Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Outi Merisalon elämästä

Outi Merisalon kuusi kuvaa.
Professori Outi Merisalon elämä on aina liikkunut Euroopan kulttuurikaupungeissa. Kuvakollaasi: Sami Rouhiainen. Outi Merisalon kuusi kuvaa. Kuva: Yle / valokuvat: Outi Merisalo outi merisalo

Professori oli jo pikkutyttönä harras kirjojen, historian ja elokuvien ystävä. Lapsuutensa hän vietti Itä-Helsingissä. Perheeseen kuuluivat äiti Kaija, isä Paavo, mummi Aino ja paria vuotta Outia nuorempi pikkuveli Matti. Koko perhettä yhdistivät kirjat, historia ja elokuvat, joista nuorelle Outille jäi koko elämää siivittävä intohimo ja työn kohde.

Historia, magistra vitae - historia on elämän opettaja

- Kävin erinomaisen Vuosaaren yhteiskoulun, jossa silloin sai opiskella kaikkea, vaikkapa kieliä pitkään ja perusteellisesti. Vielä eivät yhteiskunnan säästöt olleet iskeneet kielivalintoihin. Koulun käyminen 1970-luvulla oli luksusta, sanoo Outi Merisalo.

Harva opiskelija tietää, mille tielle yliopistosta lähtee, mutta Outi Merisalo löysi rakkaimmat kiinnostuksensa kohteet jo kouluaikana: antiikki, keskiaika, kielet ja historia. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa romaanista filologiaa, latinan kieltä ja Rooman kirjallisuutta, Kreikan kieltä ja kirjallisuutta, sekä englantilaista filologiaa. Opinnot alkoivat vuonna 1977.

Pitkä sukellus keskiaikaan ja renessanssiin

Gradun ja väitöskirjan Outi Merisalo teki Ranskassa Poitiers’ssa aiheenaan ”Kaksisijan taivutuksen kehitys 1200-luvun poitoulaisissa kansankielisissä asiakirjoissa". Väitöskirja käsitteli samaa aineistoa, mutta laajemmin: kirjurien käsialat, heidän käyttämänsä kirjoitusasut ja asiakirjojen materiaaliset piirteet antoivat lisää tietoa Ranskan kielioloista 1200-luvulla. Tutkimus valmistui v. 1988.

Vuosina 1987 - 1991 seurasi intensiivinen tutkimusvaihe italialaisen renessanssin parissa. Italialainen humanisti Poggio Bracciolini (1380 - 1459) oli Outi Merisalon suuri innoittaja. Vanhat käsikirjoitukset ja kirjahistoria olivat koukuttaneet nuoren tutkijan lopullisesti.

Professuuri keskelle Järvi-Suomea

Romaanisen filologian professuurin Outi Merisalo sai Jyväskylän yliopistosta v. 1994 ja toimii samassa tehtävässä kielten laitoksella edelleen. Hän on ilmeisen tyytyväinen työhönsä ja laitoksensa saavutuksiin, meneillään oleviin projekteihin ja nautittavan kansainväliseen ilmapiiriin. Työ vie tutkijan suoraan lähteille, huippukirjastoihin ja seminaareihin välillä pitkiksikin ajoiksi. Hän tapaa kollegoita ja opiskelijoita kaikkialta maailmasta ja selvittää heidän kanssaan arvoituksia, jotka koskevat ihmisen historiaa kirjoittamisen kautta - kirjahistoriaa. Työhön liittyy syvällinen kielitaito ja sitä kautta rakkaus eri kulttuureihin ja niiden kauneimpiin hedelmiin - musiikkiin, teatteriin, kirjallisuuteen, elokuvaan ja kuvataiteisiin.
Tämä professori on saanut elämänlahjakseen työn, josta nauttii koko sydämestään ja jossa saa kukoistaa ja säteillä tietoenergiaa uusiin nuoriin tutkijoihin kaikkialta maailmasta. Tieto siirtyy aidon innostuksen siivittämän, huipputason tutkimuksen kautta.

Luennoitsijana Merisalo tunnetaan palavana verbaalikkona, joko nappaa yleisön otteeseensa välittömästi - tarvittaessa hyvin monella eri kielellä. Hänellä on paljon kadehdittu pedagogin ja suvereenin puhujan karisma, josta moni voi vain unelmoida. Merisalon mainioita luentosarjoja on paljon, mutta yksi legendaarisimmista on elokuvan historia, jossa hän vie opiskelijat elokuvan alkulähteille, näyttää kadonnutta Berliinia ja muita muistoja Euroopasta, jotka ovat tallentuneet filmille, mutta katukuvasta ja interiööreistä jo kauan sitten kadonneet.

Vanhaa käsikirjoitusta voi hypistellä reilusti

Jokainen käsikirjoitus on uniikki ja sitä tulee tarkastella kaikilta mahdollisilta kannoilta. Keski- ja renessanssiaikaiset käsikirjoitukset ovat tukevaa tekoa ja niitä uskaltaa kosketella reippaasti. Sidoksessa on vahvat puuplankit. Papyrusta käytettiin antiikin aikana 300-400 -luvuille jKr. saakka. Pergamentti tuli käyttöön ajanlaskumme alun tienoilla, ensin vaatimattomiin kohteisiin, esim. muistikirjoihin.

