Hyppää pääsisältöön

Ranskalainen illallinen ja Foodies: Teemalauantai käy pöytään 18.2.

Ranskalainen illallinen, ohjaus Gabriel Axel.
Ranskalainen illallinen jyllantilaisessa pikkukylässä. Ranskalainen illallinen, ohjaus Gabriel Axel. ranskalainen illallinen,Teemalauantai

Teemalauantaissa kolmen Michelin-tähden ja yhden Oscarin arvoinen elokuva ranskalaisesta illallisesta sekä ultratyylikäs dokumenttielokuva maailman huippuravintoloita kiertävistä ruokafriikeistä.

Kulinaristisen illan avaa kolmen Michelin-tähden arvoinen elokuva Ranskalainen illallinen (Babettes gæstebud). Se on Karen Blixenin novelliin perustuva kertomus kahdesta vanhastapiiasta ja heidän kotiapulaisestaan Babettesta, joka eräänä päivänä ilmoittaa valmistavansa sisaruksille ja näiden ystäville oikean ranskalaisen illallisen. Lopputuloksena on seitsemän toinen toistaan hienomman ruokalajin juhlaillallinen, jota kukaan osallistuja ei voi unohtaa.

Ranskalainen illallinen.
Babette (Stéphane Audran). Ranskalainen illallinen. ranskalainen illallinen,Teemalauantai

Elokuvan pääosaa, 1800-luvun jyllantilaiseen pikkukylään saapuvaa ranskatarta esittää Stéphane Audran. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Birgitte Federspiel, Bodil Kjer, Jarl Kulle, Jean-Philippe Lafont ja Bibi Andersson.

Ranskalaisen illallisen ohjasi tanskalainen Gabriel Axel vuonna 1987. Se voitti seuraavana vuonna parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin.

Foodies - kulinaristien jet set. Kuvassa foodie Andy Hayler.
Andy Hayler, foodielegenda. Foodies - kulinaristien jet set. Kuvassa foodie Andy Hayler. Teemalauantai,foodies - kulinaristien jet set
Foodies - kulinaristien jet set. Kuvassa foodie Katie Keiko.
Katie Keiko, aloitteleva foodie. Foodies - kulinaristien jet set. Kuvassa foodie Katie Keiko. Teemalauantai,foodies - kulinaristien jet set

Illan dokumenttielokuva Foodies – kulinaristien jet set on ultratyylikäs kuvaus herkuttelijoiden crème de la crèmestä, maailman huippuravintoloita kiertävistä ruokafriikeistä. Sen viisi päähenkilöä ovat jatkuvalla tutkimusmatkalla etsimässä täydellistä aterianautintoa. Vain paras kelpaa heille: matkakohteita ovat kolmen tähden Michelin-ravintolat.

Keitä nämä foodiet ovat? Liettualainen Aiste Miseviciuta on entinen huippumalli. Bangkokilainen Perm Paitayawat on kultayhtiön perijä. Steven Plotnicki on musiikkimoguli ja kärkevä ruokabloggari. Lontoolainen Andy Hayler on entinen liikemies, nykyinen foodie-legenda, Hongkongilainen Katie Keiko vasta aloittelee foodie-uraansa.

Kaikilla viidellä on omat ruokablogit (joihin pääsee tutustumaan yllä nimiä klikkaamalla), joten he kaikki myös näpsivät jatkuvasti valokuvia annoksistaan – se sopii siis tämän jetsetin ravintolaetikettiin.

Viisikon mukana pääsemme maailman eksklusiivisimpien pöytien ääreen San Sebastianista Tokioon, New Yorkin Momofukusta Kööpenhaminan Nomaan, Hangzhousta Jämtlantiin.

Foodiet matkustavat jatkuvasti eri puolille maailmaa Michelin-opas johtotähtenään ja tuhlaavat tähtitieteelliset summat rahaa makukokemuksiinsa. Yleensä he tekevät matkansa yksin, ilman häiriötekijöitä. Mikä heitä oikein riivaa? Vai ovatko he ymmärtäneet elämästä ja nautinnoista jotain mitä me muut emme ole? Foodie-maailmaa seuraa ihastellen ja hämmästellen, välillä snobbailusta ärsyyntyneenä ja välillä – täydellisen suupalan katoavalla hetkellä – jopa liikuttuneena.

Foodies - kulinaristien jet set.
Makupala dokumentista Foodies. Foodies - kulinaristien jet set. Teemalauantai,foodies - kulinaristien jet set

Teemalauantai 18.2.

 • Klo 21.00 Ranskalainen illallinen (Babettes gæstebud), Tanska 1987. Ohjaus Gabriel Axel. Pääosissa Stéphane Audran, Birgitte Federspiel, Bodil Kjer.
 • Klo 22.39 Foodies – kulinaristien jet set (Foodies – The Culinary Jetset), Ruotsi 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Thomas Jackson, Charlotte Landelius & Henrik Stockare.
Ranskalainen illallinen, ohjaus Gabriel Axel.
Ranskalainen illallinen valmistuu. Ranskalainen illallinen, ohjaus Gabriel Axel. ranskalainen illallinen,Teemalauantai

Teemalauantai on uusinta keväältä 2015. Juttuun on päivitetty uusintatiedot 7.2.2017.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!