Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Kaija Saariahon puheenvuoro

Säveltäjä Kaija Saariaho.
Säveltäjä Kaija Saariaho. Kuva: Yle/Laila Kangas kaija saariaho

Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä Musiikkitalon lämpiössä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 1. huhtikuuta 2015 vuorossa oli säveltäjä Kaija Saariaho.

Säveltäjä Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 1.4.2015.
Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 1.4.2015 Säveltäjä Kaija Saariaho pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 1.4.2015. Kuva: Yle/Laila Kangas kaija saariaho

Tapaan aika usein ihmisiä, jotka kysyvät kuinka voisivat ymmärtää musiikkiani, tai yleisemmin uutta musiikkia.

Mielestäni musiikkia ei tarvitse ymmärtää, mutta sen kokeminen - joka voi olla jokaisen kuulijan kohdalla erilaista - voi vaatia aikaa ja tutustumista.

Aikamme musiikkia voisi verrata vieraaseen kieleen. Kuka kuvittelee puhuvansa sitä heti uuteen maahan saapuessaan ellei ole koskaan sitä opiskellut? Rakenne on vieras, aakkoset voivat olla tuntemattomat, sanajärjestykset vaikuttavat epäloogisilta, kieli voi kuulostaa hassulta tai jopa rumalta.

Ihan sama koskee musiikkia.

Ja tuskin monikaan nykyisin kehtaa puolustaa ajatusta jonkin ihmiskulttuurin lakkauttamisesta kieltämällä sen kielen, esimerkiksi siitä syystä että sitä puhuvat niin harvat. Tosin kulttuureita ja kieliä kuolee joka tapauksessa päivittäin, ja niin saattaa käydä myös aikamme musiikille, joka vaikuttaa olevan monille kaikin tavoin kannattamatonta ajanhukkaa.

Kutsumustyö tuntuu vieraalta ajatukselta nykyään, vaikka kaikki tiedämme ettei elämämme tärkeimpien asioiden arvoa voi mitata rahassa.

Katsokaa säveltäjää joka tänä päivänä siivilöi todellisuuttamme musiikiksi, ja jonka juuret ovat vuosisataisessa perinteessä. Tuloksena on luomutuote, viesti ihmiselle, rikas musiikillinen kuva tästä hetkestä.

Aikamme taidemusiikki on korvaamaton osa ihmiskunnan henkistä happea.

Kaija Saariaho

#sibelius150 #ajassasoi

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

 • Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Säveltäjä Johanna Senfterin (1879–1961) musiikkia on kuultu äänitteillä harvakseltaan. Senfter jakoi sävellysopettajansa Max Regerin tavoin harmonisen ja sävellysteknisen tekotavan, joka oli luonteeltaan varsin toisenlainen kuin samoihin aikoihin nousuaan tekevän Wienin toisen koulukunnan musiikillinen ajattelu.

 • Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen.

 • Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Marie Samuelssonin (s. 1956) musiikkia sisältävä uusi julkaisu keskittyy säveltäjän orkesterimusiikkiin kahden orkesterin ja kapellimestarin voimin. Eri lähteistä koostetun kokonaisuuden vanhin teos Airborne Lines and rumbles löytyy reilun kymmenen vuoden takaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua