Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Kaija Saariahon puheenvuoro

Säveltäjä Kaija Saariaho.
Säveltäjä Kaija Saariaho. Kuva: Yle/Laila Kangas kaija saariaho

Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä Musiikkitalon lämpiössä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 1. huhtikuuta 2015 vuorossa oli säveltäjä Kaija Saariaho.

Säveltäjä Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 1.4.2015.
Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 1.4.2015 Säveltäjä Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 1.4.2015. Kuva: Yle/Laila Kangas kaija saariaho

Tapaan aika usein ihmisiä, jotka kysyvät kuinka voisivat ymmärtää musiikkiani, tai yleisemmin uutta musiikkia.

Mielestäni musiikkia ei tarvitse ymmärtää, mutta sen kokeminen - joka voi olla jokaisen kuulijan kohdalla erilaista - voi vaatia aikaa ja tutustumista.

Aikamme musiikkia voisi verrata vieraaseen kieleen. Kuka kuvittelee puhuvansa sitä heti uuteen maahan saapuessaan ellei ole koskaan sitä opiskellut? Rakenne on vieras, aakkoset voivat olla tuntemattomat, sanajärjestykset vaikuttavat epäloogisilta, kieli voi kuulostaa hassulta tai jopa rumalta.

Ihan sama koskee musiikkia.

Ja tuskin monikaan nykyisin kehtaa puolustaa ajatusta jonkin ihmiskulttuurin lakkauttamisesta kieltämällä sen kielen, esimerkiksi siitä syystä että sitä puhuvat niin harvat. Tosin kulttuureita ja kieliä kuolee joka tapauksessa päivittäin, ja niin saattaa käydä myös aikamme musiikille, joka vaikuttaa olevan monille kaikin tavoin kannattamatonta ajanhukkaa.

Kutsumustyö tuntuu vieraalta ajatukselta nykyään, vaikka kaikki tiedämme ettei elämämme tärkeimpien asioiden arvoa voi mitata rahassa.

Katsokaa säveltäjää joka tänä päivänä siivilöi todellisuuttamme musiikiksi, ja jonka juuret ovat vuosisataisessa perinteessä. Tuloksena on luomutuote, viesti ihmiselle, rikas musiikillinen kuva tästä hetkestä.

Aikamme taidemusiikki on korvaamaton osa ihmiskunnan henkistä happea.

Kaija Saariaho

#sibelius150 #ajassasoi

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.