Hyppää pääsisältöön

Rapujen kuningas, Jäämeren jättiläinen

Tomi Jalkanen, Jan Schulte-Tigges
Tomi Jalkanen, Jan Schulte-Tigges Tomi Jalkanen, Jan Schulte-Tigges Kuva: Seppo Samuli kalastaja

Tyyneltämereltä aikoinaan siirretyt kuningasravut imuroivat nyt merenpohjaa tyhjäksi Norjan pohjoisella rannikolla ja uhkaavat siten luonnon tasapainoa. Kuningasravun leviäminen on hyvä muistutus siitä, miten herkkiä isotkin meret ovat ihmisen aiheuttamille muutoksille.


Varangin kuningasrapu (paralithodes camtschaticus)

kuningasrapu lähikuvassa
kuningasrapu lähikuvassa Kuva: Yle kuningasrapu
  • on maailman suurin rapulaji
  • Varangilla pyydetyn ravun keskipaino on 4-5 kiloa
  • Kamtchatkan niemimaan edustalta pyydetyt ravut ja ravuntoukat istutettiin Murmanskinvuonoon 1960-luvulla
  • on levinnyt rajusti pohjoisella merialueella ja siten myös haitaksi ekosysteemille
  • on tärkeä elinkeino kalastajille mm. Norjassa
  • on arvostettu ja hyvänmakuinen raaka-aine

Haavi auki rapujahtiin

Miehet pääkaupungista saapuvat Jäämerelle Varangin vuonoon punaista kultaa huuhtomaan. Kamtchatkan karkulainen mielessään he pohtivat, ovatko paikallisten tarinat 15 kiloisista ja jopa 1,5 metrin pituisista merihirviöistä pelkkiä legendoja vai kompastuuko kömpelö rapu koukkuun, kuten Lauttasaaren sillan alla säntäilevä silakka? Oli miten oli, kuningasravun voittokulku ja vyöryäminen uusille asuinsijoille on pysäytettävä. Jokainen vuonosta nostettu rapu on jo itsessään torjuntavoitto. Puolijoukkueteltta ja kamina kainalossaan sekä rapsakat rapukestit mielessään miehet astuvat vieraille vesille.
Haavi auki - Tehtävä Jäämerellä nähdään Erätulilla 2.4.15 klo 19.00.

Kommentit