Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila ja Mikko Penttilä valmistavat kipuvoidetta perusvoiteesta ja chilijauheesta.
Kipuvoidetta voi kokeilla tehdä myös kotikonstein. Risto Laitila ja Mikko Penttilä valmistavat kipuvoidetta perusvoiteesta ja chilijauheesta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Kamferia rytmihäiriöihin?

”Voiko kamferia ja maitoa käyttää, jos on Marevan-lääkitys? Kamferi tuntuu auttavan sydämen rytmihäiriöiden hoitamisessa.”

On tosiaan aina hyvä kysyä, voiko käyttää luontaislääkkeitä, jos on Marevan-lääkitys. Tässä tapauksessa vastaus on kyllä, kamferi ei vaikuta Marevanin tehoon. Jos kamferi siis tuntuu auttavan, niin sitä voi kyllä käyttää.

Dystrogia myotonica

”Sairastan ykköstyypin dystrofia myotonicaa. Miten se periytyy? Voiko se tulla yli sukupolvien? Onko mahdollisra, että se ei periytyisikään, vaan geenimutaatio tulisi aivan yllättäen?”

Dystrofia myotonica on periytyvä lihassairaus. Kysymys periytyvyydestä on mielenkiintoinen ja aika mutkikaskin. Mutaatio kulkee DMPK-geenissä, jolloin geenin alleeli on liian pitkä. Luonnollistakin vaihtelua pituudessa on, mutta tässä tapauksessa alleeli on poikkeuksellisen pitkä. Jos sairastaa dystrofia myotonicaa, on viidenkymmenen prosentin mahdollisuus, että se siirtyy lapselle.

On kuitenkin olemassa eräänlainen välimuoto, jossa alleeli on jonkun verran normaalia pitempi, mutta sairautta ei puhkeakaan. Jos tämä geeni siirtyy lapselle, saattaa se alkionkehityksessä pidentyä lisää, jolloin tautikin sitten puhkeaa. Näin ollen sairaus – tai ainakin sen oireet -tavallaan hyppää yhden sukupolven yli, vaikka tuo geenimutaatio ei hyppääkään.

Vyöruusuun helpotusta

”Puoli vuotta sitten minulla huomattiin vyöruusu, joka myös hoidettiin. Kivut kuitenkin edelleen vaivaavat, millä niitä voisi lieventää tai poistaa? Tulehduskipulääkkeitä en voi käyttää koska minulla on Marevan-lääkitys.”

Tuo vyöruusun jälkikipu voi olla todella inhottavaa, ja se saattaa kestää kuukausiakin. Jos kaikki konstit on jo kokeiltu hermosärkylääkkeitä myöten, ovat vaihtoehdot kyllä aika vähissä. Tällaista särkyä voi hoitaa kapsaisiinilla, joka on chilipaprikan tehoaine. Kapsaisiinia käytetään laastareissa ja voiteissa. Valmisteita saa lääkärin reseptillä.

Kapsaisiinivoidetta voi koettaa valmistaa myös itse, jos ei halua ostaa aika hintavia apteekin tuotteita. Chiliin hurahtanut katsojamme nimittäin on lähettänyt meille reseptin, jonka mukaan kapsaisiinivoidetta voi sekoittaa, ja teho kuulemma on erinomainen.

Akuutin suorittaman lyhyen testin perusteella valmiste kyllä polttelee niin kuin pitääkin, mutta ei kovasti. Voide saisi varmasti olla tuhdimpaakin, mutta tuosta on hyvä lähteä liikkeelle. Voimakkuuttahan on helppo säädellä seoksen suhdetta muuttelemalla.

Voidetta käytetään säännöllisesti, ja parikin viikkoa saattaa mennä, ennen kuin vaikutuksen huomaa. Ensimmäisillä kerroilla voi tuntua kihelmöintiä ja polttelua, mutta kun sen kestää, ja ehkä lisää voiteen voimakkuutta, saattaa kipu kyllä helpottaa.

Omalla vastuulla tällaista toki kokeillaan, mutta mitään vaaratekijöitä ei pitäisi olla. Kumihanskat kädessä kannattaa sekoittaa, ettei voidetta pääse silmille tai limakalvoille.

Katso kipuvoiteen resepti.

Lisää ohjelmasta

Aivoinfarktin hoitoon käytettävä stent-retriever eli trombinpoistoväline.
Aivoinfarktin hoitoon käytettävä stent-retriever eli trombinpoistoväline. Kuva: Yle, Akuutti trombektomia
Röntgenkuva
Röntgenkuva Kuva: Yle, Akuutti röntgenkuva
Jalkoja heilutellaan
Jalkoja heilutellaan Kuva: Yle, Tero Kyllönen levottomat jalat
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit