Hyppää pääsisältöön

Miyazakin iki-ihana maailma

Naapurini Totoro.
Naapurini Totoro. Naapurini Totoro. animaatioelokuva,Teemalauantai

Täydellinen aloitus vuodelle 2016! Uudenvuodenpäivän lahjapaketissa nähdään japanilaisen animaation mestarin Hayao Miyazakin ihanat elokuvat Naapurini Totoro ja Laputa – linna taivaalla sekä dokumenttielokuva Unten ja hulluuden valtakunta, joka kertoo Miyazakista ja maailmankuulusta Ghiblin animaatiostudiosta. Elokuvat esitetään alkuperäisversioina, suomeksi tekstitettynä.

Vuoden ensimmäinen lahjapaketti on omistettu animelle. Aluksi nähdään japanilaisen animaation mestarin Hayao Miyazakin elokuva Laputa – linna taivaalla (1986). Sen jälkeen on vuorossa vuonna 2013 valmistunut Unten ja hulluuden valtakunta: Ghiblin tarina, dokumenttielokuva maailmankuulusta animaatiostudiosta ja sitä johtavasta Miyazakista. Miyazaki-kokonaisuuden päättää iki-ihana Naapurini Totoro (1988).

Naapurini Totoro on Miyazakin rakastetuimpiin elokuviin kuuluva kertomus isosiskosta, pikkusiskosta, sairaasta äidistä, huolestuneesta isästä, ystävällisistä metsän olennoista Totoroista ja kissabussista. Juuri ennen Totoroa valmistunut Laputa – linna taivaalla on puolestaan painovoimaa uhmaava seikkailukertomus, joka oli myös Ghibli-studion ensimmäinen tuotanto.

Laputa - linna taivaalla.
Laputa - linna taivaalla. Laputa - linna taivaalla. laputa - linna taivaalla,Teemalauantai

Vuonna 1985 perustetun Studio Ghiblin elokuvat ovat keränneet vuosikymmenten aikana lukuisia japanilaisia ja kansainvälisiä palkintoja. Henkien kätkemä oli Miyazakin ja Ghiblin suuri kansainvälinen läpimurto vuonna 2002: se voitti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon ja parhaan animaation Oscarin. Hayao Miyazaki palkittiin elämäntyö-Oscarilla keväällä 2015.

Ghibli-studio täytti siis kuluneena vuonna 30 vuotta. Mami Sunadan ohjaama Unten ja hulluuden valtakunta kertoo studion tarinan. Vuonna 2013 valmistuneessa pitkässä dokumenttielokuvassa seurataan erityisesti Tuuli nousee -elokuvan tekoprosessia ja mestarin jäähyväisiä: lopussa varmistuu, että Tuuli nousee jää Miyazakin viimeiseksi elokuvaksi.

Mami Sunada esittelee dokumentissa studion väen, tuottajat, animaattorit, kissat ja ohjaajat sekä seuraa taukojumppaa, kokouksia, storyboardin tekoa, äänityksiä ja auringonlaskujen katselua studion katolla. Miyazakin kotonakin käydään.

Unten ja hulluuden valtakunta, dokumenttielokuva Ghibli-studiosta. Kuvassa Hayao Miyazaki.
Hayao Miyazaki. Unten ja hulluuden valtakunta, dokumenttielokuva Ghibli-studiosta. Kuvassa Hayao Miyazaki. unten ja hulluuden valtakunta,Teemalauantai

Lopputuloksena on hauska, surullinen, haikean kaunis ja kriittinenkin luovan yhteisön kuvaus. "Miksi minun pitää jatkaa piirtämistä yli 70-vuotiaana", Miyazaki tuskailee työpöytänsä ääressä sekuntikello kädessään. Myös hänen poikansa, ohjaaja Gorō Miyazaki pohtii animaatioiden tekemisen mielekkyyttä. Politiikasta ja ydinvoimastakin puhutaan.

Työntekijät kertovat pelonsekaisen kunnioittavasti Miya-sanin vaativuudesta. Tuuli nousee -elokuvan päähenkilön Jiron ääneksi valitaan Miyazakin ensimäisessä elokuvassa animaattorina toiminut ohjaaja Anno Hideaki. Keskustellaan isäsuhteesta, sodasta, kuolemasta, onnen tavoittelusta.

Naapurini Totoro, ohjaus Hayao Miyazaki.
Naapurini Totoro. Naapurini Totoro, ohjaus Hayao Miyazaki. animaatioelokuva,Teemalauantai

Miyazakin vastinpari, ystävä ja kilpakumppani on kameroita kartteleva ohjaaja Isao Takahata. Vierellä kulkee koko ajan uskollinen tuottaja Toshio Suzuki. "Nykyisin kaikki unelmat ovat tavallaan kirottuja", Miyazaki sanoo tarkoittaen sekä lentokoneiden suunnittelua että animaatioiden tekoa.

Kaikkia tapahtumia seuraavat myös studion kissat. Ghiblissä nauretaan ja itketään. Elokuva valmistuu – on uskallettava elää.

Miyazaki-kokonaisuus esitettiin ensi kertaa erikoispitkässä Teemalauantaissa pääsiäisenä 4.4.2015.

Miyazakin maailma -lahjapaketti 1.1.2016

  • Klo 10.00 Laputa – linna taivaalla (Tenkū no shiro Laputa), Japani 1986. Animaatioelokuva, ohjaus Hayao Miyazaki.
  • Klo 12.00 Unten ja hulluuden valtakunta: Ghiblin tarina (Yume to kyôki no ohkoku), Japani 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Mami Sunada.
  • Klo 13.55 Naapurini Totoro (Tonari no Totoro), Japani 1988. Animaatioelokuva, ohjaus Hayao Miyazaki.

Elokuvat esitetään alkuperäisinä japaninkielisinä versioina, suomeksi tekstitettynä. Animaatioelokuvilla ei ole Areena-oikeuksia.

Kuva elokuvasta Naapurini Totoro
Kuva elokuvasta Naapurini Totoro Teemalauantai,hayao miyazaki
Naapurini Totoro. Animaatioelokuva, ohjaus Hayao Miyazaki.
Naapurini Totoro. Animaatioelokuva, ohjaus Hayao Miyazaki. animaatioelokuva

Artikkelia on päivitetty 18.12., mm. esitystiedot on muutettu pääsiäisestä 2015 uudenvuodenpäivään 2016.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa