Hyppää pääsisältöön

Talo Espanjassa

Talo Espanjassa -sarjan musta-punainen logo
Talo Espanjassa -sarjan musta-punainen logo Kuva: Yle Talo Espanjassa,Logo

Kahdeksan rohkeaa suomalaista osallistui kielikisaan Espanjan Salamancassa vuonna 2007. Sinä voit kisailla heidän kanssaan ja opiskella espanjan perustaidot saman oppimateriaalin avulla.

Kurssilaisten taidot testattiin lähes joka ohjelman päätteeksi kirjallisella kokeella, josta heikoimmin suoriutuneet joutuivat pudotuskisaan – selviytymään todellisesta puhetilanteesta kolmen espanjalaisen tuomarin kuuntelemina tai jututtamina. Samat kirjalliset kokeet löytyvät täältä, vain puhetilanteet puuttuvat.

Oppimateriaalit

Kilpailijat käyttivät oppimateriaalina Es español -sarjan ykköskurssia. Es español on aikuisille suunnattu kolmevuotinen monimediainen kurssi, johon liittyy tv-ohjelmasarja (ei enää ohjelmistossa), Yle Oppimisen tuottama verkkokurssi, oppikirja ja äänite. Oppikirjaa ja äänitettä voi tiedustella kirjakaupoista tai suoraan kustantajalta, Finnlectura Oy:stä.

Alla oleva harjoitusohjelma etenee samaan tahtiin Talo Espanjassa -sarjan kanssa. Voit testata osaamisesi samoilla kirjallisilla tenteillä, jotka kilpailijatkin suorittivat. Tee ohjelmassa annetut läksyt, katsele seuraava ohjelma ja tee tentit. Kuinka pärjäsit? Olisitko joutunut pudotustenttiin? Onneksi nettikurssilta ei putoa pois, vaan voit aina kerrata ja jatkaa!

Ennen sarjan alkua

Läksyt
Ennen Salamancaan lähtöä kilpailijoiden piti opiskella kotona itsenäisesti oppimateriaalin neljä ensimmäistä kappaletta.
Es español 1: kpl 1-4

Ohjelma 1

Läksyt
Valmistaudu kertomaan itsestäsi, omasta perheestäsi ja harrastuksistasi. Kertaa tähän mennessä oppimasi asiat.
Es español 1: kpl 1-4

Ohjelma 2

Tentti
Osa 1
Osa 2
  
Läksyt
Opettele kysymään ja neuvomaan tietä.
Es español 1: kpl 4 ja 5

Ohjelma 3

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3

Läksyt
Opettele asioimaan ruokakaupassa ja tekemään ravintolatilaus espanjaksi. Tutustu myös siihen, miten kerrot arjen rutiineistasi.
Es español 1: kpl 5-7

Ohjelma 4

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3

Läksyt
Tutustu mennen ajan aikamuotoon perfektiin ja opettele kertomaan mitä ”olet tehnyt”.
Es español 1: kpl 8

Ohjelma 5

Tentti
Ei tenttiä.

Läksyt
Opettele kertomaan asioita Suomesta. Kertaa tähän mennessä oppimaasi ja opettele kertomaan voinnistasi.
Es español 1: kpl 7-8

Ohjelma 6

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3
   
Läksyt
Opiskele käskymuoto eli imperatiivi, kertaa perfekti ja opiskele preteriti.
Es español 1: kpl 8-10

Ohjelma 7

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3
   
Läksyt
Kertaa preteriti ja opiskele imperfekti.
Es español 1: kpl 10-11

Ohjelma 8

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3
   
Läksyt
Opiskele viimeinen kpl 12 itsenäisesti, opettele futuuri. Kertaa tähän mennessä oppimasi.
Es español 1: kpl 1-12

Ohjelma 9

Ei kirjallista tenttiä.

Onnittelut! Es español 1 -kurssi on nyt käyty läpi. Voit jatkaa espanjan opiskelua Yle Oppimisen sivuilla vaikkapa Es español 2 -kurssin avulla. Tutustu myös muihin Espanjan kielen ja kulttuurin materiaaleihin!

Kuva: Sini Sovijärvi/Yle

Kilpailijat ovat saapuneet Salamancaan: vasemmalta Sirpa Jompero, Heta Räsänen, Virve Puumalainen, Kurt Eriksson, Katja Hämeenoja, Joni Salmi, Risto Pynnönen ja Roy Gonzalez.Kuva: Sini Sovijärvi/Yle
Kuva: Sini Sovijärvi/Yle

Kilpailun juontaja Kristo Kentala ja opettaja Almudena Dominguez. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle

Tentit: Almudena Dominguez

 • Nuntii Latini

  Programma nuntiorum Latine.

  Nuntii Latini, conspectus rerum hebdomadalis, qui auspiciis Radiophoniae Finnicae Generalis (Yle) inde ab anno 1989 editur, est programma nuntiorum Latine divulgatorum in orbe terrarum omnium veterrimum.

 • Carte de visite - työelämän ranskaa

  Videoklippejä tilanteista ja kohteliaista ilmaisuista.

  Tarvitsetko työssäsi ranskaa? Opettele tärkeimmät fraasit - sillä teet hyvän vaikutuksen, vaikka pääosan keskustelusta kävisitkin jollain muulla kielellä.

 • Islamin vieraana tutustutaan myös arabikulttuuriin

  Matka islamilaiseen maailmaan ja arabikulttuuriin.

  Professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan, kulttuuriin ja ihmisten jokapäiväiseen elämään 6-osaisessa sarjassa Islamin vieraana. Arabikulttuuriin tutustutaan Egyptissä ja Syyriassa. Ohjelmasarja on vuodelta 2003.

 • Kapusta Master - osa 1: Pietariin

  Ensimmäisessä osassa matkustetaan Pietariin.

  Ensimmäisessä osassa matkustetaan Pietariin, opitaan sanojen suvut, persoonapronomineja ja lukusanat 1-10 sekä tervehdyksiä.

Kielet

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • Viron alkeiskurssi

  Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

  Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet - ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners. Start with Mun Suomi (My Finland) for some elementary phrases and for the culture - the site is now also in English! Then continue with Supisuomea for more serious language learning. Asiointisuomea will help you to deal with everyday situations in town and with administrations. Easyfinnish is in English, but it only works on pc, not on mobile devices.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!