Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän avokadosta?

Kämmenellä pidetään avokadoa.
Avokadon pehmeä rasva on terveellistä. Kämmenellä pidetään avokadoa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen avokado

Onnea on avokado, joka hehkuu kuorensa alla raikkaan vihreänä. Huonomminkin voi käydä. Silloin keittiössä hartaasti kypsytetty tai kaupasta jo valmiiksi mukavan pehmoisena ostettu avokado paljastaa sisuksistaan ylikypsyneen ruskean tahnan.

Käsi kuitenkin tottuu etsimään kaupan hyllystä täydellisen hedelmän, ja taistelu hyvän avokadon löytämiseksi kannattaa. Terveysvaikutustensa takia avokado on erinomainen lisä ruokavalioon.

Rasvainen ei ole yhtä kuin epäterveellinen

Avokadon ravintoarvot (100 g, kivetön ja kuoreton)

kcal 198
rasva 19,4 g
hiilihydraatti 0,8 g
proteiini 2,6 g

Avokadon hedelmäliha on ravintoarvoiltaan rasvainen, mutta hyvä. Terveellisten pehmeiden rasvojensa vuoksi avokado voi esimerkiksi auttaa alentamaan kolesterolia. Rasvainen ei siis ole yhtä kuin epäterveellinen. Päinvastoin, pehmeää rasvaa olisi hyvä saada päivittäin. Suositusten mukaan rasvojen kokonaismäärästä tulisi olla 2/3 pehmeää ja enintään 1/3 kovaa rasvaa. Avokadoa ei siis kannata vältellä vaan lisätä sitä kohtuullisesti jokaiseen päivään. Avokadosta saa myös sydämen, hermoston ja lihasten toiminnalle tärkeää kaliumia sekä B-, E- ja K-vitamiineja.

Avokadoa voi syödä sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä, salaatin lisukkeena tai vaikkapa erilaisina tahnoina. Avokadon kaveriksi sopii erinomaisesti sitruunan tai limen mehu, mustapippuri, chili ja valkosipuli. Avokado on myös ihana lisä vaikkapa smoothieen tai erilaisiin jälkiruokiin kerman korvaajaksi.

Kevään piristävä smoothie

1 avokado
1 banaani
kourallinen vihreää salaattia
puolikas kypsä mango
1 dl vettä, maitoa, mantelimaitoa tai juoksevaa maustamatonta jogurttia
tuoretta sitruunamelissaa, limen mehua sekä hunajaa oman maun mukaan lisämakua tuomaan

Surauta ainekset blenderissä ja tarkista smoothien maku. Mikäli smoothie on liian paksua, lisää nestettä. Halutessasi voit lisätä smoothieen myös jonkin proteiinilisän.

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus
Kommentit