja mustavalkoisuuden viattomina aikoina Vanamo ja Kolmonen näyttivät kädestä pitäen kuinka kaali raastetaan oikeaoppisesti, ja K-kaupan Väiski lihatiskinsä takaa piti yllä virolaisten suomenkielen taitoa.

Ruoka-Suomen bonus-raita vilauttaa muutamia herkkiä ja hellyttäviä tuokioita historian hämäristä. Niihin voi suhtautua vaikka historiallis-perspektiivillisenä oppituntina. Silloin tv-kokit olivat tavallisia kuolevaisia, ja maassa oli kaikki omalla tavallaan hyvin. Ja jos vaikka työttömyysprosentti ylitti neljän, Kekkonen pisti ministerit ruotuun ja julisti hätätilahallituksen.

Kun näitä vanhoja patakakkosten aikoja vertaa nykykeittiöiden tuimaan menoon, mieleen saattaa muistua mitä on sanottu Rooman valtakunnan viimeisistä ajoista: ”Silloin kun kulttuuri alkaa juhlia kokkejaan sankareina, niin se on lähellä loppuaan.”

Jos lukijan mieleen tulee nyt ajatus, että muinaisella Roomalla ja 2010-luvun hyvinvointi-Suomella olisi jotain yhteistä, tämä on vain lukijan tulkinta.

Yle Areena: Ruoka-Suomi:

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri