Hyppää pääsisältöön

Osaan tehdä sen vielä paremmin!

vanha valokuva urheilijoista
vanha valokuva urheilijoista Kuva: Wikimedia Creative Commons vanha valokuva urheilijoista

Elokuvassa aivan kaikki ei ole kohdallaan. Urheilijat valmistautuvat vuoden 1924 kesäolympialaisiin. Miehet juoksevat meren rannalla ja heidän juoksuaan rytmittää musiikki, mutta selvästi väärältä aikakaudelta. Juoksijoita kuljettaa eteenpäin sykkivä sähköinen pulssi. Elokuvassa soi elektroninen musiikki.

Kun Chariots of Fire -elokuvan avauskohtausta kuvattiin meren rannalla, ohjaaja Hugh Hudson soitti juoksijoille kohtaukseen valitsemaansa musiikkia: kreikkalaissyntyisen Vangelisin sävellystä L’Enfant vuodelta 1979. Hän tahtoi käyttää tuota sävellystä koko elokuvan tunnusmusiikkina ja pyysi Vangelista tekemään lisää musiikkia elokuvaan.

Kun Vangelis näki elokuvan avauskohtauksen oman vanhan musiikkinsa säestämänä, hän tahtoi keskustella ohjaajan kanssa vakavasti. Hän oli toki imarreltu musiikkinsa käyttämisestä, mutta vakuutti pystyvänsä tekemään elokuvaan uuden, vieläkin paremman tunnusmusiikin. Ohjaaja epäröi. Kohtaus oli jo kuvattu ja musiikki toimi hänen mielestään hyvin. Hän kuitenkin päätti olla torjumatta säveltäjän ideaa ja antoi hänen yrittää. Se kannatti.

Tulivaunut -elokuvan musiikista tuli eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista ja parhaiten menestyneistä elokuvamusiikeista. Se sai Oscarin. Siitä tuli listaykkönen Yhdysvalloissa. Se pysytteli Englannin listalla yli sata viikkoa. Siitä tuli Japanissa vuoden 1981 eniten myyty single.

Chariots of Fire -elokuva sai kaikkiaan neljä Oscaria. Sille myönnettiin kolme Bafta-palkintoa ja se voitti monia kansainvälisiä palkintoja, muun muassa Golden Globe -palkinnon ja kaksi palkintoa Cannesin elokuvajuhlilla. Mutta olisiko Hugh Hudsonin elokuvasta milloinkaan tullut niin ikonista urheiluelokuvaa ilman Vangelisin elektronista musiikkia?

Vangelis on sitä mieltä, etteivät syntesoijat ja muut elektroniset soittimet ole koneita, vaan ne ovat instrumentteja. Ei syntesoijan tuottamassa äänessä ole mitään sen kummallisempaa kuin vaikkapa viulun tai trumpetin äänessä, hän sanoo. Ei äänissä ole vikaa, vaan soittajissa. Vangelis sanoo elektronisten soitinten muuttaneen musiikkia samalla tavoin kuin autot muuttivat ihmisten liikkumista. Ne veivät ihmisiä uusille seuduille ja kaukaisiin maisemiin.

Vangelisin musiikki ja urheilu yhdistyivät Tulivaunuissa pysyvästi. Musiikin ja juoksun yhdessä herättämät mielikuvat olivat voimakkaita: Chariots of Firesta tuli urheilumusiikkia. Pian ei television urheiluohjelmien hidastettuja pätkiä voinut ajatellakaan ilman Tulivaunuja.

Chariots of Fire, Vangelis ja sinfoniaorkesteri. Massiivista, mutta tunteikasta:

Chariots of Fire oli vuoden 1984 Sarajevon talviolympialaisten virallinen teemamusiikki. Vuoden 1996 kesäolympialaisissa Atlantassa se soi miesten sadan metrin pikajuoksun musiikkina. Ja vuoden 2012 Lontoon kesäolympialaisissa Chariots of Fire kaikui urheilijoiden juostessa upouudelle olympiastadionille. Se soi myös fanfaarina olympiatulen kuljettajille ja se juhlisti jokaista palkintojenjakoseremoniaa. Kisojen avajaisissa Lontoon sinfoniaorkesteri soitti Tulivaunuja.

Vangelisille itselleen ehkä tärkein sävellyksen esitys tapahtui melko pian elokuvan ensi-illan ja Oscarin jälkeen. Kun Steve Jobs esitteli kaikkien aikojen ensimmäisen Apple Macintoshin vuonna 1984, taustalla soi – tietysti – Chariots of Firen sankarillinen ja optimistinen teema.

Vangelisin Chariots of Fire on Avaruusromua-ohjelman kuukauden elektronisen musiikin valinta huhtikuussa 2015.

Kuuntele Avaruusromun kuukauden valintoja:

Lisää Avaruusromun kuukauden valintoja:

Renkutus jota ei päässyt pakoon (Hot Butter: Popcorn, 1971)

Riskibisnestä - epätodennäköinen leffahitti (Tangerine Dream: Love on a Real Train, 1983)

Ei tuollainen mene kaupaksi! (Jean Michel Jarre: Oxygene Part 4, 1976)