Hyppää pääsisältöön

Madotuksen tulee olla hevoskohtaista

Hevonen laitumella
Hevonen laitumella Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Noin 80 prosentilla aikuisista hevosista ei ole matojen kanssa ongelmia, kertoo hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Jonna Jokisalo. Osa hevosista pärjäisi koko aikuiselämänsä ilman madotusta.

- Toisaalta pieni ryhmä hevosista on alttiimpi loisille ja nämä saattavat tarvita madotuksen useita kertoja vuodessa. Sellaiset hevoset joidenka matoihin madotuslääkkeet eivät tehoa, ovat onneksi vielä erittäin harvassa,

sanoo Jokisalo.

Oireet voi huomata ulkoisista merkeistä

Varsoilla on tyypillisesti loisten seurauksena pömppömaha, huono karva ja mahdollisesti ripuli. Aikuisilla hevosilla on yleensä päällepäin lievemmät oireet: ripulia tai toistuvia ähkyoireilua.

Aikuisilla hevosilla yleisimmät sisäloiset ovat suolinkaiset, isot sukkulamadot, pienet sukkulamadot ja heisimato. Myös käpymatojen toukat isoina määrinä ja kihomato voivat aiheuttaa hevoselle terveydellisiä ongelmia.

Väärällä annostuksella matojen kestävyys kohenee

Loisten torjumiseksi tulisi tallille laatia loishäätöohjelma. Suunnitelmalla varmistetaan, että hevoset saavat oikean annoksen lääketää. Aliannostuksella voi vahingossa lisätä matojen resistenttiä lääkkelle, jolloin ne on jatkossa hankalampi poistaa. Jos kaikki hevoset madotetaan saman kaavan mukaan, joillekin hevosista annetaan matolääkettä turhaan ja samalla lisätään riskiä matojen vastustuskyvin kehittymiselle.

- Loishäätösuunnitelma olisi hyvä tehdä ja päivittää vuosittain, ja ideaalisti käsittää koko tallin hevoset. Kaikille hevosille ei toimi samanlainen loishäätö,

Jokisalo kertoo. Varsoille ja nuorille hevosille pitää taas tehdä oma loishäätöohjelmansa, sillä ne ovat alttiimpia loisten aiheuttamille vaivoille.

Kumisaappaat laitumen reunalla
Kumisaappaat laitumen reunalla Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Madotustarve selvitetään keräämällä hevosilta ulostenäytteitä. Ulostenäytteet otetaan usein sekä ennen että jälkeen madotuksen, jotta voidaan varmistua loishäädön tehosta. Ulostenäytteiden perusteella seurataan, mitkä hevoset tulee madottaa uudestaan.

- Koko laumaa ei tulisi madottaa samanaikaisesti, ainakaan juuri ennen laidunkautta, koska tällöin hevosiin jääneet eli madotuslääkkeelle vastustuskykyiset madot pääsevät vapaasti lisääntymään ilman luontaista kilpailua. Tämän takia hevosista tulisi otattaa ulostenäytteet ennen laidunkautta ja madottaa vain ne hevoset, juoilla on runsaasti matoja.

Tarhojen ja laitumien siisteys ennaltaehkäisee ongelmaa

Hevosia laitumella
Hevosia laitumella Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Lääkitystäkin tehokkaampi tapa torjua hevosen sisäloisia on vähentää ympäristöstä tulevia loisia. Tämä merkitsee sitä, että tarhat ja laitumet pitäisi siivota ulosteista säännöllisesti, vähintään kerran kahdessa viikossa, jotta ulosteen mukana tulleiden loisten munat eivät kehity tartuntakykyisiksi toukiksi.

Erityisesti suolinkaisen munat ovat erittäin kestäviä ja voivat säilyä laitumella pitkään. Aikuiset hevoset kehittävät usein hyvän vastustuskyvyn suolinkaisille, mutta varsoille suolinkaisen munia sisältävät laitumet voivat aiheuttaa ongelmia.

Loisia ei voi häätää kokonaan lääkityksellä tai ennaltaehkäisyllä, mutta toimenpiteillä matojen määrä pyritään pitämään aisoissa niin, ettei niistä aiheudu hevoselle terveydellistä haittaa.

Lue lisää hevosen terveydestä:
Tunne hevosesi
Entistä lihavammat hevoset
Hevosen lääkekaappi

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.