Hyppää pääsisältöön

Tehokkaat "elektroniaivot" näytteillä Helsingissä 1961

Helsingin Kaapelitehtaalla esiteltiin joulukuussa 1961 "elektroniaivot" eli sähköinen tietojenkäsittelykone. Filmikatsauksessa kerrotaan, kuinka ne ovat "hyvää vauhtia yleistymässä syrjäisessä Suomessakin".

1960-luvun alussa Suomessa hankittiin tietojenkäsittelykoneita jo muun muassa suuriin yrityksiin ja pankkeihin. Sähköllä toimiva laite perustui, kuten tietokoneet nykyäänkin, elektronisiin piireihin ja siitä nimitys "elektroniaivot". Sana tietokone yleistyi vasta vähitellen, suomen kielen sanakirjaan se lisättiin vuonna 1967.

Kaapelitehtaalla esitelty kone oli näyttävän kokoinen. Työskentely-yksiköt sijaitsivat suurissa kaapeissa ja konetta käsiteltiin erillisen ohjauspöydän kautta. Tietoja syötettiin rei'itetyltä paperinauhalta tai reikäkorteilta, ja tulokset voitiin saada joko reikänauhamuodossa tai suoraan paperitulosteena. Koneen kehuttiin suorittavan yhden sekunnin aikana lähes kymmenentuhatta yhteenlaskua.

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto