Hyppää pääsisältöön

Salakavala pissiitti sekoittaa vanhukset

Virtsanäyte
Virtsatietulehdus voidaan selvittää yksinkertaisella kokeella. Virtsanäyte Kuva: Yle, Karin Mariola virtsanäyte

Väsymystä, vaeltelua, vetäytymistä. Pirteä ja aktiivinen mummo muuttui lyhyessä ajassa hiljaiseksi ja voipuneeksi. Askel ei enää kantanut postilaatikolle ja uupumus veti kävelylenkin sijaan sänkyyn pötköttelemään. Sängystä tytär äitinsä löysikin, kun puhelimeen ei enää vastattu. Salakavalasti edenneen sairauden syy selvisi vasta, kun voipunut vanhus pääsi lopulta heikkokuntoisena sairaalaan.

Miksi pitkälle edennyt virtsatietulehdus todettiin vasta sairaalassa vaikka mummon luona kävi päivittäin kotisairaanhoitaja? Miksi kukaan ei huomannut mitään ennen kuin oli jo melkein liian myöhäistä?

Vanhuksen virtsatietulehdus etenee salakavalasti ja nopeasti. Se saattaa jäädä tunnistamatta jopa laitoksessa. Ainoa oire voi olla valtava väsymys, sillä vanhuksilla virtsatietulehdus on usein myös kuumeeton. Sekavuutena ja aggressiivisuutena ilmenevät oireet taas voivat sekoittua dementiaan ja moniin muihin potilaan potemiin sairauksiin, kuten sydämen vajaatoimintaan tai sydäninfarktiin.

Ei ole harvinaista, että meille tulee levoton ja aggressiivinen vanhus vastentahtoisella lähetteellä mielisairaalaan. Sitten todetaan, että kyseessä onkin raju virtsatietulehdus.

– Ei ole harvinaista, että meille tulee levoton ja aggressiivinen vanhus vastentahtoisella lähetteellä mielisairaalaan. Sitten todetaan, että kyseessä onkin raju virtsatietulehdus. Kun kyseinen vaiva on hoidettu antibiooteilla, myös sekavuusoireet häviävät, kertoo Turun kaupungin vanhuspsykiatrian ylilääkäri Yrjö Ovaskainen.

Virtsatietulehduksen alidiagnosointi voi olla kohtalokasta, sillä varsinkin yksin asuva sekava vanhus on myös tapaturma-altis. Kaatumisesta johtuneet pään vammat ja murtumat voivat puolestaan johtaa pitkäaikaiseen tai jopa loppuelämän kestävään laitoshoitoon. Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia sekavuusoireiston vuoksi hoidettavana olleista vanhuksista jää pysyvästi laitoshoitoon.

Hoitohenkilökunnan, mutta myös meidän omaisten on syytä olla tarkkana, jos vanhuksemme käytös yhtäkkiä muuttuu. Saako omaisemme riittävästi nesteitä ja pitäisikö hygieniasta huolehtia paremmin? Alkuvaiheen virtsatietulehdus kun saadaan kuriin ajoissa aloitetulla antibioottikuurilla ja joskus jopa runsaalla karpalomehun juomisella. Tällöin on säästytty monelta pahalta.

Vanhuspsykiatrian ylilääkäri Yrjö Ovaskaisen haastattelun voit katsoa Akuutista pääsiäismaanantaina 6.4. Uusinta on sunnuntaina 12.2.

Lue lisää: Yksinäisyys voi masentaa vanhuksen

Lisää ohjelmasta

insuliinia pistetään
insuliinia pistetään Kuva: Yle, Akuutti insuliinia pistetään
Kolmet tossut rivissä.
Kolmet tossut rivissä. Kuva: Yle, Akuutti aino-tossut
Parasetamolia lääkekaapissa
Parasetamolia lääkekaapissa Kuva: Yle, Tero Kyllönen parasetamoli
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit