Hyppää pääsisältöön

Parasetamoli yhä useamman myrkytyskuoleman takana

Parasetamoli
Turvallisena tunnettu kipulääke muuttuu suurina annoksina maksaa tuhoavaksi myrkyksi. Parasetamoli Kuva: Yle, Tero Kyllönen parasetamoli

Erityisesti odottavien äitien ja lasten kipulääkkeenä tunnetulla parasetamolilla on synkkä rooli myrkytystilastoissa. Oikein käytettynä turvallinen lääke muuttuu isompina annoksina maksaa tuhoavaksi myrkyksi, joka aiheuttaa niin tahattomia kuin tahallisiakin kuolemia.

Epäiltyä tai todettua parasetamolimyrkytystä koskevat soitot Myrkytystietokeskukseen ovat kasvaneet selvästi. Vuosituhannen alusta kyselyiden määrä on jopa nelinkertaistunut, vahvistaa Myrkytystietokeskus. Trendi näkyy myös sairaalahoitojaksoissa ja myrkytyskuolemina.

Vuonna 2013 myrkytyskuolemia, joissa parasetamoli oli tärkeimpänä löydöksenä oikeuskemiallisesti tutkituissa vainajissa, todettiin kaikkiaan 17. Luku on poikkeuksellisen suuri, ja sen syytä selvitetään, kerrotaan Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselta. Vuoden 2014 tilasto ei ole vielä saatavilla.

Parasetamolimyrkytysten aiheuttamat hoitojaksot sairaaloissa ovat niin ikään yleistyneet Suomen sairaaloissa. Suurin osa myrkytyksistä on tahallaan aiheutettuja, tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitoilmoitusrekisteristä.

professori Jukka Hakkola
Farmakologian professori Jukka Hakkola Oulun yliopistosta muistuttaa, että oikein annosteltuna parasetamoli on turvallinen kipu- ja kuumelääke. professori Jukka Hakkola Kuva: Yle, Marko Väänänen professori jukka hakkola

Salakavalasti etenevä myrkytys

– Parasetamolista voi syntyä maksalle myrkyllinen aineenvaihduntatuote. Normaalisti jos parasetamoliannokset ovat ohjeenmukaisia, tämän aineenvaihduntatuotteen määrä on suhteellisen pieni ja maksa pystyy sen turvallisesti käsittelemään ja poistamaan elimistöstä. Jos kuitenkin lääkeannos on liian suuri, niin silloin tätä myrkyllistä aineenvaihduntatuotetta kertyy niin paljon, että elimistön tällainen myrkyttömäksi saattamiskapasiteetti loppuu ja siinä tilanteessa sitten alkaa aiheuttaa vaurioita maksasoluille. Ja maksavaurio on tämän seurauksena, kertoo farmakologian professori Jukka Hakkola Oulun yliopistosta.

Ensioireet parasetamolimyrkytyksessä ovat vähäiset. Pahoinvointi ja oksentelu kielivät kuitenkin vakavammasta.

Joskus potilaan henki voidaan pelastaa esimerkiksi maksansiirrolla, mutta joissakin tapauksissa saattaa johtaa pahimmillaan kuolemaan.

– Jos maksavaurio etenee pahaksi, niin se on henkeä uhkaava tila. Joskus potilaan henki voidaan pelastaa esimerkiksi maksansiirrolla, mutta joissakin tapauksissa saattaa johtaa pahimmillaan kuolemaan.

Tahattomalle parasetamolimyrkytykselle voi altistaa aiempi maksavaurio ja myös krooninen alkoholin käyttö. Ja ylipäätään alkoholin käytön yhteydessä parasetamolimyrkytyksen riski kasvaa. Krapulalääkkeeksi se ei siis sovi.

Parasetamolimyrkytyksen vaikutus elimistössä jatkuu useita päiviä. Siksi yliannosta epäilevän kannattaa toimia viipymättä, jotta lääkkeen aiheuttama tuho saataisiin pysäytettyä.

– Parasetamolimyrkytykseen on olemassa kohtuullisen tehokas vastalääke, asetyylikystiini, jota voidaan käyttää hoidossa. Tärkeintä olisi, että se hoito pystytään aloittamaan mahdollisimman varhain myrkytyksen jälkeen. Tämän takia onkin erittäin tärkeää, että jos potilas vähänkin epäilee, että on tullut otettua yliannos parasetamolia, niin hakeutuu hoitoon mahdollisimman nopeasti, vaikka mitään oireita ei olisikaan, Hakkola tähdentää.

Parasetamoli - myrkytyskuolemat
Oikeuskemiallisesti tutkittujen vainajien lukumäärä vuosina 2003-2013, joissa parasetamoli on oikeuslääkärin arvion mukaan myrkytyskuoleman tärkein löydös. Lähde: Helsingin yliopisto, oikeuslääketieteen laitos Parasetamoli - myrkytyskuolemat Kuva: Yle, Tero Kyllönen parasetamoli - myrkytyskuolemat

Lääkkeet pois lasten ulottuvilta

Parasetamolivalmisteiden repertuaari on laajentunut koko ajan. Hyvänmakuiset, erityisesti lapsille suunnatut, valmisteet voivat olla yksi syy myrkytysepäilyä koskevien puheluiden moninkertaistumiselle. Makeat lääkkeet vetävät lasta puoleensa kuin karkki. Siksi lääkkeiden oikeaoppinen säilytys on tärkeää.

– Lääkkeiden säilytykseen pitää kiinnittää huomiota. Lasten kohdalla tietysti tahattoman myrkytyksen vaara on aina olemassa, ja sen takia lääkkeitä pitää säilyttää lasten ulottumattomissa.

Lasten kohdalla tietysti tahattoman myrkytyksen vaara on aina olemassa, ja sen takia lääkkeitä pitää säilyttää lasten ulottumattomissa.

Parasetamolia sisältäviin flunssajuomiin ei myöskään kannata vahingossa suhtautua kuin marjamehuihin. Jos lääketeollisuus tekee osaltaan liian maistuvia lääkkeitä, liittyy parasetamoliin myös lääkeaineena salakavala ominaisuus.

– Parasetamoli on oikein käytettynä turvallinen lääke, mutta jo suhteellisen pienet yliannokset saattavat olla hyvinkin vaarallisia. Verrattuna moniin muihin lääkkeisiin, matka turvallisesta annoksesta vaaralliseen, on suhteellisen pieni ja kapea. Ja sen takia tulee aina ehdottomasti pysyä suositelluissa annoksissa, eikä niitä tule ylittää edes lievästi, professori Hakkola muistuttaa.

Parasetamoli - myrkytyspotilaiden määrät
Valtakunnallisen erikoissairaanhoidon hoitoilmoitusrekisterin tapahtumat vuosina 2003-2013, joissa pää- tai sivudiagnoosina on lääkkeen aiheuttama myrkytys, ja vaikuttavana lääkeaineena NO2BE eli parasetamoli. Lähde: THL Parasetamoli - myrkytyspotilaiden määrät Kuva: Yle, Tero Kyllönen parasetamoli - myrkytyspotilaiden määrät

Särkylääkettä marketista?

Lääke on lääke ja perinteisesti sitä on saanut vain apteekista. Maailmalla monia käsikauppalääkkeitä on kuitenkin siirretty myös päivittäistavarakauppojen valikoimiin ja asiasta keskustellaan myös meillä Suomessa. Ruotsissa huoltoasemille ja marketteihin vapautetut parasetamolivalmisteet tuplasivat myrkytysten aiheuttamat sairaalahoitojaksot muutamassa vuodessa.

– Ruotsissa tehtiin sellainen päätös, että parasetamolin myyntiä vapautettiin apteekeista myöskin päivittäistavarakauppoihin ja osin huoltoasemille. Viime aikoina tämän seurauksena parasetamolimyrkytysten määrä on lisääntynyt, mikä tietysti jossain määrin on hälyttävää.

– Kyllä itse suhtaudun aika varovaisesti tähän, että pitäisin kuitenkin turvallisempana, että se myynti jatkossakin säilyisi apteekissa, jossa on sitten myöskin saatavissa asianmukaista neuvontaa lääkkeen käyttöön. Ja näkisin myöskin, että kun lääke sieltä apteekista haetaan, niin siihen suhtaudutaan sitten myöskin asiaankuuluvalla varovaisuudella, perustelee Hakkola.

Lisää ohjelmasta

insuliinia pistetään
insuliinia pistetään Kuva: Yle, Akuutti insuliinia pistetään
Kolmet tossut rivissä.
Kolmet tossut rivissä. Kuva: Yle, Akuutti aino-tossut
Parasetamolia lääkekaapissa
Parasetamolia lääkekaapissa Kuva: Yle, Tero Kyllönen parasetamoli
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit