Hyppää pääsisältöön

Muisti: Inarin ohjuskriisi

Muisti: Inarin ohjuskriisi, yle tv1
Muisti: Inarin ohjuskriisi, yle tv1 Kuva: Ohjuksen osat nostettiin Inarijärvestä 40 asteen pakkasessa. muisti: inarin ohjuskriisi

TV1 torstaina 25.5.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 29.5. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Joulukuun 28. päivänä 1984 ilmestyi idästä Pohjois-Suomen ilmatilaan tunnistamaton kohde, joka katosi tutkasta saavuttuaan Inarijärven kohdalle. Alkoi tapahtumasarja, joka oli yhtä aikaa pelottava ja huvittava.

Ohjusta etsittiin keskellä kaamosta ja kovia pakkasia – ja kylmä oli ilmasto myös kansainvälisessä politiikassa. Epäilykset kohdistuivat Neuvostoliittoon, joka pian myönsikin harjoitusmaalina käytetyn ohjuksen mahdollisesti eksyneen sotaharjoituksista Barentsinmereltä Norjan yli Suomeen.

Kansainvälinen uutinen

Neuvostoliiton selvityksestä huolimatta välikohtauksesta tuli suuri kansainvälinen uutinen. Lappiin vaelsi ulkomaalaista mediaa, ja spekulointi vain kiihtyi. Hurjimman teorian mukaan ohjus oli vahingossa ohjelmoitu lentämään Länsi-Saksaan, ja Neuvostoliitto oli joutunut ampumaan sen itse alas Suomen ilmatilassa.

Puolueettomana itseään pitäneen Suomen poliitikoille ja viranomaisille koko ohjusselkkaus oli vähintäänkin kiusallinen.

Poromies teki löydön

Ohjus ehti olla kateissa yli kuukauden. Ratkaisevan löydön teki poromies, joka oli viemässä postia pohjoisen erämaan asukkaille.

Ajaessaan moottorikelkalla Inarijärven poikki hän löysi jään päältä oudon muoviosan, joka osoittautui järven pohjassa maanneen ohjuksen osaksi.

Muisti: Inarin ohjuskriisi, yle tv1
Muisti: Inarin ohjuskriisi, yle tv1 muisti: inarin ohjuskriisi
Inarin ohjuskriisi huipentui Suolisvuonon suulla, jossa ohjusta nostettiin ylös sukeltajien ja helikopterin avulla – yli 40 asteen pakkasessa.

Joulupukki tuli paikalle

Sakari Silvolan käsikirjoittamassa ja ohjaamassa dokumentissa käydään läpi 30 vuoden takaisen ohjusvälikohtauksen hämmästyttävät käänteet.

Tapausta muistelevat muiden muassa ratkaisevan löydön tekijä, sukeltaja sekä joulupukin vaatteissa jäälle pelmahtanut matkailuyrittäjä. Matkailun edistämiskeskuksen lähettämä pukki jäi historiankirjoihin tempauksella, jota osa piti hauskana ja toiset mauttomana. Mukana ohjelmassa on myös silloinen ulkoministeri Paavo Väyrynen.

Muistojen ja harvinaisen arkistomateriaalin kautta avautuu ikkuna kylmän sodan aikaiseen Suomeen, ja monet ohjusselkkauksen piirteet tuntuvat viimeaikaisten kansainvälisten tapahtumien vuoksi taas läheisemmiltä. Dokumentti on esitetty edellisen kerran vuonna 2015.