Hyppää pääsisältöön

Miten YouTube-videoilla tehdään rahaa ja kuinka paljon? Justimus kertoo

Justimus tekee vuosittain 4−6 videota, joissa on sisältömarkkinointia.

YleX tapasi Ping Helsinki -tapahtumassa Justimuksen Juho Nummelan ja Sami Harmaalan sekä Töttöröö Networksin toimitusjohtaja Joona Haataisen. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Musiikki- ja sketsiryhmä Justimuksella on Suomen seuratuin suomenkielinen YouTube-tili. Justimusfilm-tiliä seuraa lähes 330 000 YouTube-käyttäjää. Luku kasvaa joka kuukausi noin 6 500:lla. Ryhmän videoita katsotaan kuukausittain noin 1,5 miljoonaa kertaa.

Justimus kuuluu suomalaiseen YouTube-videoverkosto Töttöröö Networkiin. Töttöröö Networkin toimitusjohtaja Joona Haatainen kertoo YleX:lle PING Helsinki -tapahtumassa, että rekisteröityneitä suomalaisia YouTube-käyttäjiä on noin puoli miljoonaa. Heistä yli kaksi kolmasosaa seuraa Justimuksen kanavaa.

Justimuksen videoiden katselumäärät ovat suomalaisittain suuret, mutta elantoa niillä ei tehdä. Miljoona katselukertaa tuo Haataisen mukaan mainostuloja noin tuhat dollaria. Kuukausittaiset noin 1,5 miljoonaa katselukertaa tuovat siis Justimuksen Sami Harmaalalle, Juho Nummelalle ja Joose Kääriäiselle yhteensä noin 1 500 dollaria eli 500 dollaria mieheen. Euroissa summa on noin 470 euroa.

Kuten Haatainen sanoo, tällä summalla ei asuntolainoja maksella.

Sisältömarkkinointia omilla ehdoilla

Justimuksen onni on sen suunnaton suosio Suomessa. Miksi mainostajat eivät haluaisi mainostaa tuotteitaan menestyvän ryhmän avulla, jonka kohdeyleisö koostuu pääasiassa alle 30-vuotiaista ihmisistä? Alle kolmikymppiset eivät käytä televisiota niin paljon kuin vanhemmat, mutta käyttävät nettiä huomattavasti vanhempaa väestöä enemmän.

Netti on parempi mainosfoorumi nuorille kuin televisio.

Töttöröö Networkin toimitusjohtaja Joona Haataisen mukaan yksi sisältömarkkinointivideo eli jonkin tuotteen mainostaminen Justimusfilmsin YouTube-kanavalla tuottaa Justimukselle noin 20 000−30 000 euroa ainakin silloin, kun mainostettavan tuotteen takana on tunnettu yritys ja mainostettava tuote on videossa selvästi esillä. Mainossopimukseen kuuluu videon lisäksi brändin edustaminen esimerkiksi vuoden mittaisen jakson ajan muun muassa eri tapahtumissa.

Justimuksen mainosvideot eivät ole perinteisiä mainosvideoita. Mainostettava tuote otetaan videoon mukaan vain silloin, jos se Justimuksen mielestä siihen sopii. Kaikki tehdään ryhmän omilla ehdoilla − ilman poikkeuksia. Markkinointivideon tulee näyttää sellaiselta, jollaisen Justimus voisi muutenkin tehdä. Mainos ei saa olla ainoa syy videolle.

- Emme julkaise sellaisia videoita tai mainosvideoita, jotka eivät mielestämme ole hyviä. Sellainen video ei mene YouTubeen, Justimuksen Sami Harmaala kertoo.

Markkinointivideosta tulee helpommin onnistunut, jos Justimus pitää mainostettavasta tuotteesta. Esimerkiksi tupakkatuotteiden kohdalla tilanne olisi toinen. Oikean tuotteen löytäminen on helpompaa, jos Justimus lähestyy mainostajaa eikä mainostaja Justimusta. Näin on käynytkin lähes jokaisella kerralla, kun ryhmä on tehnyt markkinointivideoita.

Mainosvideoita ryhmä tekee noin 4-6 kertaa vuodessa. Enemmällekin voisi olla kysyntää, mutta tärkeämpää on pysyä uskollisena mainostettavalle brändille. Pitkäkestoinen asiakassuhde on Justimuksen mielestä parempi kuin useiden lyhyiden suhteiden luominen.

- Lisäksi oma YouTube-kanava on pidettävä tyylikkäänä. Pitää huomata, että tätä ei tehdä pelkästään sen rahan takia. Pointti on se, että me halutaan tehdä YouTube-sisältöä. Silloin tällöin me tehdään kaupallisesti ihan elämisen takia, Harmaala sanoo.

Lue myös:

Norjalaisnainen elättää itsensä Instagramilla − ottamalla ruokakuvia

Noloin keikkamuistonne, Justimus?

Miljoonat tilille ja suosio suuremmaksi kuin Johnny Deppillä – näin toimivat YouTube-verkostot