On huikea tunne tunnistaa jonkun muinaisuuden henkilön käsiala ja päästä näin kosketuksiin suoraan alkuperäisen kirjailijan kanssa, joka on käsin tuon tekstin kirjoittanut.
Vähitellen pergamentti syrjäyttää papyruksen kokonaan kirjamateriaalina. Pergamentille kirjoitettu muste sisältää usein metalleja, rautaa, pikeä tai nokea. Papyrukseen ei musteessa metallia tarvittu.

Suosikkipaikkoja Firenzessä

Upea Firenze on Outi Merisalon sydämessä hyvin lämpimällä sijalla: Maiseman takia kannattaa lähteä hiukan Firenzen ulkopuolelle bussilla 7, kohteeseen nimeltä Fiesole, jossa voi käydä Firenzen puoleisella rinteellä ihanassa hotelli Villa Auroran ravintolassa, josta saa loistavaa ruokaa. Sieltä voi estottomasti ihailla Brunelleschin kupolia ja mahtavaa maisemaa Firenzen yllä.

Firenzen kirjastot, levykaupat ja kirjakaupat ovat must, ja totta kai Piazza della Repubblica -aukiolla sijaitseva Gillin kahvila, aivan Firenzen keskustassa, jossa hyvin lähellä kohoaa kaikkien kävijöiden must - Palazzo Vecchio eli Firenzen kaupungintalo.
Toukokuinen Maggio musicale on kaupungin ihastuttavimpia musiikkitapahtumia.

Pelkkä englanti ei kielitaitona riitä!

Professori Merisalo suorastaan jyrähtää, kun lähdetään analysoimaan Suomen vieraiden kielten nykytilannetta. Englanti on arvokas kieli, joka on osattava, mutta se ei meille riitä. Vieraiden kielten opiskeluun pitäisi Suomessa jälleen panostaa. On käsittämätöntä, että vaikkapa vanhoja kieliä saatetaan tutkia yliopistotasolla englanninkielisten käännösten kautta. Varsin arveluttavaa on, jos ihminen (tutkija) ei kykene tutkimaan lähteitään alkukielellä!

Ei tarvitse olla tutkija voidakseen lukea kirjoja, lehtiä tai blogeja vieraalla kielellä. Kannattaa rohkeasti hyödyntää kaikkea kielitaitoaan heti, vaikkapa vain pieninä annoksina kerrallaan, sitä kautta se karttuu - yllättävän nopeasti. Ranskalaisilla on meille tuttu sanonta: l'appétit vient en mangeant (ruokahalu kasvaa syödessä).

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

 • Keskustele valehtelemisesta

  Miksi valehtelemme?

  Mikä saa meidät toimimaan vastoin moraaliamme ja turvautumaan joskus valehtelemiseen? Millaisissa tilanteissa toisen valehtelu saattaa saada hyväksyntämme? Entä onko sanonta "rehellisyys maan perii" totta?

 • Keskustele huipputuloisista!

  Se suurituloisin promille

  Millaista on kaikkein suurituloisten elämä Suomessa? Eniten tienaavan promillen sisällä erottuu kolme joukkoa: perijät, ammattijohtajat ja yrittäjät. Millaista heidän elämänsä on ja mitä he ajattelevat suomalaisesta yhteiskunnasta? Kunniansa saavat kuulla niin poliitikot, media kuin koko hyvinvointivaltiokin.

 • Keskustele metsäpolitiikasta

  Mihin suuntaan metsiemme hoitoa pitäisi viedä?

  Miten Suomen metsiä pitäisi sekä hyödyntää taloudellisesti että pitää huolta hiilinieluista ja luonnon monimuotoisuudesta? Miten siis sekä säästää että syödä kakku?

 • Keskustele huvipuistoista!

  Huvittavaa bisnestä

  Mistä huvipuistojen tuotto syntyy, ja miten investoida niin, että yleisö tulee aina uudelleen ja uudelleen? Kun vielä on kesää jäljellä huvipuistotaloudesta kertovat Lasten päivän säätiön ja Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin ja Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo. Puhelimen päähän saamme Sariolan kiertävän tivolin toimitusjohtajan Ville Sariolan.

 • Kai Ekholm: Kirjasto on lupaus sivistyksestä, yhteisyydestä, ja jatkuvuudesta

  Kansalliskirjasto inspiroi edelleen Kai Ekholmia

  Kirjojen lukemisen lähettilääksi intoutunut tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm tietää mistä puhuu. Lähes neljäkymmentä vuotta kirjastomaailmassa työskennellyt, Kansalliskirjaston ylihoitajan virasta eläköitynyt Kai Ekholm puhuu lämmöllä kirjojen lukemisen merkityksestä ja kirjastojen tärkeydestä. Tampereen yliopistossa lehtorina sekä Vaasan yliopistossa professorina toiminut Ekholm keskittyy nyt eläköidytään organisoimaan omaa laajaa kirja- ja levykokoelmaansa. Useita tietokirjoja, ja dekkareita kirjoittaneena hän unelmoi myös kirjoittavansa enemmän tulevaisuudessa.

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.