Hyppää pääsisältöön

Kari Peitsamo kunnioitti Beatlesia kattokonsertilla Pasilassa

Kari Peitsamon Skootteri heitti marraskuussa 1995 live-konsertin Ylen Sosiaalitalon katolla Pasilassa. Tempaus oli toimittaja Kai Ulmasen ideoima ja se liittyi The Beatlesin ensimmäisen Anthology-levyn julkaisuun.

Suorana radioidussa kattokonsertissa kuultiin Beatlesin Get Back sekä Bob Geldofin Do They Know It's Christmas? -kappaleet. Inspiraationa tempaukselle toimi Beatlesin viimeiseksi jäänyt The Rooftop Concert vuodelta 1969.

Beatles on niin kuin joulu. Sen ympärillä on paljon paskapuhetta ja hässäköintiä, mutta siinä on jotain niin kaunista, aitoa ydintä, että se kestää. Se on aina meidän sydämissä.― Kari Peitsamo

Radiomafian toimittaja Juha Roiha kertoi haastattelussa, että kun suunnittelupöydässä tuumittiin kuka suomalaisartisti lähtisi tähän mukaan, oli Kari Peitsamo ilmiselvä valinta. Peitsamo itse vaikutti silminnähden nauttivan tilanteesta, vaikka myönsikin keikan olleen yksi uransa älyttömimpiä kokemuksia.

"Idean varsinainen isä oli Beatles-fanaatikko Kai Ulmanen, joka ryhtyi siitä puhumaan ja puuhaamaan ja sitten se toteutettiin", Roiha muisteli 20 vuotta tempauksen jälkeen.

Radiolähetyksen lisäksi konsertista nähtiin helikopterinkin avulla tallennettua televisiokuvaa A-bros-ohjelmassa kolme päivää myöhemmin.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto