Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testamentilla vältät perintöriitoja ja veroja

Nainen laputtaa arvoesineitä
Arvoesineiden saajat voi nimetä yksityiskohtaisesti. Nainen laputtaa arvoesineitä Kuva: Yle jakaminen

Perintö aiheuttaa monesti perintöveroja ja ikäviä riitoja. Ne voi välttää tekemällä testamentin.

Jos testamenttia ei tee, omaisuus jaetaan perintökaaren mukaan eli lähimpien sukulaisten kesken.

Toki, jos perittävä on tyytyväinen siihen miten laki perinnön jakaa, tai omaisuutta ei juuri ole, testamenttia ei tarvita.

Jos kuitenkin haluaa vaikuttaa siihen kuka saa ja mitä, testamentti on ainoa oikea tapa kertoa tämä tahto.

Kenen kannattaa tehdä testamentti?

Avopuolisoiden kannattaa tehdä keskinäinen testamentti, koska avopuolisoilla ei ole samanlaista lakimääräistä asemaa perillisinä kuin aviopuolisoilla.

Professori Urpo Kangas
Professori Urpo Kangas Professori Urpo Kangas Kuva: Yle urpo kangas

Uusperheiden kannattaa miettiä testamenttia, koska usein perheissä on jännitteitä aikaisemmista avioliitoista olevien lasten ja yhteisten lasten välillä. Testamentilla voi ratkaista miten omaisuutensa haluaa jakaa lastensa kesken.

Jos sairastut vakavasti ja sinulla on alaikäisiä lapsia, kannattaa tehdä testamentti, jolla ohjeistat omaisuutesi hoidon.

Jos sinulla ei ole ollenkaan lähisukulaisia, lapsia, lapsenlapsia, sisaruksia, vanhempia tai aviopuolisoa, testamentilla vältät omaisuuden joutumisen valtiolle.

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas neuvoo, että vaikka sinulla olisi vain yksi perillinen, voi olla syytä tehdä testamentti.

— Testamentilla voi määrätä, että saajan aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta sellaiseen omaisuuteen, jonka rintaperillinen saa testamentin nojalla. Silloin tämä omaisuus on suojattu lapsen mahdollisessa avioerossa, Kangas toteaa.

19 999 euron perintö ilman perintöveroa

Testamentin teko voi olla myös verosuunnittelua. Sillä voi pienentää tai jopa kokonaan välttää perinnönsaajien perintöveroa.

— Verosuunnittelulla voidaan saada merkittäviä taloudellisia etuja silloin kun halutaan jakaa rahaa 19 999 euron kokoisina nippuina. Sen kokoisen summan voi testamentata esimerkiksi kummilapselle tai kenelle tahansa niin että saajan ei tarvitse maksaa siitä perintöveroa, Kangas kertoo.

Yksineläjä voi määrätä omaisuutensa kenelle tahansa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että rintaperillisiä, eli omia lapsia, ei perinnönjaossa voi syrjäyttää kokonaan kuin poikkeustilanteissa.

— Yksineläjä voi määrätä omaisuutensa vaikka hyväntekeväisyystarkoitukseen, ystävälleen, kummilapselle tai kenelle tahansa, Kangas sanoo.

Jos testamenttaat omaisuutesi jollekin yleishyödylliselle yhdistykselle, yhdistyksen ei tarvitse maksaa lainkaan perintöveroa.

Perinnön saajat luokitellaan kahteen veroluokkaan. Perintöveron suuruuden voit tarkistaa verottajan perintöverolaskurilla.

Tee-se-itse testamentti vai juristin palkkio?

Testamentin voi käytännössä laatia kuka vaan.

Testamentin teossa syyllistyy helposti vakaviin virheisiin, jotka paljastuvat vasta perittävän kuoleman jälkeen.

Kun testamenttia tehdään, täytyy varmistua siitä, että todistajat ovat esteettömiä, itse on testamentintekokelpoinen eli tietää mistä määrää ja tietää minkälaisia ehtoja laki sallii liitettäväksi testamenttiin.

Kangas kuitenkin suosittelee, että laatija olisi kokenut juristi. Kangas varoittaa erityisesti niin sanotuista tee-se-itse -testamenteista, joissa käytetään netin testamenttipohjia, joissa voi olla virheitä.

— Siinä syyllistyy helposti vakaviin virheisiin, jotka ovat peruuttamattomia siinä mielessä, että virheet paljastuvat vasta perittävän kuoleman jälkeen. Silloin testamentissa olevaa virhettä on enää vaikea korjata, Kangas selventää.

Testamentti alle tonnilla

Testamentin hintahaitari on runsaasta puolesta sadasta eurosta lähemmäs tuhanteen euroon.

— Uskoisin että Suomessa ei tarvitse hyvästä testamentista koskaan maksaa enempää kuin 700-800 euroa. Verrattuna varallisuuteen, josta siinä määrätään, se ei ole paljon, Kangas pohtii.

Testamentin tekemistä ei pidä lykätä liian myöhään.

Testamentin säilyttämiseen ei ole mitään viranomaisten rekisteriä. Testamentti kannattaa kuitenkin säilyttää huolella, suljetussa kuoressa esimerkiksi pankin tallelokerossa.

Testamentin tekemistä ei pidä lykätä liian myöhään. Jopa nuoren ihmisen kannattaa tehdä testamentti. Ja jos elämäntilanne muuttuu, testamenttiakin voi aina muuttaa.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.