Hyppää pääsisältöön

Ruokamatka Intiassa: valikoituja reseptejä

Osa 1

DAAB CHINGRI – JÄTTIKATKARAPU-KOOKOSCURRY

Tämä on suosittu ruokalaji Bengalissa, jossa jättikatkarapuja ja kookospähkinöitä riittää. Se tarjoillaan siellä yleensä kokonaisessa vihreässä kookospähkinässä, mutta se on meillä vähän hankala toteuttaa. Suosittelisin tämän tarjoamista kuten Bengalissa omana ruokalajinaan, mutta maistuu myös keitetyn riisin ja intialaisen leivän kanssa.

Ainekset
2 rkl mustasinapin siemeniä
4–6 rkl sinappiöljyä tai muuta kasvisöljyä
1 sipuli ohuelti viipaloituna
1 tl jauhettua kurkumaa
2,5 dl kookosmaitoa
250 g tuoretta tai pakastettua kookoksen hedelmälihaa tehosekoittimella hienonnettuna tai raastettuna
1 tl suolaa
350 g kuorittuja raakoja jättikatkarapuja
4 tuoretta vihreää chilipaprikaa ilman siemeniä, leikattuna pitkittäin kuuteen osaan
kourallinen silputtua tuoretta lehtikorianteria koristeluun

Valmistus
Laita sinapinsiemenet ja kaksi ruokalusikallista vettä pieneen tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen teholeikkuriin. Sekoita minuutin ajan. Lisää vielä kaksi ruokalusikallista vettä ja jatka sekoittamista, kunnes siemenet alkavat rikkoutua (siihen voi mennä useampi minuutti, lisää tarvittaessa vettä). Jatka sekoittamista ja tarvittaessa veden lisäämistä, kunnes tahna muistuttaa karkeaa sinappia. Siirrä tahna sivuun.

Kuumenna sinappi- tai kasvisöljy kohtalaisella lämmöllä paksupohjaisessa kasarissa tai karahi-pannussa. Lisää viipaloidut sipulit ja paista 10 minuuttia. Lisää sinappitahna, kurkuma, kookosmaito, raastettu kookos ja suola. Keitä miedolla lämmöllä 4 – 5 minuuttia.

Lisää jättikatkaravut ja vihreät chilit ja keittele vielä 3 – 4 minuuttia tai kunnes jättikatkaravut ovat kypsyneet ja muuttuneet punertaviksi. Ripottele päälle lehtikorianterisilppua ja tarjoile.

EGG MOLEE - KANANMUNIA KOOKOSMASALASSA

Tämä mukava, yksinkertainen ja edullinen kookosmasala tehdään kokonaisista keitetyistä kananmunista, jotka paistetaan nopeasti ennen kuin ne lisätään curryyn.

Ainekset
3 rkl sinappiöljyä tai muuta kasvisöljyä
6 kovaksi keitettyä, mielellään vapaan kanan munaa kuorittuna
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl kashmiri- tai muuta mietoa chilijauhetta
4 dl kookosmaitoa
2 keskikokoista punasipulia ohuelti viipaloituna
4 cm tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
3 tuoretta vihreää chiliä ohuelti viipaloituna siemenineen
½ tl suolaa
1 tl sokeria
kourallinen lehtikorianteria silputtuna
½ tl garam masala -mausteseosta

Lisukkeeksi
keitettyä basmati-riisiä

Valmistus

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kasarissa tai karahi-pannussa kohtalaisella lämmöllä, lisää kovaksi keitetyt kananmunat ja paista 1 – 2 minuuttia tai kunnes munat ovat saaneet vähän väriä. Lisää kurkuma- ja chilijauhe ja paista vielä puoli minuuttia. Sekoita joukkoon kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi.

Lisää sipuli, inkivääri, tuoreet chilit ja suola ja anna kiehua hiljalleen viisi minuuttia tai kunnes kookosmaito on tiivistynyt puoleen alkuperäisestä ja sipulit ovat pehmenneet. Lisää luraus vettä, jos kastike on liian paksua. Sekoita joukkoon sokeri, korianterisilppu ja ripaus garam masala –maustesekoitusta. Puolita kananmunat ja tarjoile riisin kanssa.

Osa 2

SALI MURGHI - KANA-APRIKOOSICURRY JA OLKIPERUNOITA

Tässä parsilaisessa ruoassa jaggery-raakaruokosokeri, kuivatut aprikoosit ja viinietikka muodostavat harmonisen hapanimelän liiton. Friteeratut olkiperunat tuovat annokseen rapeutta.

Ainekset

Olkiperunoihin
250 g kiinteämaltoista perunaa ohuiksi tikuiksi tai suikaleiksi leikattuna ja vartin kylmässä vedessä liotettuina
kasvisöljyä friteerauksen
1 - 2 tl suolaa

Curryyn
3 rkl kasviöljyä
6 kokonaista mustapippuria
5 mausteneilikkaa
2 vihreää kardemumman palkoa kevyesti murskattuna
2 kuivattua kashmiri- tai muuta mietoa chiliä
4 cm:n pala kanelitankoa
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
100 g tomaatteja pieneksi pilkottuna
1 tl suolaa
4 cm tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1½ tl kashmiri- tai muuta mietoa chilijauhetta
1 tl jauhettua jeeraa
1 tl korianterijauhetta
1 tl garam masala -mausteseosta
½ tl kurkumajauhetta
1 kg kanaa, pilkottuna kahdeksaan osaan tai nahattomina paloina
2 tl jaggery-raakaruokosokeria tai fariinisokeria
150 g pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3 rkl valkoviinietikkaa
kourallinen pilkottua lehtikorianteria

Valmistus
Kaada vesi pois perunasuikaleista ja valuta talouspaperin päällä. Kuumenna kasviöljy kattilassa, korkeareunaisessa kasarissa tai friteerauskeittimessä noin 180 asteeseen. Varoitus: kuuman öljyn kanssa pitää olla varovainen, sitä ei saa jättää valvomatta. Uppopaista sopiva määrä perunatikkuja kerralla, kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita. Nostele ne kuumasta öljystä reikäkauhalla, valuta ja laita ne lautaselle, jolla on talouspaperia. Mausta suolalla

Kuumenna currya varten öljy paksupohjaisessa kasarissa tai karahi-pannulla kohtalaisella lämmöllä. Lisää kokonaiset mausteet ja paista niitä noin minuutin, kunnes niistä alkaa irrota tuoksua. Sitten lisää sipulit ja paista 10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet ja ruskistuneet kullanruskeiksi.

Sekoita joukkoon tomaatit ja suola ja anna porista 2 – 3 minuuttia. Lisää inkivääri, valkosipuli, chilijauhe, jeera, korianterijauhe, garam masala –maustesekoitus ja kurkuma ja paista vielä minuutin ajan.

Lisää pannulle kananpalat ja paista paloja käännellen 2 – 3 minuuttia tai kunnes kanat ovat joka puolelta mausteiden peitossa. Lisää jaggery-raakaruokosokeri, kuivatut aprikoosit, viinietikka ja tarpeeksi vettä, jotta kaikki ainekset peittyvät. Kiehauta, laske sitten lämpöä, peitä pannu kannella ja anna kiehua hiljalleen 30 – 40 minuuttia tai kunnes kana on kypsää ja mureaa ja kastike on tiivistynyt paksuksi.

Laita lautaselle ensin currya, päälle keko olkiperunoita, ja koristele lehtikorianterisilpulla.

Osa 3

PAYSAM – MAKEA MAITO-VERMISELLIJÄLKIRUOKA

Tämä on hyvin tyypillinen tamilijälkiruoka. Sitä tarjoillaan aina tamilihäissä. Ellei häissä tarjoilla paysamia, ne eivät ole oikeat häät, sanovat paikalliset. Siinä maito keitetään kokoon, kunnes se muistuttaa paksua kermaa. Lisäksi siihen tulee riisivermiselliä, kardemumma, cashew- ja pistaasipähkinöitä ja sultanarusinoita.

Ainekset
1 l punaista maitoa
1 tl ghitä tai voita
50 g riisivermiselliä pätkittynä noin 4 cm palasiksi
4 rkl sokeria
¼ tl jauhettua kardemummaa tai siemenet 8 kardemummanpalosta

Koristeluun
1 rkl ghitä tai voita
25 g cashewpähkinöitä
25 g pistaasipähkinöitä
25 g sultanarusinoita

Valmistus
Kaada maito isoon, korkeareunaiseen kasariin tai karahi-pannulle ja kuumenna kiehuvaksi kohtalaisella lämmöllä. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes maito on tiivistynyt kahteen kolmasosaan alkuperäisestä.

Kuumenna sillä välin toisella pannulla ghi tai kohtalaisella lämmöllä, lisää riisivermisellit ja paista niitä pari minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet vähän väriä mutta eivät ole vielä ruskistuneet.

Kun maito on tiivistynyt, lisää paahdetut riisivermisellit ja anna kiehua hiljalleen vielä 20 minuuttia tai kunnes vermisellit ovat pehmenneet ja maito on tiivistynyt lisää.

Sekoita joukkoon sokeri ja kardemumma, anna jäähtyä hieman ja kaada sitten tarjoiluastiaan tai annoskulhoihin tai laseihin.

Kuumenna vielä ghitä tai voita pannulla kohtalaisella lämmöllä, lisää cashew- ja pistaasipähkinät ja paista niitä 2 – 3 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää sultanarusinat. Koristele paysam pähkinä-rusinaseoksella. Kun jälkiruoka on jäähtynyt, siirrä se jääkaappiin kylmenemään. Paysam on parhaimmillaan yön yli levänneenä. Tarjoile pieninä annoksina.

Osa 4

SHAMI KEBAB

Tarinan mukaan shami kebab -ruokalajin kehitti kekseliäs kokki, joka työskenteli hampaattomalle nawabille eli muslimiruhtinaalle. Kebab-pihvien liha jauhettiin niin hienoksi, että sen syöminen onnistui hampaattomaltakin. Tarina tuntuu uskomattomalta, mutta niin ovat nämä kebabitkin, silkkisen pehmeitä ja täynnä hienonnettua sipulia, minttua ja vihreää chiliä.

Ainekset
90 g chana-linssejä, joita on liotettu tunti kylmässä vedessä
2 keskikokoista sipulia paloiteltuna
8 valkosipulinkynttä
60 g tuoretta ikivääriä paloiteltuna
2 rkl ghitä tai kasviöljyä
500 g lampaan jauhelihaa
1 tl suolaa
3 tuoretta vihreää chiliä siemenineen paloiteltuna
kourallinen pilkottua lehtikorianteria
1 tl garam masalaa
½ tl kashmiri-chilijauhetta
½ tl mustakuminan (shahi jeera) tai juustokuminan siemeniä
1 limetin mehu
1 muna kevyesti vatkattuna
2 rkl vehnäjauhoa
kasviöljyä kebabien paistamiseen

Täytteeseen
1 punasipuli hienonnettuna
1 limetin mehu
1 tuore vihreä chili hienonnettuna, ilman siemeniä
kourallinen tuoretta minttua hienonnettuna
¼ tl sokeria
¼ tl suolaa

Tarjoiluun
limettilohkoja
punasipulirenkaita
vihreää chutneya

Valmistus
Valuta liotetut linssit. Pane sipulin-, valkosipulin- ja inkiväärinpalat ja pari ruokalusikallista vettä tehosekoittimeen ja hienonna tahnaksi.

Kuumenna ghi tai öljy paksupohjaisessa kattilassa kohtalaisella lämmöllä. Lisää sipulitahna ja paista 10 minuuttia. Sekoita joukkoon lampaan jauheliha ja linssit. Lisää sen verran vettä, että ainekset peittyvät (noin 4 dl). Lisää puoli teelusikallista suolaa. Laita kansi päälle ja kuumenna kiehuvaksi.

Keitä noin 20 minuuttia, kunnes enin neste on haihtunut. Ota kansi pois ja keitä vielä 5-10 minuuttia tai kunnes liha alkaa ruskistua. On tärkeää, että ylimääräinen neste haihtuu. Anna seoksen jäähtyä lautasella noin 15 minuuttia. Kaada sen jälkeen ainekset tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi massaksi.

Lisää vihreät chilit, korianteri, garam masala, chilijauhe, jeera, loput suolasta ja limettimehu lihamassaan ja hienonna uudelleen. Lisää kananmuna ja sekoita. Siirrä massa kulhoon ja sekoita joukkoon vehnäjauhot, jotta massasta on helppo muotoilla kebab-pihvejä.

Sekoita toisessa kulhossa täytteen ainekset. Valuta liika neste pois ennen kebabien täyttämistä.

Muotoile kebab-massasta kostein käsin 16 – 20 kiekkoa (jos massa on vielä liian kosteaa, lisää ruokalusikallinen jauhoa), noin 4 cm halkaisijaltaan ja ½ cm paksuudeltaan. Laita jokaiselle kiekolle vajaa teelusikallinen täytettä, taita kiekko täytteen ympäri ja pyöritä palloksi, jonka sitten litistät puolen sentin paksuiseksi kebab-pihviksi. Laita valmiit pihvit jääkaappiin jähmettymään.

Paista kebab-pihvit erissä kasviöljyssä paksupohjaisessa paistinpannussa kohtalaisella lämmöllä 2 – 3 minuuttia kummaltakin puolelta tai kunnes ne ovat kullanruskeita ja läpikypsiä.

Ripottele päälle vähän suolaa ja tarjoile lämpiminä limettilohkojen, punasipulirenkaiden ja vihreän chutneyn kanssa.

NIMISH

Nimish on Lucknow’sta peräisin oleva kuohkea kermajälkiruoka, joka on maustettu sahramilla ja ruusuvedellä. Jälkiruoka on nawabien eli Intian muslimiruhtinaiden ja näiden kekseliäiden kokkien perua. Nimish on tapana koristella lehtihopealla ja pistaasipähkinöillä.

Ainekset
450 g rasvaista kermaa
50 g tomusokeria
1 tl ruusuvettä
hyppysellinen sahramin luotteja, joita on liotettu 15 minuuttia 1desilitrassa lämmintä maitoa

Koristeluun
rouhittuja pistaasipähkinöitä ja syötävää lehtihopeaa (valinnainen)

Valmistus
Vatkaa kermaa kulhossa, kunnes se jää pehmeiksi huipuiksi. On tärkeää, ettei kermavaahtoa vatkaa liian kovaksi.

Siivilöi joukkoon tomusokeri. Lisää seokseen ruusuvesi ja jäähtynyt sahramimaito luotteineen. Sekoita pari minuuttia, kunnes pintaan muodostuu vähän kuplia. Kaada varovasti tarjoiluastioihin tai laseihin ja jäähdytä yön yli.

Koristele annokset rouhituilla pistaasipähkinöillä ja halutessasi lehtihopealla, ja tarjoile.

Osa 5

FENKOLINSIEMENILLÄ MAUSTETTUJA LAMPAANKYLJYKSIÄ ELI SHAHI CHAAP AMBER

Tämä suosittu kyljysresepti tehdään lampaankyljyksistä, joita ensin haudutetaan maustetussa maidossa ja sitten kastetaan friteeraustaikinaan ja paistetaan öljyssä.

Ainekset

Lampaankyljyksiin

12 vihreää kardemummanpalkoa kevyesti murskattuna
12 neilikkaa
8 cm pala kanelitankoa
2 tl fenkolinsiemeniä
2 intialaista laakerinlehteä
1½ tl kokonaisia mustapippureita
1 tl jauhettua inkivääriä
1½ l täysimaitoa
1 kg lampaankyljyksiä (kyljysrivistä)
75 ml kasviöljyä paistamiseen

Friteeraustaikina
250 g vehnäjauhoa
2 tl maissijauhoa
2 tl jauhettua mustapippuria
2 tl paahdettuja ja murskattuja fenkolinsiemeniä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kardemummaa (siemenet 30 vihreästä kardemummanpalosta)
1 tl suolaa
3 hienonnettua vihreää chiliä siemenineen
2 munanvalkuaista
vähän chaat masala –mausteseosta koristeluun

Valmistus
Laita kardemummanpalot, neilikat, kanelitanko, kokonaiset fenkolinsiemenet, intialaiset laakerilehdet, mustapippurit ja jauhettu inkivääri paksupohjaiseen kattilaan. Lisää 1,5 litraa maitoa ja 5 dl vettä. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Lisää lampaankyljykset ja hauduta 10 minuuttia. Anna kyljysten jäähtyä maidossa (kyljysten tulisi tässä vaiheessa olla vielä punertavia sisältä).

