Hyppää pääsisältöön

Kitarasankari Jukka Tolonen - Piritorilta taivasbändiin

Jukka Tolonen, 1977
Jukka Tolonen, 1977 Jukka Tolonen, 1977 Kuva: Yle / Leif Öster tv-arkisto

Jukka Tolosella on raju menneisyys, mutta harvinaisessa haastattelussa hän osoittautui herkäksi, kiltiksi ja melkein ujoksi. Toimittaja Harri Tuominen kertoo kohtaamisestaan suomalaisen kitaristilegendan kanssa. Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan alta ja katso 2014 valmistuneen dokumenttielokuvan Tolonen TV-ensiesitys Yle Teemalta pääsiäissunnuntaina 5.4.

Jukka Tolosen 70-luku

Vähän jännitti kohdata teini-iän muusikkoidoli ensimmäisen kerran keväällä 2012. Saisinko kitarasankari Jukka Tolosen puhumaan elämästään Radio Suomen Miten minusta tuli minä -ohjelmassa, kun miehen takana on raju historia: vuosikausien narkomania, murtokeikat Tukholmassa, naisystävän puukotus, autojen rusikointi rautatangolla, yli kahden vuoden vankilatuomio ja uskoon tulo?

Haastattelua halusin siitäkin syystä, että tästä Suomen kaikkien aikojen merkittävimmästä kitaran soittajasta ei ollut yhtään kunnon haastattelua Yleisradion arkistossa.

Jo radiotalon kahvilassa huokaisin helpotuksesta. Tolonenhan on herkkä, kiltti, fiksu ja melkein ujo, mutta jalat ovat täysin maassa. Hän sanoo voivansa nyt kiirastulen jälkeen hyvin. Tolosen lempeästä käytöksestä tulee mieleen toinen suomalainen uskossa oleva muusikkolegenda, Wigwam-yhtyeen urkuri-laulaja Jukka Gustavson.

Tolonen on hippiajan lapsi. Peace, love & understanding -tunnuslause näkyy Tolosen olemuksesta. Hippiajassa oli paljon hyvää, mutta Tolonen tunnustaa, että vapaat päihteet ja vapaa seksi ovat johtaneet tosi pahasti harhaan elämän varrella. Kun olisin ymmärtänyt jättää ne pois, mies toteaa.

Kokaiini- ja amfetamiinikoukku oli totaalisen orjuuttava

Radiohaastattelussa Tolonen puhuu suoraan. Hän katuu rikoksiaan syvästi ja kertoo huonosta elämästään ja parantumisestaan avoimesti, melkein liiankin avoimesti. Hän sanoo, että hengellisen herätyksen jälkeen hän kokee itsensä, ei enää rock-kitaristiksi, vaan Jeesuksen palveluksessa olevaksi gospel-muusikoksi.

Kasvatuksestaan Tolonen kertoo, että hänellä oli hyvät kotiolot, että äiti ja kolme vanhempaa siskoa hemmottelivat hänet pilalle. Isä kuoli kun Jukka oli 15-16-vuotias. Ja kun päihteet alkoivat kiinnostaa, äiti ei pystynyt pitämään poikaa kurissa. Silloin olisi tarvittu jämäkkää isää, kertoo Jukka. Hän kertoo olleensa pitkiä aikoja täydellinen pirinarkomaani. Kokaiini- ja amfetamiinikoukku oli totaalisen orjuuttava. Hän ei pystynyt tekemään mitään ilman aineita.

Uransa käänteistä Tolonen kertoo tarkasti, siitä miten Tasavallan Presidentti pääsi ensimmäisenä suomalaisyhtyeenä Englannin kiertueille. Ja miten yhtyeen nimeksi piti ensin tulla Uutiset ja Sää. Miehen muisti on niin hyvä, että hän jopa korjasi vuosilukuvirheeni, kun kysyin milloin länsinaapurin ABBA tarjosi hänelle kitaristin tonttia maailmankiertueyhtyeessään.

Jukka Tolonen dokumenttielokuvassa Tolonen
Jukka Tolonen, elokuvassa Tolonen Jukka Tolonen dokumenttielokuvassa Tolonen Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu jukka tolonen

Kitaristina Tolonen oli maailmantasoa loppuun asti, myös viimeisellä Pressa-keikallaan, jota olin todistamassa Tavastia-klubilla joulukuussa 2006. Seuraavana yönä hän puukotti naisystäväänsä. Reilu vuosi myöhemmin mies tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja huumausainerikoksesta.

Tolonen kertoo, että vankila oli hänelle nimenomaan hoitolaitos. Pasilan poliisitalon sellissä hän rukoili ensimmäistä kertaa elämässään. Hän tuli uskoon ja siitä alkoi toipumisen tie. Reilun kahden vuoden vankila-aikana huumeet jäivät pois. Tolonen jopa suosittelee vankilaa ihmisille, jotka yrittävät pyristellä irti huumekoukusta.

Kun saattelin Tolosta radiohaastattelun jälkeen ulos Ylen alueelta bussipysäkille, siihen Pasilan poliisitalon kulmalle, tarjosin hänelle savuketta. Hän totesi, että vaikka on nykyisin täysin päihteetön, hän voisi antaa itselleen joskus luvan polttaa savuke. Mutta ei nyt.

Kuuntele Miten minusta tuli minä -ohjelma kokonaan:

Tolonen Elävässä arkistossa

Ylen Elävä arkisto julkaisi 1.4.2015 koko uran kattavan mittavan paketin uutta arkistomateriaalia Jukka Tolosesta. Painopiste on live-esiintymisissä niin soolona kuin bändien Tasavallan Presidentti, Jukka Tolonen & Himalaya Band, Tolonen-Apetrea -duo, Oreo Moon ja Jukka Tolonen Trio kanssa. Lisäksi päivänvalon näkee vino pino TV- ja radiohaastatteluja. Elävä arkisto on myös aiemmin julkaissut paljon tallenteita kitaristilegendasta.

Tolonen-dokumenttielokuva Yle Teemalla 5.4.

Dokumenttielokuva Tolonen kertoo kitaristilegenda Jukka Tolosen musiikista ja elämästä, unelmista ja niiden romahtamisesta, luopumisesta ja uuden löytämisestä.

Tolonen
su 5.4. klo 21.00 Yle Teema