Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Opetuslapsi, oppilas, seuraaja

Jeesus ja 12 opetuslasta Domus Galilaeaessa
Jeesuksen opetuslapset eivät olleet aina näin kuuliaisia Jeesus ja 12 opetuslasta Domus Galilaeaessa raamattu

Pääsiäinen on kärsimyksen ja ilon juhla, se on viimeisen ehtoollisen juhla lähimpien kanssa ja yksinäisen kärsijän juhla vihollisten kourissa. Jeesuksen vaiheet pääsiäisenä ristillä ovat tietysti juhlan syy, mutta evankeliumien kertomusten mukaan tärkeitä sivuhenkilöitä ovat myös opetuslapset Juudas ja Pietari.

Juudas näytti kiinniottajille kuka Jeesus on suutelemalla tätä ja näin kavalsi hänet kolmestakymmenestä hopearahasta. Palkkiorahamäärä mainitaan vain Matteuksen evankeliumissa ja tutkijoiden mukaan se ei ole nykyrahassa kovin suuri määrä, niinpä sen merkitystä pettämisen motiivina onkin pidetty pienenä. Juudaksen suudelma on kuitenkin jäänyt kieleemme merkitsemään ystävän kavaltamista. Ja Pietari taas muistetaan parhaiten siitä, miten hän kielsi Jeesuksen kolmasti ennen kukonlaulua, vaikka hän olikin opetuslapsista ensimmäinen ja muutenkin eniten esillä kahdestatoista oppilaasta.

Ei olekaan ihme, että ohjaaja Juha Hurme kiteyttää näytelmässään Maailmankaikkeus opetuslasten tusinan näin: ”Hänen opetuslapsistaan yksi on petturi ja muut ovat hölmöjä ja heikkoja. Pääjehu Simon Pietari tulkitsee Jeesuksen puheita jatkuvasti väärin. Getsemanessa Jeesus on paniikissa, suuressa ahdistuksessa ja kuolemanpelossa ja vetoaa ystäviinsä, jotka eivät kuitenkaan millään pysy valveilla edes tässä äärimmäisessä kriisissä. Kun katastrofi puhkeaa, he juoksevat karkuun ja Simon tunnetusti kieltää mestarinsa.”

Nämä kaksitoista ovat olleet Agricolan ajoista saakka suomeksi opetuslapsia. Miten niin lapsia, eikö kyse ollut aikamiehistä? Kuuntele Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Matti Myllykosken selitys asiasta.

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

  • Nimesi on juhlan arvoinen

    Nimipäivien juhliminen on katoavaa kansanperinnettä.

    Haluaisitko herätä nimipäiväsi aamuna torvisoittoon ja lauluun? Naamiaisasuihin pukeutuneet ystäväsi heittäisivät sinut korkealle ilmaan hurraa-huutojen säestyksellä. Vastavuoroisesti sinulta odotettaisiin päivällä runsasta kestitystä, tai muuten olisi uhkana tulla heitetyksi sikolättiin. Nimipäiväjuhlien piirileikit ja tanssit jatkuisivat pelimannin säestyksellä seuraavaan aamuun asti.

  • Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

    RMI uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä.

    Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale. Hän ja hänen yhtyetoverinsa ovat aina uskoneet improvisaatioon. He ovat sitä mieltä, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka. Musiikki antaa mahdollisuuden löytää ääniä, joita ei ehkä enää koskaan löydä uudelleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri