Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Kaija Saariahon puheenvuoro

Säveltäjä Kaija Saariaho.
Säveltäjä Kaija Saariaho. Kuva: Yle/Laila Kangas kaija saariaho

Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä Musiikkitalon lämpiössä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 1. huhtikuuta 2015 vuorossa oli säveltäjä Kaija Saariaho.

Säveltäjä Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 1.4.2015.
Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 1.4.2015 Säveltäjä Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 1.4.2015. Kuva: Yle/Laila Kangas kaija saariaho

Tapaan aika usein ihmisiä, jotka kysyvät kuinka voisivat ymmärtää musiikkiani, tai yleisemmin uutta musiikkia.

Mielestäni musiikkia ei tarvitse ymmärtää, mutta sen kokeminen - joka voi olla jokaisen kuulijan kohdalla erilaista - voi vaatia aikaa ja tutustumista.

Aikamme musiikkia voisi verrata vieraaseen kieleen. Kuka kuvittelee puhuvansa sitä heti uuteen maahan saapuessaan ellei ole koskaan sitä opiskellut? Rakenne on vieras, aakkoset voivat olla tuntemattomat, sanajärjestykset vaikuttavat epäloogisilta, kieli voi kuulostaa hassulta tai jopa rumalta.

Ihan sama koskee musiikkia.

Ja tuskin monikaan nykyisin kehtaa puolustaa ajatusta jonkin ihmiskulttuurin lakkauttamisesta kieltämällä sen kielen, esimerkiksi siitä syystä että sitä puhuvat niin harvat. Tosin kulttuureita ja kieliä kuolee joka tapauksessa päivittäin, ja niin saattaa käydä myös aikamme musiikille, joka vaikuttaa olevan monille kaikin tavoin kannattamatonta ajanhukkaa.

Kutsumustyö tuntuu vieraalta ajatukselta nykyään, vaikka kaikki tiedämme ettei elämämme tärkeimpien asioiden arvoa voi mitata rahassa.

Katsokaa säveltäjää joka tänä päivänä siivilöi todellisuuttamme musiikiksi, ja jonka juuret ovat vuosisataisessa perinteessä. Tuloksena on luomutuote, viesti ihmiselle, rikas musiikillinen kuva tästä hetkestä.

Aikamme taidemusiikki on korvaamaton osa ihmiskunnan henkistä happea.

Kaija Saariaho

#sibelius150 #ajassasoi

  • Säveltävä tyttö Kaija Saariaho oli kummajainen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. lokakuuta!

    Säveltäjä Kaija Saariahon kansainvälinen maine on syntynyt erityisesti hänen oopperatuotannostaan, mutta myös orkesteriteokset ja kamarimusiikki ovat saaneet esityskertoja ja ylistäviä kritiikkejä. Saariaho kertoo etsivänsä musiikillaan tietä omaan itseensä. Sävellystyössään hän hyödyntää elektroniikkaa akustisten soittimien ja laulajien rinnalla. Tie tunnetuksi säveltäjäksi on vaatinut paljon työtä ja Saariaho on varmasti monille naisille todellinen esikuva.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua