Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Crohnin taudin oireita?

”8-vuotias poikani on pidemmän aikaa valittanut mahakivuista ja päänsärystä. Olemme kokeilleen laktoositonta ja maidotonta ruokavaliota, pojalle hankittiin myös silmälasit, mutta apua ei ole ollut. Äidilläni todettiin muutama vuosi sitten Chronin-tauti, voisiko pojallani olla sama tauti?”

Alttiuden Crohnin taudille voi kyllä periä, mutta ei se aivan näin yksi yhteen mene. Tyypillinen oirehan on ripuli, joskus verinenkin, jonka lisäksi suussa saattaa olla aftoja. Tämä kuulostaisi kyllä enemmän siltä, että nuo pojan kivut ovat enemmänkin toiminnallisia, vatsa tai pää saattaa olla kipeä vaikka mitään vikaa ei löytyisikään.

Apolipoproteiinit

”Kävin kolesterolimittauksessa, jossa tutkittiin kolesterolin lisäksi jotain apo-arvoja. Mistä siinä mahtoi olla kyse kun jäi vähän epäselväksi?”

Siellä on tutkittu apolipoproteiineja. Kolesterolit ovat niin tärkeä asia meidän elimistössämme, että ne eivät eivät kulje vapaana verenkierrossa, vaan tarvitsevat tavallaan taksin, joka kuljettaa niitä oikeaan paikkaan. Nämä taksit ovat lipoproteiineja ja apolipoproteiineja voisi sanoa taksikuskeiksi. Nämä kuskit ohjaavat hyvää kolesterolia sitä tarvitseviin paikkoihin ja myös huonoa sitten pois päin – huolehtivat siis myös jätteenkuljetuksesta.

Meillä länsimaisilla ihmisillä on kolesterolia aivan yli tarpeemme, mutta on ollut vähän epäselvää, miksi jotkut sairastuvat ja toiset taas eivät. Näiden apolipoproteiinien – kolesterolikuskien – toimintaa seuraamalla koetetaan päästä selville, kuka tarvitsee apua kolesterolien hallinnassa ja kuka taas ei. Kolesterolimittaus antaa yhdenlaisen kuvan elimistön tilanteesta ja näiden apolipoproteiinien mittaamisella tuo kuva saadaan entistä tarkemmaksi. Toivotaan, että muutaman vuoden päästä tuo on jo rutiinia.

EPM1-epilepsiapotilaiden lääkitys

”Miten haastavaa on löytää oikeanlainen lääkitys EPM1-epilepsiaa sairastaville potilaille? Voiko lääkkeiden vaikutuskyky heikentyä pitkäaikaisessa käytössä?”

EPM1-epilepsian taustalla on etenevä keskushermoston rappeumasairaus, johon liittyy yleistyvät epilepsiakohtaukset, lihasten nykimistä ja liikkumiskyvyn huonontumista. Tauti tavataan yleensä lapsilla kuuden ikävuoden tienoilla.

Kun itse aikoinaan olin lastentautien kurssilla, tuota EPM1-epilepsiaa pidettiin pahimpana peikkona, kun vastaanotolle tuli kouristeleva lapsi. Tuolloin tauti oli valtavan hankala hoitaa, mutta nykyisin, kun käytetään natriumvalproaattia ja joskus lisäksi klonatsepaamia, on potilaiden ennuste parantunut huimasti. Nämä lapset ja perheet tarvitsevat kuitenkin paljon kuntoutusta ja tukea. Ja totta on sekin, että taudin edetessä lääkkeet saattavat käydä tehottomammiksi, ja siksi lääkitystä pitää seurata ja pitoisuuksia mitata jatkuvasti.

Katsojan vinkki: iskiakseen apu muovikelmusta!

”Iskiakseen löytyy apu muovikelmusta. Olen kärsinyt iskiaksen sähköiskuista nukkuessa. Nykyisin laitan illalla nukkumaan mennessä ohuen muovikelmun sen puolen lonkalle, mistä sähköiskut tulevat. Muovi asetetaan paljaalle iholle. Muovin saa ohuesta pienestä jätepussista. Iho lämpenee ja kostuu vaiva poistuu. Kehoitan kokeilemaan!”

Lisää ohjelmasta

insuliinia pistetään
insuliinia pistetään Kuva: Yle, Akuutti insuliinia pistetään
Kolmet tossut rivissä.
Kolmet tossut rivissä. Kuva: Yle, Akuutti aino-tossut
Parasetamolia lääkekaapissa
Parasetamolia lääkekaapissa Kuva: Yle, Tero Kyllönen parasetamoli
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit