Hyppää pääsisältöön

Miksi tehdä pienesti kun voi tehdä isosti

Suomen kansallisoopperan kuoro.
Suomen kansallisoopperan kuoro. Kuva: Kansallisooppera/Stefan Bremer suomen kansallisoopperan kuoro.

Ja isosti tehdään, kun juhlitaan Suomen Kansallisoopperan kuoron 70 toimintavuotta.

Suomen Kansallisoopperan kuoro on perustettu vuonna 1945 ja se on Suomen ainoa päätoiminen ammattikuoro. Kunkin kauden aikana oopperatuotantoja tehdään noin viisitoista, ja oopperakuorolla on esityksissä merkittävä rooli. Koelaulujen kautta kansallisoopperan kuoroon on hyväksytty n 50 laulajaa, lisäksi rivejä täydentää tarvittaessa lisäkuoro, sekä n 50-henkinen lapsikuoro. Ja nämä kaikki elementit kuorogaalan ohjaaja Jere Erkkilä tuo oopperan lavalle juhlakonsertissa.

Konsertissa esitetään oopperoiden kuorohittejä viime vuosilta ja ohjaaja Jere Erkkilä haluaa tehdä illasta visuaalisen ilotulituksen, jonka pääosassa on laulu. Gaalailtana kuorolla on laulettavaa enemmän kuin oopperassa yleensä, joten pieniä lepohetkiä tuovat konsertissa kuultavat soolonumerot. Kansallisoopperan kuoro on tottunut työskentelemään kaikenlaisissa olosuhteissa mitä erilaisimpien ohjaajien kanssa ja moninaisten vaatimusten ristitulessa. Gaalailta ei siis niiltä osin tuo poikkeusta kuorolaisen arkeen.

Jere Erkkilä on työskennellyt kansallisoopperassa apulaisohjaajan pestillä vuodesta 1993 lähtien, ja suuret ja näyttävät kuoronumerot ovat hänelle tuttuja. Hän nauttii saadessaan rakentaa kuorogaalasta yhden kokonaisuuden, jossa katsojalle vyörytetään upeaa musiikkia komeissa puitteissa täydellä teholla, huumoria unohtamatta. Erkkilä listaa konsertin aiheiksi muun muassa yön, mystisyyden, universumin, avaruuden, karnevaalit, kruunajaiset ja juhlat. Katsojia Jere Erkkilä ohjeistaa: ”pitäkää hatuistanne kiinni, nyt lähtee”.

Suuri kuorogaala nähdään Yle Teemalla torstaina 23.4. klo 19.00. Ohjelman toimittavat Riikka Holopainen ja Inari Tilli.

Suuren kuorogaalan ohjelma

Carl Orff
O Fortuna teoksesta Carmina Burana

Giacomo Puccini
Perché tarda la luna oopperasta Turandot

Giuseppe Verdi
Fuoco di gioia oopperasta Otello

Giuseppe Verdi
Matadorit oopperasta La Traviata
Elsa Sylvestersson, koreografia
Francis Guardia, Sergio Torrado, Pasi Leppänen ja Marko Sunila, tanssi

Ruggero Leoncavallo
Intermezzo, Coro delle campagne ja Pajatson aaria Vesti la giubba oopperasta Pajatso
Mika Pohjonen, tenori

Giacomo Puccini
Hyräilykuoro oopperasta Madama Butterfly
Kenneth Greve, koreografia
Yimeng Sun, tanssi

Modest Musorgski
Kruunajaiskohtaus oopperasta Boris Godunov
Jyrki Korhonen, basso
Roland Liiv, tenori

väliaika

Giuseppe Verdi
Mustalaiskuoro Vedi le fosche oopperasta Trubaduuri

Georges Bizet
Härkätaistelijain kulkue Les voici oopperasta Carmen

Pietro Mascagni
Intermezzo oopperasta Cavalleria rusticana
Kenneth Greve, koreografia
Terhi Räsänen ja Sergei Popov, tanssi

Richard Wagner
Wach auf! Es nahet gen den Tag oopperasta Nürnbergin mestarilaulajat

Richard Wagner
Matruusien kuoro ja kehruukohtaus Summ' und brumm oopperasta Lentävä hollantilainen
Daphne Bečka, altto

Leevi Madetoja
Talapakan Nikolai ja häjyt oopperasta Pohjalaisia

Aulis Sallinen
Onko Suomessa kevät? oopperasta Punainen viiva

Fredrik Pacius
Loppukuoro Och ila vi bort oopperasta Kung Karls jakt

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.