Hyppää pääsisältöön

Arhinmäki Etusivun puheenjohtajatentissä: Tarvitaan vain muutaman vuoden elvytysruiske

YleX Etusivu tenttaa vaalien alla kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Tänään hiillostettavana oli Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Paavo Arhinmäki lopettaisi leikkaamisen.

Leikata vai elvyttää, siinäpä yksi näiden eduskuntavaalien kuumimpia kiistakysymyksiä.

Vasemmistoliitto on puolueista ainoa, joka kannattaa leikkausten sijaan elvyttämistä. Muun poliittisen kentän näkemys on, että velkaantuminen tekee Suomen taloudelle suurempaa hallaa kuin menojen karsiminen. Esimerkiksi pääministeri ja Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vastusti Etusivun vaalitentissä voimakkaasti velanottoa.

Stubbin mukaan Suomea on tuloksetta yritetty elvyttää viimeiset kuusi vuotta. Arhinmäen tulkinnan mukaan Suomen taloutta on viimeisen seitsemän vuoden aikana yritetty pelastaa leikkaamalla, mutta valtion velkataakka on vain kasvanut. Arhinmäelle elvyttäminen ei tarkoitakaan vain velanottoa.

- Tarvitaan muutaman vuoden elvytysruiske, jolla saadaan ihmiset työllistymään. Rakennetaan esimerkiksi niitä junayhteyksiä, jotka pitää rakentaa. Sitä kautta se maksaa itsensä kansainvälisten arvioiden mukaan kahdessa–kolmessa vuodessa takaisin.

Arhinmäen mukaan muun muassa kansainvälinen valuuttarahasto IMF, teollisuusmaiden yhteisö OECD ja useat talouspolitiikan professorit sekä Suomessa että ulkomailla suosittelevat velanottoa leikkaamisen sijaan. Taustalla vaikuttaa pula työpaikoista: Arhinmäen mukaan nyt kannattaa ottaa lainaa sellaisiin työllistämistä edistäviin hankkeisiin, jotka olisi joka tapauksessa tehtävä.

Arhinmäen mukaan viime aikoina elvyttämisen puolesta ovat puhuneet myös Keskustan Mauri Pekkarinen ja Vihreiden Ville Niinistö.

- Tässä on selvästi tapahtumassa murtuma. Tässä on toitotettu vain pankkien ekonomistien suulla, että näin ei voi toimia, ja nyt muut talousviisaat ovat alkaneet puhua ja sanoa, että pitäisi toimia näin.

Paljonko Suomessa oikeasti verotetaan?

Vaalien kynnyksellä myös verotus kuumentaa ehdokkaiden ja äänestäjien tunteita. Viimeisimpänä halunsa paeta Suomen korkeaa verotusta ilmaisi Fazerin omistajasukuun kuuluva Karl Fazer. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju puolestaan väitti virheellisesti MTV:n ja Iltalehden haastattelussa, että Suomen kokonaisveroprosentti on maailman korkein heti Pohjois-Korean jälkeen.

- Suomen veroaste on eurooppalaista keskitasoa. Tämä on tämmöistä rikkaiden veropopulismia.

Vähintään yhtä paljon kansaa ja lehdistöä on puhuttanut alkoholilainsäädäntö ja -verotus. Arhinmäen mukaan alkoholiverotuksen tehtävä on vähentää alkoholinkäyttöön liittyviä haittoja mahdollisimman paljon. Verotuksen kiristäminen voi Arhinmäen mukaan houkutella tuomaan entistä enemmän alkoholia ulkomailta.

- Alkoholin verotuksen kiristäminen saattaa siis pienentää verotuloja ja lisätä alkoholiongelmien määrää.

Suuremmat pakolaiskiintiöt

Ratkaisua Suomea uhkaavaan työvoimapulaan on haettu elvytyksen lisäksi maahanmuutosta. Arhinmäki korostaa, että suurin osa Suomeen suuntautuvasta maahanmuutosta on työperäistä.

Arhinmäen mielestä pakolaiskiintiöitä olisi nostettava Syyrian kriisin takia 1500:aan. Suomen pakolaiskiintiö on tavallisesti ollut 750, mutta muutaman viime vuoden kiintiö on ollut hieman yli tuhannessa.

- Meidän pitäisi helpottaa sorrettujen mahdollisuutta päästä pakoon sortoa, sotaa ja nälkää.

Lue myös Etusivun aiemmat puheenjohtajatentit. Piinapenkissä ovat aiemmin vierailleet SDP:n Antti Rinne, Perussuomalaisten Timo Soini ja Kokoomuksen Alexander Stubb.