Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Kaija Saariahon puheenvuoro

Säveltäjä Kaija Saariaho.
Säveltäjä Kaija Saariaho. Kuva: Yle/Laila Kangas kaija saariaho

Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä Musiikkitalon lämpiössä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 1. huhtikuuta 2015 vuorossa oli säveltäjä Kaija Saariaho.

Säveltäjä Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 1.4.2015.
Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 1.4.2015 Säveltäjä Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 1.4.2015. Kuva: Yle/Laila Kangas kaija saariaho

Tapaan aika usein ihmisiä, jotka kysyvät kuinka voisivat ymmärtää musiikkiani, tai yleisemmin uutta musiikkia.

Mielestäni musiikkia ei tarvitse ymmärtää, mutta sen kokeminen - joka voi olla jokaisen kuulijan kohdalla erilaista - voi vaatia aikaa ja tutustumista.

Aikamme musiikkia voisi verrata vieraaseen kieleen. Kuka kuvittelee puhuvansa sitä heti uuteen maahan saapuessaan ellei ole koskaan sitä opiskellut? Rakenne on vieras, aakkoset voivat olla tuntemattomat, sanajärjestykset vaikuttavat epäloogisilta, kieli voi kuulostaa hassulta tai jopa rumalta.

Ihan sama koskee musiikkia.

Ja tuskin monikaan nykyisin kehtaa puolustaa ajatusta jonkin ihmiskulttuurin lakkauttamisesta kieltämällä sen kielen, esimerkiksi siitä syystä että sitä puhuvat niin harvat. Tosin kulttuureita ja kieliä kuolee joka tapauksessa päivittäin, ja niin saattaa käydä myös aikamme musiikille, joka vaikuttaa olevan monille kaikin tavoin kannattamatonta ajanhukkaa.

Kutsumustyö tuntuu vieraalta ajatukselta nykyään, vaikka kaikki tiedämme ettei elämämme tärkeimpien asioiden arvoa voi mitata rahassa.

Katsokaa säveltäjää joka tänä päivänä siivilöi todellisuuttamme musiikiksi, ja jonka juuret ovat vuosisataisessa perinteessä. Tuloksena on luomutuote, viesti ihmiselle, rikas musiikillinen kuva tästä hetkestä.

Aikamme taidemusiikki on korvaamaton osa ihmiskunnan henkistä happea.

Kaija Saariaho

#sibelius150 #ajassasoi

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua