Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Parasetamoli yhä useamman myrkytyskuoleman takana

Parasetamolia lääkekaapissa
Parasetamoli aiheuttaa myrkytyksen yhä useammin. Parasetamolia lääkekaapissa Kuva: Yle, Tero Kyllönen parasetamoli

Parasetamolia sisältävillä särkylääkkeillä on synkkä rooli myrkytystilastoissa. Oikein käytettynä turvallinen lääke muuttuu isompina annoksina maksaa tuhoavaksi myrkyksi, joka aiheuttaa niin tahattomia kuin tahallisiakin kuolemia.

Epäiltyä tai todettua parasetamolimyrkytystä koskevat soitot Myrkytystietokeskukseen ovat kasvaneet selvästi. Vuosituhannen alusta kyselyiden määrä on jopa nelinkertaistunut. Trendi näkyy myös sairaalahoitojaksoissa ja myrkytyskuolemina. Lue lisää.

LADA-diabetes on ykköstyypin alamuoto

LADA on aikuisten diabetes ja ykköstyypin diabeteksen alamuoto. Se vaatii insuliinihoidon toisin kuin kakkostyypin diabetes. LADA sekoitetaan usein kakkostyypin diabetekseksi alussa. Tamperelaisen Sirpa Makkosen laihtui yli kilon viikossa, vaikka hän ei yrittänyt pudottaa painoaan, ennen kuin laihtumisen perimmäinen syy selvisi. Lue lisää.

Ikäihminen masentuu

Pääsiäismaanantain Akuutissa perehdytään myös vakavaan, mutta vaiettuun aiheeseen, vanhusten masennukseen. Ikäihmisten mielialaoireita, kuten ahdistus- ja masennusoireita, ei edelleenkään tunnisteta terveydenhuollossa helposti. Elämä voi olla syvää yksinäisyyttä, tarpeettomuuden tunnetta, pitkäkestoista ahdistusta, masennusta tai päihdeongelmaa. Silti aina on toivoa. Lue lisää.

Omalääkärin vastaanotto

Mikko Penttilä ja Risto Laitila.
Mikko Penttilä ja Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä vastaavat tuttuun tapaan katsojien lähettämiin terveysaiheisiin kysymyksiin. Tällä kertaa parivaljakon käsittelyssä ovat ainakin lasten suolistosairauksiin, kolesteroliarvoihin ja iskiaskipuihin liittyvät kysymykset. Luvassa on myös erikoinen vinkki. Miten tuorekelmulla voidaan hoitaa iskiaskipua? Lue lisää.

Musiikin terapeuttinen voima

Musiikin voima on ihmeellinen. Musiikki on ystävä, matkakumppani ja terapeutti. Musiikki voi herättää voimakkaita tunteita jopa paremmin kuin mikään muu aistiärsyke. Kuntoutusmuotona musiikkiterapia sopii esimerkiksi aivoinfarkti- ja muistipotilaille, mutta sitä käytetään myös masennuksen ja ahdistuksen hoidossa. Lue lisää.

Akuutti, TV1 maanantaina 6.4. klo 18.30.

Lisää ohjelmasta

insuliinia pistetään
insuliinia pistetään Kuva: Yle, Akuutti insuliinia pistetään
Kolmet tossut rivissä.
Kolmet tossut rivissä. Kuva: Yle, Akuutti aino-tossut
Omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä