Hyppää pääsisältöön

Viinalakkolaiset ovat vapaamielisiä

Vihreä megafoni
Vihreä megafoni 100 päivää ilman viinaa
100 päivää logo
100 päivää logo 100 päivää

Kysyimme 100 päivää ilman viinaa-haasteeseen rekisteröityneiltä mielipiteitä alkoholipolitiikasta.

Vastaukset osoittavat, että tipattomalla olijat ovat poikkileikkaus kansasta: eivät tiukkapipoja, vaan nykyisen tai entistä vapaamman alkoholipolitiikan kannattajia. Kolmannes haluaisi jopa laskea alkoholiverotuksen Viron tasolle. Sen sijaan rattijuoppouden promillerajoja halutaan tiukentaa.

Tänä keväänä mieliä kuohutti Keskustan vaaliohjelman keskiolut Alkoon -ehdotus, ja eduskunnalle on annettu aloite viinien myynnin sallimisesta ruokakaupoissa.

Kuvat aukeavat isompina, kun klikkaat niitä.

Artikkeligrafiikkaa
Artikkeligrafiikkaa 100 päivää

Oluen myynnin kiristyksiä kannattaa viinalakkolaisista vain joka viides. Enemmistö kannattaa nykyistä käytäntöä.

Artikkeligrafiikkaa
Artikkeligrafiikkaa 100 päivää

Viinin suhteen kyselyn vastaajat ovat sallivia: Yli puolet vastaajista haluaa viinin ruokakauppoihin, ja kymmenesosa olisi valmis sallimaan kaikkien alkoholijuomien myynnin tavallisissa kaupoissa.

Artikkeligrafiikkaa
Artikkeligrafiikkaa 100 päivää

Rattijuoppouden suhteen viinalakkolaiset ovat jyrkkiä. Vain kaksi prosenttia olisi valmis höllentämään rattijuoppouden promillerajaa. Selvä enemmistö kannattaa rattijuoppousrajojen tiukentamista.

Artikkeligrafiikkaa
Artikkeligrafiikkaa 100 päivää

Alkoholimainonnan rajoituksia on Suomessa viime aikoina kiristetty. Alkoholi näkyy kuitenkin edelleen esimerkiksi urheilutapahtumissa. Lähes puolet kyselyn vastaajista sallisi selvästi vapaamman alkoholimainonnan. Joka neljäs on sitä mieltä, että kaikkia alkoholijuomia pitäisi voida mainostaa rajoituksitta.

Suomessa alkoholiverot ovat Euroopan korkeimpia. Sekä ravintoloissa nautittua että kaupoista ostettuja alkoholijuomia verotetaan niin, että alkoholin hinta on Suomessa paljon korkeampi kuin esimerkiksi Virossa. Mitä viinalakkolaiset tekisivät alkoholiverotukselle?

Artikkeligrafiikkaa
Artikkeligrafiikkaa 100 päivää

Viinalakkolaiset haluavat jatkossa juoda halvempaa alkoholia sekä kotona että ravintolassa.. Kolmasosa vastaajista on sitä mieltä, että Suomen alkoholiverot tulisi laskea Viron tasolle. Tämä toki vähentäisi myös alkoholin matkustajatuontia. Vain viidesosa viinalakkolaisista nostaisi veroja.

Artikkeligrafiikkaa
Artikkeligrafiikkaa 100 päivää

Alkoholin ostamisen alaikäraja on Suomessa 18 vuotta. Etelä-Euroopassa 16-vuotiaat voivat ostaa alkoholia, mutta joissakin USA:n osavaltiossa alkoholin oston alaikäraja on 21 vuotta.

Tipattomalle ryhtyneet haluavat varjella nuorisoa. Selvä enemmistö vastaajista on sitä mieltä, että nykyiset ikärajat ovat sopivia.

Suurin osa viinalakkolaisista on siis alkoholiasenteiltaan varsin liberaaleja. Alkoholin saatavuutta ollaan halukkaita parantamaan ja hintaa laskemaan, mainontakin voisi olla vapaampaa. Rattijuoppouden suhteen ollaan kuitenkin ehdottomia ja sen promillerajaa ollaan valmiita kiristämään.

Seuraava suora ja viimeinen 100 päivää ilman viinaa -lähetys sunnuntaina 12.4. klo 18.45 Yle TV1:llä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

100 päivää