Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Kuka päättää, mitä syöt?

Prisma studio, yle tv1
Toimittaja Ada Pykäläniemi noudatti kännykän ravintoneuvoja. Kuinka kävi? Prisma studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 1.4.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 3.4. klo 7.30
Yle Areenassa 30 päivää

Amerikkalainen terveysjulkaisu rankkasi parhaimmat ja suosituimmat ruokavaliot. Listauksessa oli pelkästään erilaisten ruokavalioiden sarjoja kahdeksan kappaletta.

Joukossa oli muun muassa helpoimmin noudatettavat dieetit, laihdutukseen sopivat dieetit, sydänystävälliset ruokavaliot, kaupalliset dieetit ja kaupalliset ruokavaliot. Jokaisen pääkategorian alla oli vielä 35 erilaista ruokavaliota. Nämä olivat vain murto-osa kaikista maailman ruokavalioista.

Vihanneksia, ei sokerilimuja

Vaikka erilaisia ruokavalioita tuntuu olevan joka lähtöön, ovat tutkijat loppujen lopuksi melko yksimielisiä siitä, minkälainen ravinto on terveellistä ja mikä ei.

Terveellistä on syödä muun muassa vihanneksia ja hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, palkokasveja ja sopivassa määrin kalaa.

Epäterveellistä taas on esimerkiksi litkiä sokerilla maustettuja juomia ja syödä kovia rasvoja, suolaa tai käsittelemätöntä punaista lihaa.

Yksinkertaista vai sittenkin liian yksinkertaista?

Liikaa vaihtoehtoja?

Syömisestä on tullut nykyaikana vaikeaa. Mitä enemmän meillä on vaihtoehtoja, sitä vaikeampaa on päättää, mitä syön, milloin syön ja miten syön.

Entäpä, jos koko syömisen ongelman sysäisi teknologian harteille? Erilaisia ruokavalmennussovelluksia on tarjolla pilvin pimein.

On kalorilaskureita, laihdutusohejlmia ja ruoka-analysaattoreita. On ruokaympyröitä ja viivakoodeja. On sovelluksia, jotka muistuttavat milloin pitää syödä ja milloin pitää juoda.

Voisiko kännykkää opastaa?

Prisma Studio testasi, voisiko ruokavalmennuksen ulkoistaa applikaation hoidettavaksi. Voiko syödä terveellisemmin, tasaisemmin ja järkevämmin kännykkäsovelluksen avulla?

Aiheesta on keskustelemassa mies, joka on asennuttanut ensimmäisenä Suomessa ihonsa alle mikrosirun, Suomen digitaalisten hyvinvointipalveluiden ja mittareiden asiantuntija Pekko Vehviläinen sekä ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta. Ohjelman juontaa Marjo Harju.

Kommentit