Hyppää pääsisältöön

Nilkkamurtuma – leikataanko vai ei?

Röntgenkuva
Röntgenkuva Kuva: Yle, Akuutti röntgenkuva

Auts! Kaaduitko tai liukastuitko niin, että nilkka taittui ja murtui? Puolet nilkkamurtumista voidaan hoitaa ilman leikkausta, mutta milloin murtuneen nilkan hoito ilman leikkausta kipsaamalla on mahdollista?

Suomessa sattuu vuosittain noin 5000 sairaalahoitoa vaativaa nilkkamurtumaa. Puolet nilkkamurtumista on sellaisia, jotka voidaan hoitaa ilman leikkausta ja tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että nilkkaleikkaukset vähenevät entisestään tulevaisuudessa.

Hoito ilman leikkausta kipsaamalla on potilaan arjen kannalta kevyempi vaihtoehto, mutta kaikissa tapauksissa se ei käy. Milloin leikkaus tarvitaan?

– Nykykäsityksen mukaan leikkaus tarvitaan, jos potilaalla on kahden tai kolmen kehräsluun murtuma tai ulkopuolen kehräsluun murtumaan liittyy merkittävä nilkan sisäpuolen nivelsiteen vaurio, kuvailee ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Harri Pakarinen Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Entä milloin leikkausta ei tarvita?

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Harri Pakarinen
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Harri Pakarinen. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Harri Pakarinen Kuva: Yle, Akuutti harri pakarinen

– Potilas voidaan hoitaa ilman leikkausta silloin, kun nilkassa on yhden kehräsluun murtuma, eikä siihen liity merkittävää pehmytkudosvammaa, nivelsiteen vammaa, Pakarinen tiivistää.

Olennaista on nilkan vakaus

Periaatteessa hoitolinjan valinta on yksinkertainen: leikataanko vai ei? Vastaus voidaan löytää selvittämällä nilkan vakaus. Niin sanottu stabiili nilkkamurtuma tarkoittaa, että nivelhaarukka on riittävän vakaa, jolloin leikkaus ei ole tarpeen.

Yli kahden millimetrin siirtymää murtumakappaleiden välillä on aikaisemmin ja paikka paikoin nykyäänkin pidetty Suomessa varsin yleisesti leikkauspäätöksen perusteena. Nykytutkimusten mukaan näyttää kuitenkin siltä, että hoitotapaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota millimetrien sijasta nimenomaan murtuneen nilkan vakauteen.

– Kahden millimetrin rajasta leikkauksen indikaationa tai leikkaustarpeen päätöksenteossa ei ole oikeastaan mitään hyvää kirjallisuusnäyttöä, Pakarinen toteaa.

Nilkkaleikkauksia yhä vähemmän

Kun murtuma on todettu, on olennaista haarukoida ne potilaat, jotka hyötyvät leikkauksesta ja toisaalta ne, jotka hyötyvät hoidosta ilman leikkausta. Leikkauksiin liittyy usein komplikaatioita. Sairaalajaksot ja pisimmillään vuodenkin työkyvyttömyys tuntuvat potilaan arjessa ja myös rahapussissa.

– Nilkkamurtumaan liittyvän komplikaation jälkeen noin kolmasosalle potilaista jää jonkinnäköinen pysyvä haitta, Pakarinen huomauttaa.

Tutkimustiedon nojalla näyttää siltä, että tulevaisuudessa nilkkaleikkauksia tehdään yhä vähemmän, mutta kokonaan leikkauksista ei päästä eroon.

– Kun ajatellaan kaikkia erilaisia murtumatyyppejä, niin vähintään kolmasosa nilkkamurtumista pitää jatkossakin leikata, Pakarinen linjaa.

Nilkkamurtumassa vamma on syntynyt niin sanotulla kiertovääntömekanismilla nilkan taittuessa. Yleisimmin nilkkamurtuma syntyy kaatumalla.

Jalkaa kipsataan.
Murtumien hoito ilman leikkausta on potilaan arjen kannalta kevyempi vaihtoehto, mutta kaikissa tapauksissa se ei käy. Jalkaa kipsataan. Kuva: Yle, Akuutti nilkkamurtuma

Asiantuntija: HARRI PAKARINEN, LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, OYS

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä valmistavat kipuvoidetta perusvoiteesta ja chilijauheesta.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä valmistavat kipuvoidetta perusvoiteesta ja chilijauheesta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Aivoinfarktin hoitoon käytettävä stent-retriever eli trombinpoistoväline.
Aivoinfarktin hoitoon käytettävä stent-retriever eli trombinpoistoväline. Kuva: Yle, Akuutti trombektomia
Jalkoja heilutellaan
Jalkoja heilutellaan Kuva: Yle, Tero Kyllönen levottomat jalat
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä