Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Jäähyväiset veroille?

Lentokone lentää
Jäähyväiset jäähyväisverolle ja veropakolaisille? Vai ei kummallekaan? Lentokone lentää lentäjät

Taas on kuukauden verran sanoja lipunut huuliemme läpi, joten on aika antaa puheenvuoro Kielitoimiston sanakirjan toimitukselle, joka on noista sanoista poiminut jälleen kuukauden sanan. Maaliskuun sana on tietenkin: jäähyväisvero. Näin sanakirjan toimitus jäähyväisverosta:

”Tiedotusvälineet kertoivat maaliskuussa näyttävästi ehdotuksesta, jonka mukaan Suomessakin pitäisi ottaa käyttöön jäähyväisvero eli omaisuuksineen pysyvästi ulkomaille muuttavalta perittävä vero. Sen tarkoitus olisi kitkeä veropakolaisuutta ja siten suojata hyvinvointiyhteiskuntaa. Sosiaalisessa mediassa paheksuttiin ankarasti puuttumista yrittäjän vapauteen. Television ajankohtaisviihdeohjelmissa taas ilakoitiin vitsailemalla, mistä kaikesta jäähyväisveroa voitaisiinkaan periä: esimerkiksi kirkosta tai avioliitosta eroavilta.

Keskustelua hillittiin lopulta toteamalla, että varsinaista lakiehdotusta ei olekaan, vaan mahdollinen jäähyväisvero mainitaan Verohallinnon selvityksessä, jossa pohditaan keinoja harmaan talouden kitkemiseksi.”

Historian ensimmäiset löydetyt savitaulut, joissa on kirjoitusta, olivat verotusasiakirjoja. Oikein sydäntä lämmittää huomata, että valtion varainhoito kulkee yhä vuosituhansien jälkeenkin kielen ja sanaston uudistamisen eturintamassa!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri