Hyppää pääsisältöön

Tehokkaat "elektroniaivot" esiteltiin Helsingissä 1961

Helsingin Kaapelitehtaalla esiteltiin joulukuussa 1961 "elektroniaivot" eli sähköinen tietojenkäsittelykone. Filmikatsauksessa kerrotaan, kuinka ne ovat "hyvää vauhtia yleistymässä syrjäisessä Suomessakin".

1960-luvun alussa Suomessa hankittiin tietojenkäsittelykoneita jo muun muassa suuriin yrityksiin ja pankkeihin. Sähköllä toimiva laite perustui, kuten tietokoneet nykyäänkin, elektronisiin piireihin ja siitä nimitys "elektroniaivot". Sana tietokone yleistyi vasta vähitellen, suomen kielen sanakirjaan se lisättiin vuonna 1967.

Kaapelitehtaalla esitelty kone oli näyttävän kokoinen. Työskentely-yksiköt sijaitsivat suurissa kaapeissa ja konetta käsiteltiin erillisen ohjauspöydän kautta. Tietoja syötettiin rei'itetyltä paperinauhalta tai reikäkorteilta, ja tulokset voitiin saada joko reikänauhamuodossa tai suoraan paperitulosteena. Koneen kehuttiin suorittavan yhden sekunnin aikana lähes kymmenentuhatta yhteenlaskua.

Kommentit