Hyppää pääsisältöön

Muisti: Loikkaus – huippuviulistin suomalaiset auttajat pitivät salaisuuden 25 vuotta

Muisti: Loikkaus, yle tv1
Viulisti Viktoria Mullova ja hänen säestäjänsä Vakhtang Jordania loikkasivat kesällä 1983. Muisti: Loikkaus, yle tv1 Kuva: Viulisti Viktoria Mullova ja hänen säestäjänsä Vakhtang Jordania loikkasivat kesällä 1983. muisti: loikkaus

TV1 perjantaina 31.5.2019 klo 20.00 - 20.30, Areenassa

Kun neuvostoliittolainen huippuviulisti Viktoria Mullova loikkasi vuonna 1983 Suomesta Ruotsiin, lööppejä myöten arvuuteltiin, ketkä viulistia auttoivat.

Uutiset osasivat kertoa, että kyseessä olivat rahanahneet hämärämiehet. Oikeat auttajat pysyivät hiljaa yli 25 vuotta.

Toimittaja Jyrki Koulumies oli aivot loikkaussuunnitelman takana. Apurikseen hän pyysi ja sai kuvaaja Caj Sundmanin.

Suunnitelman alibiksi tarvittiin varapresidentti George Bushin haastattelu, humalaista näytteleminen ja pokan pitämistä, kun työkaverit ja muut ihmiset ympärillä puhuivat loikkauksesta.

Dokumentti Loikkaus kertoo, mikä sai kaksi miestä riskeeraamaan oman työ- ja perhe-elämänsä yhden nuoren viulistin takia?

Jyrki Koulumiehen mukaan pahimpia eivät olleet neuvostoiittolaiset, vaan kylmän sodan aikaan Suomessa Neuvostoliittoon päin rähmällään olleet suomalaiset.

Ohjaus: Riika Nikkarinen. Tuotanto: Yle, 2014. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.