Hyppää pääsisältöön

Talvisotatietäjä ratkesi

Studiossa meneillään Talvisotatietovisa 24.3.2015
Studiossa lähetysikkunaa tarkkailee Leo Kosola, pisteitä laskee Seppo Heikkinen ja Teemu Keksisarja toimii tuomarina. Oikealla kilpailija Mika Virta. Joonas Mattola osallistui Oulun studiosta. Studiossa meneillään Talvisotatietovisa 24.3.2015 Kuva: Maija Kaipainen mika virta

Rattoisasti käydyssä kisassa Etelä-Suomen talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta. Hyväksi kakkoseksi, mutta Pohjois-Suomen ykköseksi ja nuorten mestariksi lyötiin reisjärveläinen Joonas Mattola, 19 vuotta.

Pisteen erolla voittajaksi kiilanneella Mika Virralla on pitkä ura talvisotatietämyksen parissa. Kipinä syttyi kun hän lapsuudessa löysi isovanhempiensa kirjahyllystä Erkki Palolammen kirjan Kollaa kestää. Vaikuttava tarina herätti pienen pojan kiinnostuksen talvisotaan. Joonas Mattola taas kiinnostui talvisodasta yläasteen historian tunneilla. Sen jälkeen tietoa on karttunut kirjoista, dokumenteista ja netistä.

Koko kisan ensimmäinen kysymys oli kompa. Kumpikaan mies ei hoksannut, että sodanjulistusta ei annettu mihinkään kellonaikaan, kun sellaista ei annettu ollenkaan. Neuvostoliittohan aloitti sodan lavastettuaan Suomen syylliseksi Mainilan provokaatiolla. Lieneekö johtunut alun jännityksestä, kun tämä kuulu tapahtuma ei juolahtanut mieliin.

Kenraalit Linder ja Wallenius tapaavat Rovaniemellä
Kenraalit Linder ja Wallenius tapaavat Rovaniemellä Kenraalit Linder ja Wallenius tapaavat Rovaniemellä Kuva: SA-kuva kenraalit linder ja wallenius tapaavat rovaniemellä

Tasaväkisessä kisassa kysymysten kautta edettiin sodan alkupäivistä rauhaan. Kummallekin kilpailijalle oli täysin selvää, että kenraalimajuri Wallenius sai potkut viinan vuoksi. Mies tarttui pulloon vasta epäonnisen Viipurinlahden taistelun jälkeen. Katkera Wallenius kirjoitti Mannerheimille, että ei ollut kuullutkaan sotapäälliköstä joka olisi raittiusmies.

Joonas Mattola tiesi vastauksen kysymykseen mikä ase tappoi eniten suomalaisia. Sehän oli tykistö.

Kummallekaan kisailijalle sanonnat tuhopolttolauantai, rumputulisunnuntai ja lopun ennepäivä eivät olleet tuttuja? Eivätkä ne varmasti ole tuttuja suurelle yleisöllekään. Termit liittyvät Viipurin helmikuun pommituksiin. 11. helmikuuta tuhopolttolauantaina venäläiset käyttivät ensimmäisen kerran kasettipommeja eli "Molotovin leipäkoreja". Suomalaiset antoivat pommille erityisen nimen, kun Molotov oli puheessaan väittänyt, että venäläiset eivät pommita Suomen kaupunkeja vaan pudottavat suomalaisille leipää. Teemu Keskisarja kertoi, että Viipuri oli hetken aikaa maailmanhistorian pommitetuin kaupunki. Ensimmäisessä maailmansodassa nimittäin pommitettiin rintamilla vihollisia eikä siviilikohteita.

Ja tämäkin tietokilpailu niin kuin sotakin päättyi rauhaan. Kysymykseen mikä oli sysäyksenä rauhan solmimiseen eivät kilpailijat löytäneet vastausta. Mutta eivät ole löytäneet historioitsijatkaan. Teemu Keskisarjan mukaan historioitsijat riitelevät edelleenkin miksi Neuvostoliitto suostui suomalaisille suopeaan rauhaan.

Talvisotavisa lähetettiin 24.3.2015