Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Akuutin omalääkäri paljastaa kipuvoidereseptin

Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Risto Laitila (vas.) ja Mikko Penttilä tekevät kipuvoidetta kotikonstein. Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen kipuvoide

Akuutin omalääkäri Risto Laitila paljastaa, miten voit helposti tehdä itse kipuvoidetta chilijauheesta ja perusvoiteesta. Kaupallisissa kipuvoiteissa käytetään kapsaisiinia, joka on chilipaprikan tehoaine. Kapsaisiinivoidetta voi koettaa valmistaa myös itse, jos ei halua ostaa aika hintavia apteekin tuotteita. Kipuvoidetta käytetään esimerkiksi vyöruusun jälkikivun hoidossa.

Akuutin suorittaman lyhyen testin perusteella valmiste kyllä polttelee niin kuin pitääkin, mutta ei kovasti. Voide saisi varmasti olla tuhdimpaakin, mutta tuosta on hyvä lähteä liikkeelle. Voimakkuutta on helppo säädellä seoksen suhdetta muuttelemalla.

Kipuvoidetta voi kokeilla omalla vastuulla ja ulkoisesti. Mitään vaaratekijöitä ei pitäisi olla. Voide kannattaa sekoittaa kumihanskat kädessä, ettei chiliä pääse silmille tai limakalvoille.

Kipuvoiteen resepti

3 painallusta perusvoidetta pumppupullosta
1/3 teelusikallista vahvaa chilijauhetta

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä voidetta iholle kipukohtaan kumihanskoja käyttäen. Käytä kipuvoidetta säännöllisesti ainakin parin viikon ajan. Säilytä valmis voide suljetussa rasiassa.

Chilijauheet sisältävät vaihtelevan määrän kapsaisiinia. Kuivatun chilijauheen voimakkuus vaihtelee 0,1-1,0 prosentin välillä, tavallisinta lienee 0,2-0,5 prosentin pitoisuus. Tämän perusteella yhdessä grammassa (1000mg) chilijauhetta on siis 2-5 mg kapsaisiinia. Jotta saamme apteekin valmistetta vastaavan voiteen, tarvitsemme 1-2 grammaa extra hot chilli powderia kymmentä grammaa perusvoidetta kohden. Perusvoiteen pumppupullosta tulee kolmella painalluksella yhteensä noin 8-9 grammaa perusvoidetta. Kun siihen siis sekoittaa noin 1/3 teelusikallista chilijauhetta, saadaan kutakuinkin lääkevoiteen tulisuus aikaiseksi.

Katso, miten Risto ja Mikko tekevät kipuvoidetta

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä valmistavat kipuvoidetta perusvoiteesta ja chilijauheesta.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä valmistavat kipuvoidetta perusvoiteesta ja chilijauheesta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Aivoinfarktin hoitoon käytettävä stent-retriever eli trombinpoistoväline.
Aivoinfarktin hoitoon käytettävä stent-retriever eli trombinpoistoväline. Kuva: Yle, Akuutti trombektomia
Röntgenkuva
Röntgenkuva Kuva: Yle, Akuutti röntgenkuva
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit