Tietokonepelejä on tehty perinteisesti ilman sen kummempaa kohderyhmäajattelua, lähinnä nuorille miehille. Nykyään pelaajista jo puolet on naisia ja lapsetkin käyttävät tabletteja jo ennen kuin oppivat kävelemään. Peliteollisuus näyttäisi löytäneen tv- ja elokuvamaailmassa vuosikymmeniä käytetyn kohderyhmäajattelun. Stradan Joonatan testasi kotimaiset astetta erikoisemmat peliuutuudet.
Suomalaisen pelialan kattojärjestön Neogamesin johtaja KooPee Hiltusen mukaan pelien pelaamiseen aikaansa käyttää edelleen kaikkein eniten 10-29-vuotiaat pojat ja miehet.

Pelien tekijät ovat enimmäkseen nuoria miehiä, ja he ovat tottuneet tekemään pelejä itselleen ja kaltaisilleen ihmisille, nuorille miehille. Viime aikoina pelifirmat ovat alkaneet etsimään uusia kohderyhmiä.
Yoga Retreat iskee hyvinvointibisneksen ytimeen
Gajatri Studios keskittyy pienemmälle huomiolle jääneeseen pelaajaryhmän: naisiin ja tyttöihin. Firman perustaja ja toimitusjohtaja Tiina Zilliacus on vaikuttanut mobiilibisneksessä jo pitkään.

Pelaajistamme 80 prosenttia on naisia
Pelin pääideana on pyörittää omaa joogakeskusta; kyseessä on siis pelimaailmassa varsin perinteinen idea, bisnessimulaatio. Mutta lisäksi pelissä yllättäviä, jooga-aiheeseen liittyviä lisäominaisuuksia: pelaaja voi kehittää itseään oikeastikin joogan harrastajana suorittamalla erilaisia joogaharjoituksia. Esimerkiksi lajin tärkeintä taitoa, hengittämistä, voi harjoitella omalla sovelluksella sykemittarin avulla. Mitä paremmin rentoutuminen onnistuu, sitä alhaisempi syke.
Yoga Retreat on ladattavissa Google Playstä Androidille ja iTunesista iOS-alustalle.
Kikattava Kakkiainen koukuttaa kakarat
Nauru tarttuu, sen on varmasti todennut jokainen joka on viettänyt kavereidensa kanssa hauskan illlan. Animaattori ja ohjaaja Joonas Utti halusi tehdä pelin, joka hyödyntäisi tämän ilmiön. Hän esitteli ideansa yhtiökumppanilleen Anttu Harlinille. Syntyi yhtiö nimeltä Gigglebug Entertainment ja sen tuote Kikattava Kakkiainen,

Oli alusta asti selvää että Kakkiainen on sekä animaatiosarja että peli
Sekä Antun että Joonaksen kotona vipeltää pieniä lapsia, joten heidän oli luontevaa kehittää peli ja animaatiosarja nimenomaan alle kouluikäisille muksuille. Kikattava Kakkiainen on suunnattu n. 2-6 vuotiaille lapsille, jotka voivat pelata peliä yksin tai vaikka koko perheen kanssa. Markkinoinnin kannalta kohderyhmänä on luonnollisesti pienten lasten vanhemmat, kummit, sukulaiset ja tuttavat. Tällä hetkellä peli on ilmainen ja sen voi ladata iOS-laitteisiin Applen kaupasta.
Reaali- ja virtuaalimaailman yhdistävä Hidden Heroes tarjoaa seikkailuja ja taisteluita
Lume Games on uusi suomalainen pelifirma, jonka ensimmäinen peli Hidden Heroes on koekäytössä. Yhtiön luova johtaja Ari Nykänen kertoo pelin esikuvan löytyvän 1990-luvun Japanista: ”Japanissa myytiin silloin pelilaitetta, joka sisälsi viivakoodiskannerin. Eri tuotteiden viivakoodeja skannailemalla pääsi sukeltamaan erilaisiin virtuaalimaailmoihin.” Nykyään erillistä laitetta ei tarvita koska lähes jokainen kantaa viivakoodiskanneria taskussaan, älypuhelimessaan. Peli-idealle on siis tullut uusi tilaisuus.
Uskomme, että pystymme tarjoamaan jotain ennen kokematonta
Mikä on fanittamasi levy tai limppari tai vaikkapa makkarapaketti?

Peli on suunnattu nuorille miehille. Onko mielekästä tarjoa peliä juuri sille kaikkein eniten kilpaillulle kohderyhmälle, jolle jo muutenkin tarjotaan pelejä pilvin pimein? ”Uskomme, että pystymme tarjoamaan heille jotain uutta, ennen kokematonta. Toisaalta tämä on yhtiömme ensimmäinen peli, mutta jatkossa uudet pelimme on luultavasti suunniteltu muille kohderyhmille” Ari Nykänen linjaa.

Hidden Heroes on tällä hetkellä koekäytössä Suomessa, ja kehittelyvaiheessa peli on ladattavissa ainoastaan Applen tuotteisiin. Nykäsen mukaan peli on myöhemmin saatavilla todennäköisesti myös Androidille.
LUE LISÄÄ:
Strada: Konsolipelit pärjäävät edelleen hyvin mobiilien rinnalla
Kikattava Kakkiainen Yle Areenassa
Yle Areena: Ari Nykänen pohtii pelialan tulevaisuutta vuonna 2011