Hyppää pääsisältöön

Venäläiskirjailija Šenderovitš: Venäjä on ydinaseella varustettu Venezuela

Shenderovich lukee kirjaa kirjastohuoneessa
Shenderovich lukee kirjaa kirjastohuoneessa Kuva: Yle / Marko Lönnqvist ulkolinja: yhden miehen suurvalta

Mitä tekee kirjailija, jos kirjoja ei haluta ottaa painoon ja jos otetaan, niitä ei saa myyntiin? Neuvostoliiton aikoina tilanne oli monelle epäviralliselle kirjailijalle todellisuutta. Puhuttiin samizdatista. Kirjoja kopioitiin laittomasti kotioloissa ja niitä kierrätettiin luotettavien välikäsien kautta lukijoilla.

Tällaiseen ei vielä ole palattu, mutta moni muu asia on nyky-Venäjällä kehittynyt outoon suuntaan.

Satiirikko-kirjailija Viktor Šenderovitš etsi pitkään kirjapainoa, joka olisi suostunut painamaan hänen uusimman kirjansa. Pitkän etsinnän jälkeen paino löytyi. Sen jälkeen selvisi, että mikään kirjakauppaketju ei halua ottaa hänen kirjaansa myyntiin.

Syy ei ole heikossa myyntiodotteessa vaan politiikassa. Viktor Šenderovitš on leppymätön Vladimir Putinin arvostelija ja kaiken lisäksi hän tekee sen usein terävän satiirin keinoin.

Kalkkeeripaperia tai kopiokoneita ei enää tänä päivänä tarvita. Kirjaansa Šenderovitš myy netissä. Netti on Venäjällä se paikka, missä kansalaisyhteiskunta vielä mahtuu toimimaan. Vaikka kontrollia on sinnekin jo alettu ulottaa. Venäjällä muun muassa suosituimpien bloggaajien täytyy rekisteröidä itsensä tiedotusvälineiksi.

Oppositioväki ja näkyvät Kremlin linjaa vastustavat kulttuurivaikuttajat ovat usein loanheiton kohteina valtion valvomilla televisiokanavilla. Viimeisenä vetona Moskovan keskustaan Arbat-kadulle kiinnitettiin mainoslakana, jossa on nimellä ja kuvalla mainittu toisinajattelijoita, jotka lakanan mukaan lietsovat suvaitsemattomuutta Venäjällä.

Šenderovitšin ja monen muun mielestä tällainen vihanlietsonta tapahtuu valtion suojeluksessa ja se pelottaa monia. Vastikään tapettu Boris Nemtsov oli yksi jatkuvan loanheiton kohteista.

Ohjaaja Marko Lönnqvist

Artikkeli liittyy 26.3.2015 esitettyyn Ulkolinjaan Yhden miehen suurvalta.

Kommentit