Hyppää pääsisältöön

Siinä näkijä missä tekijä – jatkosodan vastarintaa Pispalassa, Salaman klassikko tv-elokuvana

Kotikatsomo: Siinä näkijä missä tekijä, yle tv1
Santtu Salminen (Tommi Raitolehto, vas.) ja Jaska Lonkanen (Juhani Niemelä) – vastarintaliikkeen miehiä. Kotikatsomo: Siinä näkijä missä tekijä, yle tv1 kotikatsomo: siinä näkijä missä tekijä

TV1 keskiviikkoisin 2. - 8.8.2018 klo 22.25 - 23.25
Areenassa 7 päivää

Totuus kotirintaman tapahtumista Tampereella 1942 on monisyinen ja monitulkintainen punos poliittisia ja yksityisiä intohimoja.

Kari Paljakan ohjaama Siinä näkijä missä tekijä (12) on kirjailija Hannu Salaman vuonna 1972 ilmestyneeseen klassikkoromaaniin perustuva kaksiosainen tv-elokuva.

Salaman kertomus on tarina "virallisen totuuden" kääntöpuolelta. Siinä näkijä missä tekijä haastaa ihmisyyden peruskysymysten äärelle.

Vastarintaa Suomessa

Jatkosodan aikana Suomi oli liittoutunut Hitlerin Saksan kanssa. Maanalainen vastarintaryhmä uskoi, että Neuvostoliitto voittaisi sodan ja Suomessa koittaisi porvarivallasta vapaa, uusi aika.

Vastarintaryhmän toiminta on salaista: lentolehtisiä ja sabotaasi-iskuja Tampereen seudun sotateollisuutta ja sähköntuotantoa vastaan.

Vaikka tarkoituksena on pitää mahdollisimman matalaa profiilia, joukko kiihkeitä nuoria uhmaa ohjeita, haluaa radikaaleja tekoja ja piiloutuu metsiin.

Kotikatsomo: Siinä näkijä missä tekijä, yle tv1
Ahteinen (Jyrki Mänttäri, oik.) palaa Neuvostoliitossa koulutettuna ja alkaa johtaa metsäkaartilaisia kohti suuriskua. Mukana on mm. Lahdelma (Janne Kallioniemi). Kotikatsomo: Siinä näkijä missä tekijä, yle tv1 kotikatsomo: siinä näkijä missä tekijä

Kokoonnutaan Salmisilla

Sodassa kaatuneeksi uskottu Ahteinen (Jyrki Mänttäri) palaa Neuvostoliitossa koulutettuna ja alkaa johtaa metsäkaartilaisia kohti suuriskua. Vastarintaryhmä kokoontuu Salmisilla Tampereen Pispalassa.

Santtu Salminen (Tommi Raitolehto) työskentelee rakennusmiehenä ja hänen vaimonsa Maija (Saija Lentonen) on toisen polven kommunisti.

Harri-poika kuuntelee aikuisten kuiskintaa ja joutuu todistamaan yllättäviä pidätyksiä, pommituksia ja vanhempiensa avioliiton kariutumisen.

Vuosien jälkeen Harri löytää ryhmässä toimineen ilmiantajan Santulle kuolinvuoteellaan kirjoittaman tunnustuksen.

Raija Talvion käsikirjoitus

Kari Paljakan aiempia ohjaustöitä ovat muun muassa elokuvat "Veturimiehet heiluttaa" (1992), "Eläville ja kuolleille" (2005) sekä Salama-oikeudenkäynnistä kertonut tv-draama "Katso ihmistä" (2008).

Elokuvan käsikirjoittaja Raija Talvion aikaisempia töitä ovat muun muassa elokuva "Pikkusisar" (2001) ja näytelmä "Viimeinen juna länteen" (2006).

Rooleissa nähdään muun muassa Seela Sella, Henna Tanskanen ja Juhani Niemelä.

Tuottaja: Liisa Akimof / Production House, Erkki Astala / Yle, 2009. Minidraama on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2015.

Kommentit