Sekoita friteeraustaikinaa varten vehnäjauho ja maissijauho kulhossa. Lisää joukkoon jauhettu mustapippuri, fenkoli, inkivääri, kardemumma, suola ja hienonnettu chili. Vatkaa munanvalkuaiset kevyesti toisessa kulhossa ja lisää kuiviin aineksiin.

Nosta kyljykset maidosta ja valuta. Lisää maitolientä friteeraustaikinaan, kunnes koostumus muistuttaa ruokakermaa.

Kasta jäähtyneet kyljykset friteeraustaikinaan niin, että ne peittyvät kauttaaltaan. Kuumenna kasviöljyä isossa paistinpannussa kohtalaisella lämmöllä. Paista muutama kyljys kerrallaan 2 – 3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kullanruskeita. Pidä paistetut kyljykset lämpiminä, kunnes olet saanut kaikki paistettua.

Ripottele päälle chaat masala -mausteseosta ja tarjoile lämpiminä.

RUUSUVEDELLÄ MAUSTETTU KANABIRYANI

Valmiin biryanin riisin pitäisi olla niin kuohkeaa, että jos heittää kourallisen sitä lattialle, jokaisen riisinjyvän pitäisi laskeutua erillään. Hyvän biryanin salaisuus on, että riisi esikeitetään niin, että riisinjyvän pinta on pehmeä mutta ydin vielä kova. Toinen tärkeä asia on, että biryanin pääaines, oli se sitten kanaa, lammasta, kalaa tai kasviksia, on voimakkaasti maustettu, mutta liikaa kastiketta ei saa olla, muuten riisi tiivistyy liikaa biryanin loppukypsennyksen aikana.

Ainekset

Kanan marinointiin
2½ dl maustamatonta jogurttia
6 hienonnettua valkosipulinkynttä
6 cm tuoretta inkivääriä hienonnettuna
3 hienonnettua vihreää chiliä siemenineen
1 tl kashmiri-chilijauhetta
1 tl jauhettua korianteria
½ tl jauhettua kurkumaa
500 g nahatonta, luutonta kanaa paloina

Rapeaksi paistettuihin sipuleihin
3 dl kasviöljyä
3 keskikokoista sipulia ohuelti viipaloituna

Kastiketta varten

10 neilikkaa
6 cm palanen kanelitankoa
5 vihreää kardemumman palkoa kevyesti murskattuna
2 intialaista laakerinlehteä
1 tl kokonaisia jeeran siemeniä
2 keskikokoista tomaattia pilkottuna
1 tl suolaa


Riisiä varten

600 g basmatiriisiä (liota tunti kylmässä vedessä ennen keittämistä)
1tl suolaa vesilitraa kohden

Biryanin kokoamiseen
100 g ghitä eli kirkastettua voita
hyppysellinen saharamia (liota 15 minuuttia 4 ruokalusikallisessa lämmintä maitoa)
2 tl ruusuvettä
20 g cashewpähkinöitä ja 20 g kuorittuja pistaasipähkinöitä kuumalla pannulla kullanruskeiksi paahdettuina
raitaa lisukkeeksi

Valmistus
Sekoita kananpalat ja marinadin ainekset tarpeeksi suuressa kulhossa, niin että aineksia mahtuu kääntelemään. Jätä marinoitumaan tunniksi.

Paista viipaloituja sipuleita paksupohjaisessa paistinpannussa tai karahi-pannussa melko kuumassa kasviöljyssä 10 – 15 minuuttia, kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita (varo polttamasta niitä, ja ole varovainen kuuman öljyn kanssa). Kun sipulit ovat valmiit, nosta ne reikäkauhalla lautasella olevalle talouspaperille valumaan. Laita ne sivuun. Jätä pannulle noin kolme ruokalusikallista öljyä (kaada halutessasi loput toiseen, kuumuutta kestävään astiaan mahdollista myöhempää käyttöä varten).

Lisää öljyyn kokonaiset mausteet ja paista minuutin verran. Lisää kananpalat marinadeineen ja kuumenna. Lisää pilkotut tomaatit ja suola. Anna kiehua kohtalaisella lämmöllä 20 minuuttia tai kunnes kananpalat ovat läpikypsiä ja kastike alkaa olla vähissä (lisää vähän vettä, jos kastike uhkaa palaa pohjaan). On tärkeää, että kastiketta on tässä vaiheessa niin vähän, että melkein kaikki on kiinni kananpaloissa. Pidä kananpalat lämpiminä sen aikaa, kun esikeität riisin.

Valuta liotettu riisi ja kaada kattilalliseen kiehuvaa, suolattua vettä (1 tl suolaa / litra vettä), ja keitä 5 – 7 minuuttia tai kunnes riisi alkaa pehmetä, mutta on vielä sisältä kiinteää. Valuta riisi hyvin. Voit kokeilla riisin kypsyyttä puristamalla riisinjyvää sormiesi välissä, jolloin ytimen pitäisi tuntua vielä kovana.

Kokoa biryani heti, ettei riisi ehdi jäähtyä. Tarkoitus on latoa kannelliseen kattilaan tai pataan viisi kerrosta riisiä ja kanaa. Kaada paksupohjaisen kattilan pohjalle kolme ruokalusikallista vettä ja puolet ghistä, ja sen päälle kolmannes riisistä. Pirskota päälle kolmannes sahramimaidosta ja ruusuvedestä. Lado seuraavaksi noin puolet kanaseoksesta ja kolmannes paistetusta sipulista.

Lado taas kattilaan kolmannes riisistä, sahramimaidosta ja ruusuvedestä, päälle puolet kanasta ja kolmannes paistetusta sipulista. Lisää loput riisit, sahramimaidot ja ruusuvedet. Jätä loput paistetut sipulit sivuun. Valuta loput ghistä kattilan reunoille, jotta riisi ei tartu kattilan sivuihin.

Peitä tiiviillä kannella. Pane kuumalle liedelle, jotta ghi sulaa ja kattilassa alkaa muodostua höyryä. Kun kattila höyryää kunnolla, pane liesi pienelle ja anna biryanin hautua tiiviin kannen alla 30 minuuttia.

Lusikoi valmis biryani tarjoiluvadille ja ripottele päälle loput paistetut sipulit ja paahdetut cashew- ja pistaasipähkinät. Tarjoile lisukkeeksi raitaa.

Osa 6

KAALI-PORKKANA-KOOKOS-THORAN

Thoran on keralalainen kasvisruoka, joka tehdään kauden tuoreista kasviksista kuten pitkäpavusta, intianleipäpuun raaoista hedelmistä, pinaatista tai muista lehtivihanneksia ja jopa vihreistä tomaateista.

Ainekset
3 rkl kookosöljyä tai kasviöljyä
2 tl mustasinapin siemeniä
2 rkl pilkottuja tuoreita currylehtiä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
2 kuivattua kashmiri-chiliä muutamaan osaan murrettuna
30 g / noin 6 cm tuoretta inkivääriä tahnaksi raastettuna
½ tl jauhettua kurkumaa
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
250 g suippokaalia tai varhaiskaalia silputtuna
2 porkkanaa pilkottuina
2 tuoretta vihreää chiliä siemenineen ohuesti viipaloituna
100 g tuoretta tai pakastettua kookosta tehosekoittimella hienonnettuna tai raastettuna
Lisukkeeksi
keitettyä basmatiriisiä
papadum-linssijauholeipiä

Valmistus
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kasarissa tai karahi-pannussa . Kun öljy on kuumaa, lisää sinapinsiemenet, currylehdet, jeeransiemenet ja kuivatut chilit. Paista puolisen minuuttia. Lisää inkivääritahna, kurkuma, suola ja mustapippuri, ja paista vielä puolisen minuuttia.

Lisää silputtu kaali ja pilkotut porkkanat ja kypsennä kohtuullisella lämmöllä 5 – 7 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää tilkka vettä, jos ne alkavat tarttua palaa pohjaan.

Sekoita joukkoon viipaloidut vihreät chilit ja raastettu kookos. Kuumenna, ja ruoka on valmista. Tarjoile riisin ja papadum-leipien kanssa.

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka