Hyppää pääsisältöön

Tolonen

Jukka Tolonen
Jukka Tolonen Jukka Tolonen tolonen

Dokumenttielokuva kitaristilegenda Jukka Tolosen musiikista ja elämästä, unelmista ja niiden romahtamisesta, luopumisesta ja uuden löytämisestä.
Teemalla 18.12. klo 21 sekä Areenassa 30 vuorokautta.

Lasse Keson ohjaamassa dokumenttielokuvassa kerrotaan Suomen suurimman kitarasankarin Jukka Tolosen tarina noususta tuhoon ja ylösnousemukseen.

Muun muassa Tasavallan Presidentistä tuttu Jukka Tolonen oli 1970-luvulla uransa huipulla. Ulkomaiset musiikkilehdet ylistivät kitaristia, ja Cat Stevensin ja Abban kaltaiset supertähdet houkuttelivat häntä yhtyeisiinsä. Tolonen halusi kuitenkin keskittyä soolouraansa, joka käynnistyi vahvasti Skandinaviassa ja Euroopassa.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. 1990-luvun lopussa huumeiden runtelema Tolonen pyöri Tukholman rappukäytävissä, ja vuonna 2008 hän löysi itsensä Keravan vankilasta pahoinpideltyään amfetamiinin ja alkoholin vaikutuksen alaisena naisystävänsä. Tolosen elämä oli jo pitkään ollut sekavaa, avioliitot kariutuneet ja terveydentila oli huono. Lääkärit ihmettelivät, että hän ylipäätään oli hengissä.

Dokumenttielokuvassa seurataan Tolosen vaiheita vuodesta 2006 eteenpäin. Huumehöyryisten kitarasessioiden, oikeudenkäynnin, vankilan ja vankilasta vapautumisen kautta siirrytään vuoteen 2012 – studioon, jossa Timo Kämäräinen, Risto Toppola ja Teemu Viinikainen levyttävät tribuuttialbumia Tolosen sävellyksistä.

Elokuva kertoo inhimillisen ja koskettavan tarinan luopumisesta, selviytymisestä ja uudesta alusta. Ja siitä, miten Tolosen musiikki jatkaa elämäänsä nuorten soittajien sormissa.

  • Tolonen, Suomi 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Lasse Keso

Dokumenttielokuvan ensiesitys Teemalla oli keväällä 2015.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa