Hyppää pääsisältöön

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsov haaveili eurooppalaisesta Venäjästä

Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov (1959 – 2015) oli kärjekäs Kremlin arvostelija, josta tuli presidentti Vladimir Putinin kaudella yksi maan tunnetuimmista ja aktiivisimmista oppositiopoliitikoista. Hän halusi kitkeä korruptiota Venäjältä ja luoda edellytyksiä maan demokratiakehitykselle. Hänen työnsä jäi kuitenkin kesken, sillä Nemtsov kuoli salamurhaajien luoteihin Moskovassa helmikuussa 2015.

Boris Nemtsov nousi valtakunnan politiikkaan Nižni Novgorodin kuvernöörin paikalta 1990-luvulla presidentti Boris Jeltsinin kaudella, jolloin hän oli useissa eri hallituksissa ministerinä. Nemtsov kuitenkin jätti politiikan 2003, kun häntä ei enää valittu valtioduumaan. Nemtsovin rasitteeksi oli joidenkin arvioiden mukaan jäänyt Jeltsinin valtakausi, jolloin mm. valtiontalouden hoito oli kaaoottista ja osin holtitonta. Paluu politiikkaan tapahtui 2008, kun Nemtsov lähti mukaan uuteen Solidaarisuus-oppositioliikkeeseen.

Oppositiopoliitikkona Boris Nemtsov arvosteli voimakkaasti Kremlistä johdettua politiikkaa; korruptio rehotti ja valta oli keskittynyt liiaksi maan ylimmälle johdolle ja sitä tukeville oligarkeille. Vallan keskittymistä yksiin käsiin Nemtsov piti katastrofaalisena. Siksi Suomessakin vieraillut Nemtsov arvioi Venäjän muuttumista modernimmaksi ja demokraattisemmaksi maaksi lähestulkoon mahdottomaksi tavoitteeksi.

Oligarkit nousivat vallankahvaan Venäjällä presidentti Jeltsinin aikana 1990-luvulla. Kun valtion omaisuutta päätyi harvojen ja lähinnä miljardöörien haltuun, heistä tuli entistä varakkaampia ja vaikutusvaltaisempia. Monet heistä alkoivat kahmia myös poliittista valtaa. Kansa alkoi kutsua näitä multimiljönäärejä oligarkeiksi tai Jeltsinin perheeksi. Oligarkkien varsinaisena kummisetänä pidettiin Boris Berezovskia. Hän oli kulissien takainen päätöksentekijä, jonka ehdotuksesta Putin nostettiin suuresta tuntemattomuudesta maan presidentiksi.

Venäjää hallitsen minä― Boris Berezovski

Nemtsovin mukaan oligarkit hyötyivät Putinin valinnasta maan johtoon, sillä hänen uskottiin jatkavan Jeltsinin tiellä ja siunaavan oligarkkien vallankäytön. Putinin väitettiinkin luvanneen oligarkeille, että nämä säilyttävät asemansa, mutta vain, jos oligarkit eivät haasta häntä poliittisesti. Kaikki eivät kuitenkaan Putinin tarjousta hyväksyneet. Seuraukset olivat dramaattiset. Osa Putinia vastustaneista oligarkeista päätyi vankilaan, osa lähti maanpakoon kuten Berezovski, joka lopulta kuoli epäillyttävissä olosuhteissa Lontoossa.

Jos valta on keskittynyt yhdelle ihmiselle, seuraa täydellinen katastrofi.― Boris Nemtsov

Myös Nemtsov koki joutuvansa uhan kohteeksi ennen kaikkea Kremliä kritisoivien puheidensa vuoksi. Nemtsovin antoi helmikuussa 2015 haastattelun, jossa hän sanoi pelkäävänsä henkensä puolesta. Suomessa asiasta kirjoitti Iltalehti. Nemtsovin pelko toteutui helmikuun 27. päivä noin puolenyön aikaan. Oppositiopoliitikko oli palaamassa ravintolasta Moskovassa, kun ohiajaneesta autosta tulitettiin häntä kohti useita laukauksia. Osumia eri puolille kehoa saanut Nemtsov kuoli välittömästi. Tapahtumapaikka oli lähellä Kremliä presidentin residenssin liepeillä. Alue on yleensä tiukasti vartioitu ja siellä on useita valvontakameroita. Mutta juuri tuona kyseisenä yönä vain osa kameroista oli toiminnassa. Tutkijoiden mukaan oli ilmeistä, että teko oli tarkkaan suunniteltu.

Nemtsovin murha järkytti koko maailmaa. Monet pitivät murhan motiivia poliittisena ja sen uskottiin olevan tilaustyö, jonka jäljet voisivat johtaa jopa Kremliin. Murha järkytti venäläisiä myös siksi, että Nemtsovia pidettiin isänmaan ystävänä, rehellisenä ja vilpittömänä ihmisenä. Hän haaveili Venäjästä, jolla olisi eurooppalainen tulevaisuus ja jossa voisi elää pelkäämättä ja arvokkaasti. Eräiden väitteiden mukaan Nemtsovilla oli hallussaan vaarallista todistusaineistoa, joka osoitti Venäjän osallisuuden Ukrainan sotaan. Todisteiden sanottiin olleen Nemtsovin tietokoneella, jonka tutkintakomissio sittemmin takavarikoi.

Boris Nemtsov oli vilpitön ihminen― Ilja Jashin

Maaliskuussa pidettyyn muistotilaisuuteen saapui tuhansia ihmisiä jättämään jäähyväisiä Nemtsoville. Mukana oli myös useita ulkomaisia vieraita, joskaan kaikkia halukkaita ei ollut päästetty maahan. Poissa oli niin ikään yksi tunnetuimmista oppositioliikkeen kärkinimistä Aleksei Navalnyi, jota ei päästetty kaksiviikkoisen vankeusaikansa kesken ystävänsä hautajaisiin. Muistotilaisuudessa pidetyissä puheissa Kremliä arvosteltiin vihan ilmapiirin lietsomisesta sekä vaadittiin murhan nopeaa ja perusteellista selvittämistä.

Vain viikko Nemtsovin murhasta tehtiin ensimmäiset pidätykset. Murhasta epäiltyjä oli lopulta viisi, joista yhden väitettiin tunnustaneen murhan. Pidätetyt kaksi miestä olivat pohjoiskaukasialaisia. Tutkijat pitivät jo selvänä, että kyseessä oli palkkamurha, johon osallistui useampi tekijä. Murhan tilaajasta ei ollut tietoa.

  • Anna Politkovskaja murhattu
  • Venäjällä kuolema kulkee sananvapauden kintereillä
  • Venäläinen kuolema, josta tuli osa suurvaltapolitiikkaa
  • Kommentit

    Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto