Hyppää pääsisältöön

Muistin vanki: neljäs tuotantokausi

Kuvassa Carrie Wells (Poppy Montgomery) ja Al Burns (Dylan Walsh)
Kuvassa Carrie Wells (Poppy Montgomery) ja Al Burns (Dylan Walsh) Kuva: Yle Kuvapalvelu muistin vanki

Miltä tuntuisi muistaa absoluuttisen tarkasti kaikki näkemänsä ja kuulemansa? Sen tietää Muistin vanki-sarjan päähenkilö Carrie Wells, jolla on harvinainen erikoistila nimeltä hyperthymesia. Kyky voi olla sekä siunaus että kirous, mutta poliisin työssä siitä on kiistatonta hyötyä. Rikosdraaman uudet jaksot Areenassa ja Kakkosella torstaisin ja perjantaisin 20.12.2018 alkaen.

Rikossarja Muistin vangin (Unforgettable, 2011-) tarina alkaa John Lennonista.

Ei tosin kaikkien tuntemasta Beatles-ikonista, vaan hänen yhdysvaltalaisesta kaimastaan, Cornell-yliopiston luovan kirjoittamisen professorista, joka toimii myös kirjailijana ja muusikkona.

Nimellä J. Robert Lennon teoksena julkaiseva newyorkilainen kirjoitti vuonna 2008 novellin "The Rememberer". Kertomus kaiken muistavasta FBI-agentista innosti tuottaja Ed Redlichia ja hänen kumppaniaan John Belluccia niin, että he kehittivät sen pohjalta tv-sarjan.

Konseptin osti CBS, ja Muistin vangin ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa syksyllä 2011.

J. Robert Lennon on paljastanut The Cornell Daily Sunin haastattelussa mielenkiintoisen yksityiskohdan sarjan taustoista.

Alkuperäistarina oli nimitttäin nopeasti parissa tunnissa syntynyt antologiateksti, jonka painoarvosta ja merkityksestä tekijän mielessä kertoo se, että hän unohti kertoa koko asiasta agentilleen! Niinpä iso tv-tuotanto tuntui molemmista sekä yllättävältä että oudolta.

Muistin vanki on juuri sellainen kuin kesäsarjan pitääkin olla: nopeatempoinen ja viihdyttävä. (David Hinckley, New York Daily News)

Muistin vangin keskushenkilöitä ovat ex-poliisi Carrie Wells (Poppy Montgomery) ja hänen entinen parinsa, etsivä Al Burns (Dylan Walsh), joka houkuttelee sarjan alussa Carrien takaisin avukseen.

Perustelut tarjoukselle ovat selvät, sillä Carriella on superharvinainen lääketieteellinen tila nimeltä hyperthymesia, jonka ansiosta hän muistaa käytännössä kaiken elämänsä varrella tapahtuneen.

Rikostutkijan työssä ominaisuudesta on luonnollisesti paljon hyötyä. Eikä kyseessä ole suinkaan fiktio, sillä hyperthymesia-sivuston mukaan maailmassa on oikeasti 12 tilan vallassa olevaa ihmistä.

Toisella Muistin vanki-kaudella tuloksekkaasti työskennelleet Wells ja Burns rekrytoidaan uuteen, Manhattanilla toimivaan poliisipiiriin.

Parivaljakolla on edessään suurmetropolin haastavia tapauksia. Myös Carrien sisaren pimentoon jäänyt murha - ja samalla ainoa asia, jonka osalta huippumuisti on pettänyt - on edelleen läsnä, joskin ei aivan yhtä kiduttavana.

Muistin vangin luojat Redlich ja Bellucci ansaitsivat kannuksensa toisessa, meillä MTV3:n ja Foxin esittämässä rikossarjassa Ilman johtolankaa (Without a Trace), jossa myös Poppy Montgomerylla oli merkittävä rooli.

Kommentit

Yle TV2