Perintö aiheuttaa monesti perintöveroja ja ikäviä riitoja. Ne voi välttää tekemällä testamentin.
Jos testamenttia ei tee, omaisuus jaetaan perintökaaren mukaan eli lähimpien sukulaisten kesken.
Toki, jos perittävä on tyytyväinen siihen miten laki perinnön jakaa, tai omaisuutta ei juuri ole, testamenttia ei tarvita.
Jos kuitenkin haluaa vaikuttaa siihen kuka saa ja mitä, testamentti on ainoa oikea tapa kertoa tämä tahto.
Kenen kannattaa tehdä testamentti?
Avopuolisoiden kannattaa tehdä keskinäinen testamentti, koska avopuolisoilla ei ole samanlaista lakimääräistä asemaa perillisinä kuin aviopuolisoilla.
Uusperheiden kannattaa miettiä testamenttia, koska usein perheissä on jännitteitä aikaisemmista avioliitoista olevien lasten ja yhteisten lasten välillä. Testamentilla voi ratkaista miten omaisuutensa haluaa jakaa lastensa kesken.
Jos sairastut vakavasti ja sinulla on alaikäisiä lapsia, kannattaa tehdä testamentti, jolla ohjeistat omaisuutesi hoidon.
Jos sinulla ei ole ollenkaan lähisukulaisia, lapsia, lapsenlapsia, sisaruksia, vanhempia tai aviopuolisoa, testamentilla vältät omaisuuden joutumisen valtiolle.
Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas neuvoo, että vaikka sinulla olisi vain yksi perillinen, voi olla syytä tehdä testamentti.
— Testamentilla voi määrätä, että saajan aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta sellaiseen omaisuuteen, jonka rintaperillinen saa testamentin nojalla. Silloin tämä omaisuus on suojattu lapsen mahdollisessa avioerossa, Kangas toteaa.
19 999 euron perintö ilman perintöveroa
Testamentin teko voi olla myös verosuunnittelua. Sillä voi pienentää tai jopa kokonaan välttää perinnönsaajien perintöveroa.
— Verosuunnittelulla voidaan saada merkittäviä taloudellisia etuja silloin kun halutaan jakaa rahaa 19 999 euron kokoisina nippuina. Sen kokoisen summan voi testamentata esimerkiksi kummilapselle tai kenelle tahansa niin että saajan ei tarvitse maksaa siitä perintöveroa, Kangas kertoo.
Yksineläjä voi määrätä omaisuutensa kenelle tahansa.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että rintaperillisiä, eli omia lapsia, ei perinnönjaossa voi syrjäyttää kokonaan kuin poikkeustilanteissa.
— Yksineläjä voi määrätä omaisuutensa vaikka hyväntekeväisyystarkoitukseen, ystävälleen, kummilapselle tai kenelle tahansa, Kangas sanoo.
Jos testamenttaat omaisuutesi jollekin yleishyödylliselle yhdistykselle, yhdistyksen ei tarvitse maksaa lainkaan perintöveroa.
Perinnön saajat luokitellaan kahteen veroluokkaan. Perintöveron suuruuden voit tarkistaa verottajan perintöverolaskurilla.
Tee-se-itse testamentti vai juristin palkkio?
Testamentin voi käytännössä laatia kuka vaan.
Testamentin teossa syyllistyy helposti vakaviin virheisiin, jotka paljastuvat vasta perittävän kuoleman jälkeen.
Kun testamenttia tehdään, täytyy varmistua siitä, että todistajat ovat esteettömiä, itse on testamentintekokelpoinen eli tietää mistä määrää ja tietää minkälaisia ehtoja laki sallii liitettäväksi testamenttiin.
Kangas kuitenkin suosittelee, että laatija olisi kokenut juristi. Kangas varoittaa erityisesti niin sanotuista tee-se-itse -testamenteista, joissa käytetään netin testamenttipohjia, joissa voi olla virheitä.
— Siinä syyllistyy helposti vakaviin virheisiin, jotka ovat peruuttamattomia siinä mielessä, että virheet paljastuvat vasta perittävän kuoleman jälkeen. Silloin testamentissa olevaa virhettä on enää vaikea korjata, Kangas selventää.
Testamentti alle tonnilla
Testamentin hintahaitari on runsaasta puolesta sadasta eurosta lähemmäs tuhanteen euroon.
— Uskoisin että Suomessa ei tarvitse hyvästä testamentista koskaan maksaa enempää kuin 700-800 euroa. Verrattuna varallisuuteen, josta siinä määrätään, se ei ole paljon, Kangas pohtii.
Testamentin tekemistä ei pidä lykätä liian myöhään.
Testamentin säilyttämiseen ei ole mitään viranomaisten rekisteriä. Testamentti kannattaa kuitenkin säilyttää huolella, suljetussa kuoressa esimerkiksi pankin tallelokerossa.
Testamentin tekemistä ei pidä lykätä liian myöhään. Jopa nuoren ihmisen kannattaa tehdä testamentti. Ja jos elämäntilanne muuttuu, testamenttiakin voi aina muuttaa.