Hyppää pääsisältöön

Stubb Etusivun tentissä: Politiikka on rikki

YleX Etusivu tenttaa vaalien alla kaikkien puolueiden puheenjohtajat. Tänään piinapenkkiin istui Kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri Alexander Stubb.

Alexander Stubb ei usko, että Suomi saadaan nousuun velkarahalla. // Kuva: Teemu Saarinen/YleX

Vaalikausi lähestyy loppuaan, ja niin tekee myös Alexander Stubbin pääministerikausi

Hallituksen toimintaa tällä vaalikaudella on arvosteltu kovin sanoin. Hallituksen suunnittelemat laajat rakenneuudistukset, kuten opintotuen muutos ja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudelleenjärjestelyt, joko peruuntuivat tai lykkääntyivät. Töitä ovat lisänneet myös Venäjän, Ukrainan ja Kreikan kriisit. Hallituskautta on julkisesti kritisoitu jopa historiallisen karmeaksi.

- Ei se tietenkään hyvältä tunnu. Politiikka on ollut aika monta vuotta rikki.

Stubbin mukaan hallituksen kokoonpanosta puuttui ideologista liimaa. Hallitus on pääministerin mukaan silti saanut tehtyä isoja sopeutuksia ja vietyä asioita eteenpäin. Vaikeudet eivät myöskään ole vähentäneet Stubbin halukkuutta uusia kauttaan pääministerinä.

Loppu elvyttämiselle

Yksi kuluneen vaalikauden painavimmista puheenaiheista on ollut valtion velkaantuminen. Lääkeeksi on tarjottu vuoroin elvytystä, vuoroin leikkauksia. Kokoomus ei Stubbin mukaan enää usko elvytykseen, vaan työhön. Pääministerin mukaan suomalainen hyvinvointivaltio pelastuu, kun Suomessa tehdään hieman enemmän töitä ja ollaan hieman kilpailukykyisempiä. Työn kannattavuutta puolue parantaisi vähentämällä työn ansiotuloverotusta ja pitämällä palkat maltillisina.

Kokoomus ajaa myös valtion menojen leikkaamista. Stubbin mukaan suunnitelma on tällä hetkellä neljä miljardia euroa valtiolta ja neljä kunnilta.

- Ollaan yritetty elvyttää käytännössä viimeiset kuusi vuotta.

Stubbin mukaan Suomen velkataakka on jo nyt niin iso, ettei maata voida enää elvyttää velkarahalla.

- Kannattaa lopettaa kaikki höpötys siitä, että velkaelvytyksellä Suomi lähtee nousuun. Ei varmasti lähde.

Ei vielä irti ydinvoimasta

Tulevilta hallituksilta vaaditaan myös energiapoliittisia ratkaisuja. Vaaliohjelmassaan Kokoomus puhuu Suomesta puhtaiden ja kestävien energiaratkaisujen edellävijänä. Stubb kannattaa usean eri energiamuodon yhdistelmää, jossa osa energiatarpeesta katettaisiin uusiutuvalla energialla, osa ydinvoimalla ja osa fossiilisilla polttoaineilla. Suunta on kuitenkin kohti hiilineutraalia energiatuotantoa.

- En mä kannata ydinvoimaa, en mä saa kiksejä ydinvoimasta.

Tekoja tarvitaan siis paitsi talouden, myös ympäristön tilanteen parantamiseksi. Aikooko pääministeri sitten osallistua Earth Houriin ja sammuttaa sähkölaitteet tunnin ajaksi?

- Meinaatko, etten voi twiitata tunnin aikana? Osallistun tottakai.

Lue myös Etusivun puheenjohtajatenttien aiemmat osat. Tenteissä ovat aiemmin vierailleet SDP:n Antti Rinne ja Perussuomalaisten Timo Soini.